© anna stokland

Pas på dine hænder – og sæt alderen på pause

Ser dine hænder også ældre ud end dit ansigt? Få de bedste tips til, hvordan du kan minimere pigmentpletter, tynd hud og tørhed .

Langt de fleste af os har helt styr på hudplejerutinen, og vil nok sjældent gå udenfor en dør uden solcreme i ansigtet. Din hud på hænderne er ligeså udsat som den i ansigtet, men alligevel skal hænderne føle sig heldige, hvis du plejer dem med mere end en almindelig håndcreme. Din hud på hænderne har dog brug for opmærksomhed – og det behøver slet ikke være kompliceret.

Ofte sætter alderen sig først på dine hænder. Huden bliver tyndere, der kommer pigmentpletter og huden føles mere tør. Her er din guide til, hvordan du passer på dine hænder – og hvordan du kan mindske skaderne, hvis de allerede er sket.

Fyld op med fugt

Vi vasker hænder og bruger håndsprit som aldrig før, og det skal vi gerne blive ved med. Til gengæld er det også noget af det, der er med til at udtørre huden på dine hænder. Begge dele stripper dine hænder for dens naturlige olier – noget som der i forvejen ikke er meget af. Og det er derfor vigtigt, at du supplerer med masser af nærende og plejende fugt. Gør det til en god vane at bruge en håndcreme efter håndvask, og vælg gerne en håndcreme med hyaluronsyre, aloe vera, vitamin E, glycerin, sheasmør eller jojobaolie.

Undgå sol- og pigmentpletter på hænderne

Præcis som i ansigtet er huden tynd og udsat på hænderne – og særligt den på håndryggen. Huden på hænderne har ikke specielt meget collagen eller elasticitet, og det betyder også at solen nemmere gør skade her. De færreste af os beskytter hænderne med solcreme, men vil du bevare en ensartet hudtone på hænderne kan det være en god ide at finde en håndcreme, der indeholder spf. Eller huske at smøre solcreme på håndryggen – og også efter håndvask. Hvis ikke hver dag, så i hvert fald på de dage, hvor du opholder dig mere end normalt i solen.

Er skaden sket kan du behandle sol- og pigmentpletter på hænderne på præcis samme måde som i ansigtet. Kig efter ingredienser som vitamin C, der lysner og niacinamid, som bekæmper hyperpigmentering. Tranexamsyre er en anden populær ingrediens, der effektivt reducerer pigmentpletter, og kan du ikke finde den i en håndcreme – så brug en creme på håndryggen, som du normalt ville bruge i ansigtet.

Gør din hud tykkere

Huden på hænderne er i forvejen meget tynd, og bliver kun tyndere med alderen. Hvis du vil styrke hudens epidermis kan du bruge en håndcreme med retinol på håndryggen, men så er det endnu vigtigere at huske også at bruge solcreme, da retinol gør din hud mere lysfølsom. Et godt alternativ til retinol, som ikke viser samme tegn på at være lysfølsom er bakuchiol – effekten er den samme, den er blot mildere mod huden.

Det er også være en god ide at bruge en barrierecreme på hænderne, der reparerer og beskytter den sarte hud.

Håndplukket til dig