Micellar water. Det er på alles læber, og hypen har blæst igennem skønheds-verden de seneste år. Det er på rekordtid gået hen og blevet en af de helt store musthaves, når det kommer til skønhedspleje. Men ved du egentlig, hvad det er, og hvordan det skal bruges? Ellers skal du bare læse med her, så svarer vi på alle hv-spørgsmålene om micellar water.
Hvad er det?
Micellar water består af tre dele: vand, en vaskeaktiv ingrediens og en glykol/fedtalkohol. På trods af den relativt enkle opskrift kan det imidlertid hurtigt blive ret teknisk at forklare, hvad micellar water mere præcist er. Det handler nemlig om nogle mikroskopiske molekyler; miceller, som produktet har fået sit navn fra.
Disse molekyler er både hydrofile (’’vand-elskende’’) og lipofile (’’fedt-elskende’’). De bliver dannet af det vaskeaktive stof, og molekylerne er forenklet forklaret små kugler med en fedtsugende (lipofilistisk) kerne og en vandsugende skal. Som en magnet vil det yderste af den hydrofiliske del klistre til den vandelskende vatrondel. Og molekylerne tiltrækkes naturligt af både fedt- og vandbaserede stoffer. De fanger og omkranser de fedt- og voksbaserede snavspartikler, de finder på huden, i deres fedt-elskende midte, og partiklerne fjernes nemt uden, at du behøver at gnubbe huden, eller at huden irriteres.
Derfor er det en enorm effektiv og samtidig skånsom måde at fjerne makeup på og samtidig pleje huden og øjenvipperne.
Er I stadig med os? Forklaret på en mindre teknisk måde kan man måske sige, at micellar water er en kombination af ansigtsrens og vand med en stærk støvsuger-effekt overfor den skidt, der dagligt samler sig på og i din hud.
Hvordan bruger du det?
En af de helt smarte ting ved micellar water er, at du ikke behøves at bruge vand, når du skal rense dit ansigt. Vand kan virke udtørrende for huden, og dette er en nem måde at forsøge at bruge mindre vand i din renseproces.
Der er delte meninger ude i skønhedsverden om, hvorvidt du kan nøjes med KUN at bruge micellar water, eller om der engang imellem skal renses mere 'i bund'. Til det er der nok mest at sige, at alt er individuelt, og at du må prøve dig lidt frem.
Under alle omstændigheder er micellar water meget velegnet til at fjerne makeup og snavs fra dagen på skånsom vis uden vand.
Når du skal fjerne makeup fra øjnene, putter du micellar water på en vatrondel, lader den hvile kort på øjnene, så den kan suge makeup'en, og så renser du forsigtigt. Du kan også bruge produktet til at rense hele dit ansigt, og på den måde kan du få en utrolig overskuelig skønhedsrutine, hvor du renser med micellar water og så plejer med fugtighedscreme. Helt perfekt til både travle morgener og sene aftener.
Hvilken skal du vælge?
Som nævnt er micellar water bygget op af de tre elementer: vand, en vaskeaktiv ingrediens og en glykol/fedtalkohol. Det er forskelligt fra mærke til mærke præcis hvilken glykol og vaskeaktiv ingrediens, der er tilføjet. Og derudover kan der være tilsat forskellige plejende ingredienser i de mange typer micellar water, der er på markedet nu.
Ligesom med alle andre skønhedsprodukter, er det individuelt, hvilken type micellar vand, der vil passe bedst til dig, for vi har alle forskellige hudtyper og omstændigheder, der afgør, hvad vores hud har allermest brug for for at være sund og smuk.
Du kan tænke over, hvilken hudtype og hvilke behov, du har. Har du tør, normal eller fedtet hud? Bruger du kraftig makeup eller næsten ingen? Er det et produkt til at have med på farten eller til den hjemlige skønhedsrutine, du søger?