Økologisk hårfarve og økologiske frisørsaloner
© Anna Stokland

Det skal du vide om økologisk hårfarve

Er økologisk lig med allergifri? Hvad er bedst til dig med tyndt hår? Og hvordan sikrer du den mest skønsomme hårfarvning? Her er alt, du skal vide, om økologisk hårfarve

Mange tyer til økologisk hårfarve, når de vil give lokkerne en makeover og samtidigt styre uden om allergifremkaldende stoffer og skrappe kemikalier.

Men kan man vide sig sikker, blot fordi en hårfarve er økologisk?

Her guider vi til alt, du skal vide om økologisk hårfarve til hjemmebrug og hos frisøren.

hår og hårfarve
© Anna Stokland

Hvorfor vælge økologisk hårfarve?

Det er ikke uden risiko at få en ny hårfarve, da hovedbunden kommer i kontakt med skrappe ingredienser i processen.

En allergisk reaktion kan medføre kløe, rød hovedbund og i særligt slemme tilfælde væskende blærer på huden.

Det er en risiko, som du både løber med hjemmefarvning og hos frisøren.

Ifølge Taenk.dk er det særligt hårfarve-ingredienserne ppd (P-phenylenediamine) og ptd (toluene-2,5-diamine), som EU's videnskabelige komité vurderer som ekstremt allergifremkaldende.

Ingredienserne kan nemmere undgås med økologisk hårfarve, men økologisk er lig med allergifrit. Plantebaserede ingredienser kan også fremkalde allergi, men er som udgangspunkt mildere end de ingredienser, du finder i almindelig hårfarve.

Vælger du økologisk farve til hjemmebrug, er det desuden meget vigtigt at læse ingredienslisten grundigt igennem. Der er tidligere set eksempler på såkaldt økologisk hårfarve, hvor både ppd, ptd og ammoniak havde sneget sig ind i produktet.

Økologisk henna farve til hår
© Anna Stokland

Hvad er forskellen på økologisk og ikke-økologisk hårfarve?

I almindelig hårfarve finder du ofte ammoniak – en ingrediens, der under farveprocessen penetrerer hårstrået og baner vejen for de øvrige ingredienser.

Ammoniak er kilden til en effektiv, men skrap hårfarvning, som i mange tilfælde vil virke yderligere svækkende på tyndt eller slidt hår. Hvis du har fint hår, er der derfor god grund til at vælge en økologisk hårfarve uden skrappe ingredienser, som er mildere mod håret.

Det er vigtigt at notere, at økologisk hårfarve ikke nødvendigvis er fri for kemikalier. De eneste hårfarver, som er 100 procent naturlige og økologiske, er henna-farver, fordi de udelukkende er baseret på naturlige ingredienser.

Du kan dog kun få rødt hår med den plantebasserede henna. Vælger du en naturlig henna-farve, skal du også huske at læse ingredienslisten, da nogle henna-farver er blandet op med kunstige farvestoffer.

Økologiske frisører og grøn salon.
© Anna Stokland

Det skal du vide om økologiske frisører

Vil du være sikker på, at hårfarven hos frisøren er økologisk, bør du vælge en certificeret økologisk frisørsalon som for eksempel Zenz.

Zenz kan bryste sig at være certificeret med mærkningenGrøn Salon, hvilket også gælder andre udvalgte saloner. Grøn Salon er en ordning, som frisørsaloner kan tilkøbe en certificering fra, hvis de blandt andet lever op til følgende grønne krav:

  • De produkter, der bruges eller sælges i salonen, må ikke indeholde de stoffer, som er at finde på Grøn Salons forbudsliste. På listen over uønskede stoffer er blandt andet ppd og ammoniak.
  • Frisøren må ikke anvende produkter, der er hormonforstyrrende, kræftfremkaldende eller svære at nedbryde i naturen.
  • Frisøren skal være ekstra opmærksom på kundernes allergi eller overfølsomhed.
  • Det er forbudt at komme afblegning i nærheden af kundernes hovedbund.

Vær opmærksom på, at alle saloner i princippet må kalde sig for økologiske. Det skriver Samvirke.dk. Hold derfor øje med Grøn Salon-certificeringen. Du kan også tage et kig på salonens produkter og sikre, at de er certificeret med Astma-Allergi Danmarks Blå Krans eller Svanemærket.

sundt hår og økologiske frisører i danmark
© Anna Stokland

Sådan sikrer du den mest skånsomme hårfarving

Udover at vælge en økologisk hårfarve, kan du også sikre en mildere farvning ved at tage følgende forholdsregler:

Få farvet striber i stedet for helfarve

Vælger du striber frem for helfarve, bruges der selvsagt mindre farve i håret. Det betyder langt mindre kontakt med hovedbunden og dermed nedsat risiko for allergi. Ligeledes slider striberne også mindre på håret, fordi det kun er udvalgte hårstrå, som farvebehandles.

Vælg en skyllefarve i stedet for permanent hårfarve

I de fleste tilfælde vil skyllefarver og toninger være mere milde for håret og byde på færre skrappe indholdstoffer end permanent farve. Derfor får du oftere en mindre skadelig hårfarvning med skyllefarve, der til gengæld er knap så varig som den permanente.