Gratis hækleopskrift på sweater med restgarn

Mangler du en ny, farverig sweater? Så kan du med fordel hækle din egen med denne fine hækleopskrift fra hækledesigner Rose Svane.

Gratis hækleopskrift på sweater
© Gyldendal

Om restgarnssweateren

"Den her sweater er et oprør mod min indre perfektionist. Det er nemlig den eneste opskrift i bogen, hvor du ikke præcis kan styre, hvordan resultatet bliver. Kunsten er, at du skal læne dig tilbage, hækle løs og glæde dig til at se, hvilket resultat du ender med. Sweateren er uden tvivl det hæklede projekt fra bogen her, som jeg selv bruger allermest, og den giver mig en fed følelse i kroppen.

Man kan vel egentlig også kalde denne sweater for en form for oprydningsassistent i dine garnnøgler. Inden du går i gang med hækleriet, skal du nemlig finde alle dine små garnstumper eller halve nøgler, som bare ligger og fylder. Til min sweater trævede jeg faktisk en gammel striktrøje op, som alligevel bare lå og samlede støv, så jeg kunne bruge garnet og give det nyt liv ved at hækle restgarnssweateren. Jeg sammensatte garnet fra min gamle sweater med andre små stumper og stykker garn, jeg lige havde liggende," siger Rose Svane.

Inden du går i gang

Størrelse
Samme størrelse som din yndlingssweater

Materialer

  • Restgarn. Jeg bruge cirka 650 gram.
  • Hæklenål 4,5 mm eller den hæklenål, du kunne tænke dig for at opnå den helt rigtige tæthed til din sweater. Min sweater blev meget tæt, da jeg valgte at hækle med en meget lille nål til det garn, jeg havde liggende.
  • Din yndlingssweater.

Hæklefasthed
Det giver ikke mening at lave en hæklefasthedsprøve, for opskriften er så fri, og den kræver ikke, at du bruger samme hæklefasthed som mig. Jeg kan dog anbefale, at du hækler et par masker frem og tilbage med forskellige nålstørrelser for at se, hvilken tæthed du bedst kan lide din sweater.

Værd at vide, inden du går i gang
Sweateren består af 2 dele: et front- og et bagstykke. Og de 2 stykker sættes sammen, hvorefter du hækler ærmerne på direkte.

Det hækletekniske
Når du hækler rækker frem og tilbage, skal hver stangmaske i begyndelsen af rækken erstattes af 3 luftmasker, som bruges til at vende arbejdet. Du kan læse mere om vendeluftmasker i bogen. Når du hækler ærmer og halskrant, hækler du rundt og erstatter hver stangmaske i begyndelsen af hver runde med 3 luftmasker. Hver runde med stangmasker skal afsluttes med 1 kædemaske i den tredje luftmaske, der blev hæklet i begyndelsen af runden.

Opskrift

Garn
1. Sweateren er hæklet af restgarn, så inden du går i gang med at hækle, skal du klargøre dit garn. Min trøje er sammensat af garn fra en gammel striktrøje og det sidste garn fra nøgler fra tidligere projekter, hvor jeg lige havde en lille meter eller to tilbage. Faktisk kan alt garn bruges. Det skal ikke nødvendigvis være restgarn. Det kan også være garn, du har haft liggende og aldrig fået brugt. Eller helt nyt garn, som du lige har været ude at købe.

2. Uanset hvilket garn du bruger, skal du klippe tråde af garnet i forskellige længder og binde en tråd sammen med en tråd i en anden farve, og sådan fortsætter du, indtil du har lavet dit eget garnnøgle. Lad omkring 5 cm tråd hænge fra hver kunde. Længderne på trådene og hvilke farver og tykkelser du sætter sammen, er helt op til dig. Du kan ikke gøre noget rigtigt eller forkert. Rul garntrådene sammen til dit eget hjemmelavede garnnøgle, og så er du klar til at hækle. Lav et nyt garnnøgle på samme måde, når du har brugt det første op.

Frontstykke
1. Det første, du skal hækle, er sweaterens frontstykke. Start med at måle bundlinjen på en lidt oversized sweater, som du har og godt kan lide faconen på. Med dét mål skal du hækle en luftmaskekæde, der har samme længde som bundlinjen på din sweater, men hækl 2-4 luftmasker ekstra, for der skal være plads til at kunne sy front- og bagstykke sammen, uden at trøjen bliver for lille. Det er en god ide at notere antallet af luftmasker, du slå op. Du skal nemlig slå samme antal masker op til bagstykket.

