Er denne svamp skønhedsbranchens fremtid?

Fremover vil vi formentligt komme til at se meget mere til en helt særlig svamp, som kan være svaret på skønhedsbranchens største udfordring.

mycelium skønhed cremer

SS20-ModelParis-9015

© Anna Stokland

Ligesom i mange andre brancher fylder hensyn til miljøet også i skønhedsbranchen. Og heldigvis for det, for skønhedsbranchen står også overfor udfordringer i forhold til at passe på vores alle sammens planet.

Udfordringerne kommer især i form af det ressourcespild, der ses i forhold til emballage – både i form af den tube eller krukke, dit produkt er i, men også den emballage, som bruges rundt om produktet. Sidstnævnte har mange mærker efterhånden skåret markant ned på ved for eksempel at skære indlægsseddel eller papæske med plastfolie omkring produktet fra, og nu vil en ny opfindelse måske gøre fremtidens skønhedsemballage endnu smartere takket være denne svamp.

Innovativ svamp

Mycelium har længe været ombejlet i bæredygtige forskermiljøer, fordi man fra dette materiale, som udvindes fra svampe, kan lave et slidstærkt og bæredygtigt materiale. Materialet laves ud fra et net af svampeceller, og i princippet er man allerede nået så langt i forskningen, at man i dag kan bygge huse af mycelium, fordi materialet kan blive hårdt som beton, når det dyrkes på den rigtige måde.

Her er altså tale om lidt af et vidundermateriale i forhold til miljøet, da det er forholdsvist nemt at dyrke og er biologisk nedbrydeligt. Netop derfor er det smarte svampe-materiale mycelium også begyndt at blive set på som en mulig fremtidig løsning på det spild af plastik, vi ser i skønhedsbranchen.

Når svampen mycelium befinder sig under de rette forhold, kan man få en nærmest ubegrænset mængde af materialet, som modsat plastik, er et biologisk nedbrydeligt materiale. Mycelium kan dyrkes i forme, og kan derved tage hvilken som helst form, hvilket også gør mycelium oplagt at bruge til emballage og endda også som et skønhedsprodukt i sig selv. Der er for eksempel blevet eksperimenteret i at skabe eye patches af mycelium i stedet for plastik eller stof.

I følge en artikel på Vogue.com er det derfor kun et spørgsmål om tid, før de store skønhedsgiganter får øjnene op for det smarte materiale. I første omgang er det formentligt oplagt at bruge som et alternativ til for eksempel flamingo, hård plast og pap, når produkterne skal fragtes, men hvem ved, om vi i fremtiden også kommer også til at se krukker eller for eksempel sheet masker af mycelium?