Costume tester: 3 typer tandblegning

Blegning hos tandlægen, lysnende tandpasta og bideskinne a la Hollywood – vi har testet tre veje til hvidere tænder

Tandblegning hos tandlægen: Sådan foregår det og sådan bliver resultatet. Anmeldelse © Hordur Ingason for Costume
1 / 4

Tandblegning hos tandlægen

Bidragsyder Anne Mønsted har været en tur i tandlægestolen og har fået en professionel blegning.

“Sidst jeg fik afbleget mine tænder var for 13 år siden. Dengang var det lovligt at bruge op mod 30 procent afblegning, og det kunne virkelig mærkes. For pokker, hvor gjorde det ondt. Nu er reglerne blevet skærpet, og den tilladte grænse er sænket til seks procent.

På trods af den store forskel var jeg dog en smule nervøs, inden jeg satte mig i stolen hos tandlægen. Tandplejeren var enormt sød og informerede mig grundigt, inden vi gik i gang såvel som under behandlingen. Man kommer desuden til en lovpligtig forundersøgelse nogle dage inden behandlingen, hvor tandlægen vurderer, om ens tænder er egnede til behandlingen, er fri for huller og rensede.

Selve behandlingen starter med, at man får en stor gummidims ind i munden, der holder læber og tunge væk, og derefter smøres der dels en blå gel på tandkød og tandhalse for at beskytte mod afblegningen og dernæst afblegningsgelé på tænderne.

Blegningsdelen består af tre gange tyve minutter, hvor man ligger helt stille med åben mund og ‘koldt lys’ på tænderne, der aktiverer afblegningsgeléen. Jeg mærkede ingenting – ingen isninger eller smerte på anden måde. Sikken en lettelse.

De første tyve minutter gik ret hurtigt, og de næste var også okay, men efter det føltes minutterne virkelig lange. Kæben bliver træt, og læberne tørre, så da det hele endelig blev taget ud igen, var det mildest talt en kæmpe befrielse. Det kan være en god idé at tage musik eller en podcast med som underholdning.

Resultatet blev godt – det hvideste på deres skala, men det ser naturligt ud. De lover, at dine tænder bliver en til to toner lysere.

De første 72 timer efter behandlingen må du kun spise hvid mad, så tænderne ikke bliver misfarvede, og det er faktisk den største udfordring ved det her projekt. Farvel til kaffe og grøntsager og goddag til bananer, riskager, ost, toastbrød, ris og kylling.

Tre dage er heldigvis til at overleve, så jeg smilte mig igennem dem (hovedpine, Lillebror Oste-overload og træthed til trods).”

Tandblegning hos Sanadent tandlægerne, Lindevej 2, Frederiksberg, Sanadent-frederiksberg.dk. 3.000 kroner.

Anmeldelse af tandpasta, der giver hvidere tænder
2 / 4

Lysnende tandpasta

En sort tandpasta skulle efter sigende give hvidere tænder. Art Director Sanne Vinther Jensen har lagt tandbørste og tid til at undersøge sagen.

“Jeg vil gerne have lysere tænder, men jeg har ikke mod på en decideret blegning. Derfor tiltaler tanken om en tandpasta, der lysner tænderne, mig. Så jeg går i gang med at børste.

Man skal lige vænne sig til, at det ser lidt uhyggeligt ud, når man børster tænderne med White is black-tandpastaen fra Curaprox, for skummet bliver sort, og vasken skal have en ekstra skyller, når man er færdig. Det føles lidt giftigt, når man er vant til den rene, hvide farve på sin tandpasta, og jeg kan mærke, at jeg ubevidst gør mig umage for ikke at komme til at sluge tandpastaen.

Tænderne føles polerede og glatte, i lang tid efter, at jeg har børstet dem med den sorte pasta. Der er ingen begrænsninger for, hvor ofte du må bruge tandpastaen.

