© Anna Stokland

Sådan undgår du at blive snydt, når du netshopper

Her er de fem vigtigste råd til dig, som elsker at shoppe på nettet - og gerne vil gøre det med ro i maven

Det er bare nemmere at få tøjet leveret lige til døren. Du undgår travle shoppingcentre, smalle prøverum og følelsen af at gå flere kilometer med tunge poser i hånden. Desværre er der også en anden ærgerlig ting, der kan være svær at undgå, når du netshopper. At blive snydt.

Med det store udvalg af netbutikker findes der nemlig en masse fake webshops, som kun er ude efter dine penge. Med hjælp fra YouSee, guider vi dig derfor til sikrere netshopping, så du ved præcis, hvornår dine alarmklokker bør ringe.

1. Vær OBS på faresignaler

Der er nogle helt generelle 'red flags', du skal være opmærksom på, når du besøger en ny netbutik.

  • Hvis siden er fyldt med stave- og grammatikfejl, skyldes det formentlig, at siden er oversat af en robot eller Google Translate.
  • Vær opmærksom, hvis priserne ikke er afrundet, og et par sko for eksempel har en mærkelig pris på 237,16 kr.
  • Hvis varerne er meget billigere end på andre sites, skal du tænke dig ekstra godt om. Husk på, at hvis det virker lidt for godt til at være sandt, er det nok også tilfældet.
  • Gå ind og læs betingelserne for køb. Returret, fortrydelsesret og hvem, der betaler for tilbagesendelse af varer, skal fremgå af butikkens betingelser.

2. Er hjemmesiden e-mærket?

Kig efter, om netbutikken er e-mærket. E-mærket er en dansk mærkningsordning, der skal sikre, at forbrugere på nettet kan handle sikkert. Hvis en butik har e-mærket, er det et kvalitetsstempel, der viser, at butikken lever op til en række krav om blandt andet betaling og behandling af personoplysninger. Det kan dog kun bruges som pejlemærke, da butikker, der ikke har mærket, alligevel godt kan leve op til kravene. Det koster nemlig penge at komme i betragtning.

© Getty Images

3. Hold din computer sikker

Du skal huske ikke at betale med dit kort på et åbent WiFi-netværk uden adgangskode, da du ikke kan vide, om sikkerheden er i orden. Du bør derfor kun købe varer, når du bruger et netværk, som du kender. Det er desuden vigtigt, at du har installeret et antivirusprogram, som du jævnligt opdaterer. Hvis du køber bredbånd hos YouSee, følger der automatisk en sikkerhedspakke med, som sørger for antivirus og automatisk opdatering. Sikkerhedspakken sørger i øvrigt for at fortælle dig, om din forbindelse er sikker, eller om du bevæger dig ind på sider, du ikke kan stole på.

4. Tjek altid anmeldelser

Hvis du er usikker på, om siden, du ønsker at shoppe på, er sikker eller ej, så tjek andres anmeldelser. Du kan enten bare Google siden eller søge efter den inde på ratingsider som Trustpilot, hvor folk deler deres personlige oplevelser. Hvis du enten oplever, at der slet ikke er nogen anmeldelser af siden eller direkte dårlige anmeldelser, så skynd dig over på en anden side, du stoler på.

5. Husk at ændre dit password

Det er vigtigt, at du ofte ændrer password på de websteder, hvor du shopper og indtaster dine bankkonti. Glemmer du at ændre dine passwords, kan du som regel indstille en automatisk påmindelse om, hvornår det er tid. Et stærkt password er desuden den bedste beskyttelse mod identitetstyveri og hacking, da det gør det sværere for online-kriminelle at tilgå dine informationer.

Tip: Dit password bør indeholde både store og små bogstaver, tal og tegn. Du kan bruge en lang sætning fra en bog eller film, som du kan lide og tilsætte tal, hvis du gerne vil have, at det er nemmere at huske.

Hvis uheldet er ude...

Selvom du tager dine forholdsregler og beskytter dig, så godt du nu kan, kan det alligevel ske, at du bliver snydt. Den gode nyhed er, at du er forholdsvis godt beskyttet, når du handler online inden for EU. Du har eksempelvis 14 dages fortrydelsesret ved køb af langt de fleste varer.

  • Klag som det første til butikken eller den erhvervsdrivende, hvis der bliver trukket beløb fra din konto, som du ikke har godkendt. Klag altid på skrift, så du har dokumentation.
  • Accepterer netbutikken ikke din klage, kan du for danske virksomheder klage videre til forbrug.dk. Du skal også inddrage din bank så hurtigt som muligt.
  • Hvis du aldrig får din vare, eller der er blevet trukket et højere beløb, kan banken føre dine penge tilbage for dig – men kun hvis du har betalt med betalingskort eller MobilePay.
  • Anmeld webshoppen til politiet, så du kan undgå, at andre skal igennem det samme.

Fordele ved en sikkerhedspakke

Når du køber bredbånd fra YouSee, kan du roligt shoppe løs på nettet. YouSee tilbyder først og fremmest bredbånd med hastigheder op til 1000 Mbit, så du får en lynhurtig forbindelse. Derudover følger der automatisk en sikkerhedspakke med, når du køber bredbånd. Sikkerhedspakken beskytter dig mod en række virusser og sørger selv for automatiske opdateringer og scanninger, så du kan shoppe både sikkert, hurtigt og med ro i maven.

Du kan læse mere om fordelene ved bredbånd fra YouSee her.