© anna stokland

Denne poweringrediens er naturens svar på retinol

Har du først prøvet, er der ingen vej tilbage – og ingrediensen er for alvor ved at slå sig fast som en stjerne i hudpleje.

Der hersker ingen tvivl om, at retinol er en superhelt i forklædning, når vi snakker hud. Og det er uden tvivl en af de absolut mest effektive ingredienser i kampen mod fine linjer og rynker, forstørrede porer, acne, pigmentering eller grov tekstur. Retinol kan dog være lidt krads, og det er derfor heller ikke alle, som kan tolerere retinol. Hvis din hud reagerer på retinol vil du formentligt opleve, at den bliver mere irriteret, rød eller tør.

Men det er der heldigvis råd for. En ingrediens der kan rigtig meget af det samme som retinol, men som er langt mildere for huden, er bakuchiol (du udtaler det ba-koo-heel). Bakuchiol er en kraftig anti-oxidant – et ekstrakt der er udvundet af frøene og bladene fra babchi-planten, der vokser i Indien, og som igennem mange år har været brugt i ayurvedisk og kinesisk medicin takket være dens helbredende, beroligende og anti-inflammatoriske samt anti-bakterielle egenskaber.

Hvad gør bakuchiol?

Præcis som med retinol booster bakuchiol produktionen af kollagen og speeder op for cellefonyelsen – en rigtig god effekt hvis du drømmer om færre linjer og mindre dybe rynker. Ujævnheder, både tekstur og pigmentering, i huden bliver mindsket. Med andre ord – bakuchiol kan det samme, men er altså langt mere skånsom for huden.

En anden fordel ved bakuchiol er, at den i modsætning til retinol ikke gør din hud mere følsom overfor solen – faktisk er der noget der tyder på, at huden endda bliver mindre følsom over for solen. Bakuchiol er som før nævnt en kraftig anti-oxidant, som hjælper med til at bekæmpe de frie radikaler og dermed beskytte huden mod forurening, stress og de skadelige UV-stråler, der alt sammen er med til at sætte fart på aldringen. Dette betyder dog ikke, at du ikke behøver solcreme, den er aldrig til diskussion og skal bruges hver dag året rundt.

© anna stokland

Hvordan skal jeg bruge bakuchiol?

Der er intet, der tyder på, at bakuchiol irriterer eller udtørrer huden – eller skader din hudbarriere. Og derfor kan du bruge bakuchiol dagligt. Både morgen og aften. Vælger du et serum med bakuchiol, vil du måske foretrække at bruge det om morgenen under din dagcreme og spf, imens en olie med bakuchiol er god om natten.

Er der nogle ingredienser, der ikke kan bruges sammen med bakuchiol?

Det korte svar er nej. Hvilket gør det til en nem og effektiv ingrediens at få ind i din hudplejerutine.

Den største udfordring kan være at finde frem til produkter, hvor bakuchiol fylder nok til at gøre en reel forskel for din hud. Nedenfor har vi samlet fire gode bud – og ellers gælder det om at nærstudere ingredienslisten. En god huskeregel er, at bakuchiol skal stå før konserveringsmidlerne, som i hudpleje ofte går under navnene phenoxyethanol, potassium sorbate eller ethylhexylglycerin. Hvis bakuchiol er listet efter disse ingredienser, kan du være så godt som sikker på, at der er for lidt af superingrediensen i til, at gør noget for din hud.