Jeg har brugt den i fjorten dage – to gange om dagen – og jeg synes, at tænderne ser mere ensartede ud, så helheden virker mere hvid. Men jeg tror ikke, at de enkelte tænder er blevet lysere.

Jeg er glad for resultatet, så jeg bliver ved med at børste.”

Whitening toothpaste and tootbrush, Swiss Smile 387 kr. // White is black tough whitening tootpaste og tandbørste, Curaprox 185 kr. // Max white tandbørste og blegegeé, Colgate 80 kr.

Tandblegning derhjemme med bideskinne: HiSmile hjemmeblegningskit
3 / 4

Bideskinne til hjemmebrug

Hjemmekittet HiSmile figurerer i stor stil på kendte, bloggere og modellers Instgram-feeds. Moderedaktør Thora Valdimarsdóttir har testet den.

“Hjemmeafblegningskittet HiSmile består af tre sprøjter med Whitening gel og et mundstykke med led-lys. Det er nemt at sætte delene sammen, og det hele er forklaret, så det er umuligt at gøre noget galt.

Man smører geléen på mundstykket, tænder på knappen på lysstykket, tager mundstykket i munden, slapper af, og ti minutter senere bipper lysstykket, og lyset slukker. Bagefter skal du skylle dine tænder grundigt.

Ud fra farveskalaen, der fulgte med, kan jeg se, at mine tænder er blevet en nuance lysere efter bare tre dage, så det virker – på pakken lover de resultater allerede ved første påførsel.

Desværre glemmer jeg en del, så der gik lige to dage, hvor jeg ikke fik det brugt. Mit bedste råd er at gøre det om aftenen, inden man går i seng, så det får lov til at virke natten over. Jeg brugte desuden tandpasta med en smule whitening i samtidig.

Et kit indeholder gelé til 6-9 afblegninger, og resultatet af dem holder i en-tre måneder. Jeg er rigtigt glad for resultatet, og det er ikke sidste gang, jeg har udført mine nye aftenrutine."

HiSmile teeth whitening kit fås ikke i Danmark, men kan bestilles online på Hismileteeth.com, der sender til Danmark. Det koster 399 kroner.

Tandblegning for begyndere: Det skal du vide, inden du går i gang © Hordur Ingason
4 / 4

Blegning for begyndere

Ikke alle tænder er egnet til at bleges, så forhør dig altid hos en tandlæge, inden du kaster dig ud i projektet – uanset om det er på en klinik eller derhjemme. Og husk at tage højde for bivirkninger ved kosmetiske indgreb som dette.

Hver gang der bleges, opløses der en lille smule af tandens emalje, så det må ikke gøres for ofte – jo mere emaljen opløses, jo mere skrøbelige bliver dine tænder. Emaljen er den hvide, hårde belægning, som dækker tandkronen, og den har hverken kar- eller nerveforsyning og gendannes dermed ikke, hvis den bliver ødelagt af blegning.

Tandblegemidler med mere end 0,1 procent brintoverilte må ikke sælges i håndkøb i Danmark, og det er nødvendigt med mindst tre procent for at blege tænder.

Tandpastaer med ord på som Whitening kan derfor af gode grunde ikke blege dine tænder. Til gengæld indeholder de slibemidler, der kan hjælpe mod overfladiske misfarvninger og derfor få tænderne til at syne en lille smule hvidere.

Blegning af tænder på klinik foretages med hydrogenperoxid med en maksimal koncentration på seks procent, som er den tilladte grænse inden for EU. Det kan fjerne misfarvninger og lysne en til to toner på en farveskala.

Uanset om du bleger på klinik eller derhjemme, kan dine tænder aldrig blive lysere end deres oprindelige grundfarve. Behandlingernes holdbarhed afhænger af din livsstil.

Jo flere farvestoffer og kopper kaffe, du indtager, des hurtigere vender misfarvningerne tilbage.

Mere om Skønhed? Få Costumes nyhedsbrev