2. Hækl nu 3 luftmasker, der tæller som den første stangmaske, og hækl 1 stangmaske i den fjerde luftmaske fra hæklenålen. Hækl rækken ud med 1 stangmaske i hver maske. Når du kommer til en knude med farveskift i dit garn hækler du forbi knuden, så den kommer til at hænge ud fra arbejdet.

3. Når du har hæklet den sidste stangmaske i den første luftmaske, skal du hækle 3 luftmasker, vende arbejdet og hækle rækken ud med en stangmaske i hver maske. Husk løbende at lade knuderne ved farveskiftene hænge ud på samme side af arbejdet.

4. Fortsæt med at hækle rækker frem og tilbage med stangmasker, indtil frontstykket har fået samme højde som din yndlingssweater. Du kan også vælge en helt anden længde - der er frit valg. Jeg valgte at lave min meget mere cropped end den sweater, jeg tog udgangspunkt i. Når du har nået din ønskede længde, klipper du tråden og hæfter ende.

Bagstykke

  1. Bagstykket skal hækles på præcis samme måde som frontstykket. Start derfor med en luftmaskekæde, der har samme antal luftmasker, som du slog op til frontstykket. Lav 1 stangmaske i den fjerde luftmaske i hver maske rækken ud. Hækl nu rækker frem og tilbage, indtil du har samme antal rækker i højden, som du har på frontstykket. Klip tråden, og hæft ende.

Montering
1. Nu skal frontstykket og bagstykket monteres. Inden du går i gang med at montere, skal du måle, hvor stor halsåbningen er på den sweater, du bruger som skabelon. Mål sweaterens halsåbning, imens den ligger fladt. Mål også fra skulderen til armhulen. Skriv målene ned.

2. Læg front- og bagstykke ret mod ret, så begge sider med trådene, der hænger, ligger ind mod hinanden. Du skal starte med at montere fra det ene hjørne øverst og hen over den ene skulder.

3. Markér halsåbningens sider, evt. med en maskemarkør, og montér fra skulderhjørnet hen til den første markering. Klip tråden, og hæft ende. Montér fra det modsatte hjørne he over skulderen til halsåbningens anden markering. Klip tråden, og hæft ende.

4. Monér nu fra hjørnet af sweaterens bundlinje og op til, hvor dit ærmegab skal være. Klip tråden, hæft ende, og gentag i den anden side. Vend trøjen, så retsiderne vender udad.

Ærmer
1. Nu skal ærmerne hækles. Start med at sætte en ny tråd til med en løbeknude nederst i ærmegabet.

2. Hækl 3 luftmasker, som tæller for første stangmaske, og hækl stangmasker hele vejen rundt i ærmeåbningen. Der er ikke tydelig masker at hækle ned i, så det gælder om at hækle stangmasker ligeligt fordelt rundt i ærmegabet. Jeg hæklede 1-2 stangmasker ned i hver stangmaske, hvor jeg kunne finde plads. Jo flere stangmasker du hækler på den første runde, jo bredere ærmer får du. Afslut første omgang af ærmet ved at hækle en kædemaske i den øverste luftmaske, som du hæklede i begyndelsen af omgangen.

3. Du har nu starten af ærmet. Resten af ærmet hækles af omgange med 1 stangmaske ned i hver maske. Husk at starte hver runde med 3 luftmasker, og afslut med 1 kædemaske i øverste luftmaske.

4. Gentag med at hækle omgange som beskrevet i trin 3. Prøv trøjen undervejs, og hækl, indtil du føler, at du har den perfekte ærmelængde til dig. Klip tråden, og hæft ende.

5. Hækl endnu et ærme i den anden side af sweateren ved at gentage trin 1-4.

Halskant
Som det sidste skal du hækle en kant i halsåbningen.

  1. Start med at sætte en ny tråd til et hvilket som helst sted i halsåbningen.
  2. Hækl 3 luftmasker, der svarer til den første stangmaske, og hækl 1 stangmaske i hver maske hele vejen rundt. Afslut den første runde med 1 kædemaske i den tredje luftmaske, som du hæklede i begyndelsen af runden.
  3. Fortsæt med at hækle så mange omgange, du synes, til halskanten har din ønskede højde. Jeg endte med at 3 runder. Klip tråden, og hæft ende.

Sweateren er færdig, og du kan lade den være, som den er med knudernes tråde hængende, eller du kan med en stor stoppenål hæfte ender på nogle af trådene, til du er tilfreds med udseendet på din sweater.