Er denne bæredygtige makeuptrend gal eller genial?

Vi ser nærmere på en ny og kontroversiel skønhedstendens, som spås til at blive kæmpestor i år

genbrugt makeup køb og salg af brugt makeup og skønhedsprodukter.
© Unsplash.com

I kampen for klimaet bærer de store virksomheder, såvel som os forbrugere, en stor del af ansvaret for at passe på Moderjord: virksomhederne skal gerne begynde at komme med flere grønne tiltag, og forbrugerne skal huske at støtte op om flere miljøvenlige initiativer. Derfor er flere også hoppet med på en ny tendens, som helt sikkert er bæredygtig, men måske knap så tiltalende for den bakterieforskrækkede makeupentusiast?

Genbrugt makeup. Smag lige på det, og overvej, om det er noget for dig? Umiddelbart virker tanken om at købe brugt makeup fra fremmede ikke særligt appellerende. Alligevel er det en tendens, der vinder stort frem i USA, og som ifølge en artikel på Voguebussines.com vil blive endnu større i 2020.

Den voksende interesse for genbrugte skønhedsprodukter skyldes til dels ønsket om at handle mere bæredygtigt, men er også fordret af et økonomisk incitament. Her er mange penge at spare, hvis du er villig til at købe det, som engang har stået på en andens makeuphylde.

Tjen penge på fejlkøb

Vi har nok alle prøvet at komme hjem med et eller flere fejlkøb, hvilket betyder, at der hvert år ryger en del (næsten) ubrugte makeup- og skønhedsprodukter i skraldespanden. Sådan behøver det dog ikke at gå, hvis du, som flere amerikanere har gjort, i stedet sælger ud af dine fejlkøb.

En af de mest populære sider i USA for vidersalg af genbrugte skønhedsprodukter er Glambot.com, som allerede blev oprettet tilbage i 2013. Ligeledes åbnede salgshjemmesiden Poshmark.com i 2019 en ny kategori tilegnet brugte skønhedsprodukter, hvilket du også kan købe og sælge på Ebay.com under kategorien Beauty & health.

Et spørgsmål om hygiejne

Grunden til, at køb af genbrugte skønhedsprodukter ikke er lige så udbredt som køb og salg af genbrugt tøj, er naturligvis spørgsmålet om hygiejne. For at imødegå dette har blandt andre Glambot en fast service, hvor sælger først sender produkterne ind til Glambot, som tjekker kvaliteten og renser produktet, inden det sættes til salg online. Her skraber man for eksempel det øverste lag af læbestiften eller pudderet, ligesom produkterne ofte bliver pakket i ny ren emballage. På trods af hygiejnetjek kan det dog stadig menes at være mere hygiejnisk at købe sin makeup fra butikshylderne.

Ifølge Voguebussines.com er det heller ikke de brugte makeup- og plejeprodukter, der sælger bedst, men derimod redskaber som pensler og el-artikler. For eksempel er Dysons hårtørrere i høj kurs på disse sider, hvor de kan findes til priser langt under nyprisen på omtrent 3.000 kroner. Genbrugte parfumer er også populære, da de umiddelbart ikke kan fyldes med bakterier, på trods af at de skifter ejermand. Ligeledes vil cremer med lufttætte pumper i princippet også være egnede til videresalg, da der aldrig er direkte kontakt med produktet inde i tuben.

[Dyons hårtørrer](https://www.elgiganten.dk/product/personlig-pleje-skonhed-og-velvare/hartorrer/DYS305967/dyson-supersonic-hartorrer-305967-fuschia-gra {"target":"_blank","rel":"nofollow"})er en af de varer, som mange leder efter, når der skal købes genbrugte skønhedssager.

[Dyons hårtørrer](https://www.elgiganten.dk/product/personlig-pleje-skonhed-og-velvare/hartorrer/DYS305967/dyson-supersonic-hartorrer-305967-fuschia-gra {"target":"_blank","rel":"nofollow"})er en af de varer, som mange leder efter, når der skal købes genbrugte skønhedssager.

Genbrugt skønhed i Danmark?

Tager vi et kig mod Danmark, findes der endnu ikke en dansk platform for køb og salg af brugt skønhed. Dog kan du hos Trendsales.dk finde en del annoncer for brugte parfumer, på trods af at der endnu ikke er oprettet en officiel skønhedskategori. Søger du på Facebook, vil der også dukke flere private grupper op for køb og salg af brugte skønhedsprodukter, men her er ingen garanti for produkternes stand.

I USA spås denne tendens som sagt til at blive endnu større i år, og måske er det også kun et spørgsmål om tid, før vi ser lignede tiltag herhjemme. Så er spørgsmålet bare, hvorvidt de danske forbrugere er klar til at købe fra hinandens bugnende badeværelseshylder?