© Amanda Nørgaard

Her er den cool og sporty jakke, vi kommer til at se overalt dette forår

I SS22-kollektionerne har både de danske og internationale designere kigget til sportens verden for inspiration – og denne gang er det baseball, der har inspireret en af forårets største jakketendenser.

Fra amerikanske colleges og highschools til de internationale catwalks. Det er ikke længere blot på sporty typer i amerikanske film som Grease og High School Musical, at du fremover vil støde på den karakteristiske collegejakke – i SS22-kollektionerne viste designere som Celine nemlig, at jakken hører mindst lige så meget til på catwalken og i gadebilledet.

Det er langt fra første gang, at vi støder på jakken, der også er kendt som en 'varsity letterman jacket'. Jakken har sine rødder helt tilbage i 1865, hvor baseballholdet på Harvard University for første gang syede 'H'-er på deres sweaters, og det har over årene så udviklet sig til collegejakken, som vi kender den i dag. Mens udgaven i sin tid var af mere simpel karakter, kommer modellen, vi ser i dag, i både klassiske udgaver og i mere pyntede modeller med eksempelvis flag og logoer.

"Active wear-trenden tog over for en del sæsoner siden og gjorde collegejakken til et item, der var tilladt til hverdag. Der er mange, der før har skabt et look af den nostalgiske jakke, heriblandt den ikoniske prinsesse Lady Diana. Den legendariske collegejakke er stadig centralt repræsenteret på catwalken hos modehuse som Celine og Louis Vuitton, men Hedi Slimane og Nicholas Ghesquiére formår at give den ellers sporty jakke et nyt og opdateret udtryk med et strejf af fransk, feminin laissez faire-attitude. Erstat cowboybukser og sneakers med en pencilskirt eller høje hæle a la Lady Di,” siger Costumes moderedaktør Annika Zobel Agerled om tendensen.

Herunder har vi fundet fire seje bud på jakken, som er på hylderne nu.