læbepomade / afhængig af læbepomade og tørre læber
© Wenn.com

Er du afhængig af din læbepomade?

Føles det som om, at læberne bliver mere fugttrængende, hver gang du smører dem? Så skal du læse med her

Hjælper det egentligt at bruge læbepomade?

Der har længe hersket teorier om, at brugen af læbepomade faktisk gør problemet være, fordi den tynde læbehud bliver ude af stand til at fugte sig selv. Derfor gør vi dig nu klogere på, om læbepomaden fortjener en plads i din håndtaske.

Derfor bliver læberne tørre

Huden på læberne er meget tyndere og mindre modstandsdygtig end resten af din hud. På læbehuden er der desuden hverken hårsække eller kirtler, som er det, der holder resten af din hud fugtet takket være de naturlige olier som bliver udskilt herfra. Læberne får dog lidt hjælp de kirtler som grænser op til læbekanten og de er med til at vedligeholde den beskyttende barriere på læberne. Denne barriere er dog meget tyndere end den på vores øvrige hud, og når først barrieren er blevet brudt, begynder problemerne med de tørre læber at opstå.

Hold dig fra denne type læbepomade

For det første er læbepomade klart at foretrække over dit eget spyt. Forsøger du at væde de tørre læber ved at slikke dig om munden, vil de kun blive endnu mere udtørret takket være enzymerne i vores spyt, som virker nedbrydende på den beskyttende barriere. Men når det er sagt, er det bestemt ikke ligegyldigt, hvilken slags balm du smører med.

Grunden til, at myten om, at læberne bliver afhængige af læbepomade er opstået, skyldes formentligt brugen af dårlige læbepomader, der har irriteret mere end de har hjulpet. På den måde har man nemlig smurt med noget, som har givet tørre og irriterede læber, og jo tørrere læberne føles, desto mere vil man smøre med det resultat, at læberne kun bliver mere irriterede.

Derfor fraråder den engelske dermatolog Sam Bunting at købe læbepomade med ingredienser som kamfer, mentol eller salicylsyre, der kan irritere huden og dermed forværre læbernes tilstand.

Tørre læber af læbepomade

Læber, der svier og sprækker er aldrig rart, men kan formentligt undgåes, hvis du vælger den rette læbepomade.

© Anna Stokland / Paco Rabanne SS19

Undgå en kunstig barriere

Er læbepomaden baseret på petroleum kan den skabe en kunstig barriere over læbehuden, hvilket ifølge den amerikanske dermatolog Joshua Zeichner på sigt kan gøre læbehuden doven, fordi den ikke længere behøver at gøre noget for at vedligeholde fugtniveauet. Dermed vil læberne ikke fugte sig selv, når du stopper med at smøre med den tykke petrolium. I disse tilfælde råder han til, at du tager en pause fra den pågældende læbepomade og lader læberne finde tilbage til deres egen cyklus. Dernæst kan du godt bruge produktet en gang i mellem eller bare skifte over til en læbepomade, som ikke indeholder nogle af de overnævnte ingredienser.

Finder du en god balm, som fugter uden at irritere eller forsegler huden fuldstændigt, vil den styrke den naturlig barriere i stedet for at modarbejde den. Der er derfor ikke nogen grund til at droppe læbepomaden, men du bør være mere kritisk, næste gang du vælger smørelse til læberne.