Laser

Laser: Det får du ud af laserbehandling til huden

Er laser vejen til pænere hud? Vi har testet de populære IPL- og Frax-laserbehandlinger og svarer på alle dine spørgsmål om laser – og ja, det gør ondt.

Den stærke laserstråleb er efterhånden en integreret del af skønhedsverdenen, hvor den bruges til alt fra permanent hårfjerning til fornyelse af huden og lindring af rosacea. Laser er med andre ord et meget alsidigt værktøj i skønhedssortimentet af behandlinger.

Har du nogensinde overvejet, om laser er noget for dig, og endnu vigtigere om det faktisk kan gøre en forskel for din hud, har du haft samme tanker som skønhedsredaktør Marie Alkestrup. Hun har nu testet den effektive, men ikke smertefri laserbehandling, og er du også nysgerrig omkring laser, så svarer vi på følgende omkring laser i denne artikel:

Hvad er laser?

Laser sender en stråle mod huden, som – idet den rammer huden – omdannes til energi. Alt efter hvilken behandlingsform og hvilket resultat du vil opnå med laser, bruges der forskellige slags laser. Med for eksempel IPL bruges der et bredspektret lys, som rammer et større område, modsat den laser som oftest bruges til hårfjerning, der bruger laserlys i en koncentreret stråle til at gå ned i hårsækken. Nogle af de mest populære laserbehandlinger til huden er IPL og Frax, også kendt som Fraxel-laser.

Hvad kan laser gøre for huden?

Alt efter hvilken laserbehandling du vælger, får du givetvist et forskellige resultat, men overordnet vil de fleste lasbehandlinger oftest igangsætte hudfornyende processer samt mindske linjer, mørke pigmentpletter og røde karsprænginger. Nogle typer laser kan også forfine hudoverfladen, så du efter behandlingen skulle opleve at få en pænere hudoverflade.

Hvad har vi testet?

Skønhedsredaktøren har testet en IPL-behandling og en Fraxel-behandling, og begge laserbehandlinger blev foretaget hos Pretty Please, hvor vi var inviteret til test.

Hvordan føles laser på huden?

“Jeg vil ikke lyve. Laser gør ondt. Bevares, nogle former for laser er mindre smertefulde end andre, men du kommer ikke uden om en vis form for ubehag. Til gengæld er der tale om effektive behandlinger, og en gang i mellem er skønhed lig med smerte – hvilket jeg måtte gentage for mig selv op til flere gange under mit møde med både IPL- og Frax-laserens henholdsvis stikkende og varme stråle."

Sådan føles IPL

“IPL står for intense pulsed laser og er en behandling, som skulle give huden et friskere udseende og booste den indefra. Behandlingen kan udføres i både ansigt, hals og bryst. Ved denne behandling får du ikke bedøvelse inden, hvorfor den altså godt kan mærkes undervejs. Før behandlingen får du en kold gel på huden, og så føres laserhovedet henover huden, hvor der kommer lys og en stikkende fornemmelse i huden under hvert ‘skud’ laser. Ubehaget var størst, da laseren blev skudt omkring mund og øjne, men det var altså ikke værre, end at jeg kunne gennemføre uden pauser. Bagefter blev gelen fjernet, og jeg var en anelse rød, men ellers ikke specielt mærket af mit møde med I-laseren.

Allerede efter par dage syntes jeg at kunne se, at nogle af mine karsprængninger om næsen var mindre røde, men også at mine solskader var mere mørke. Det var jeg heldigvis blevet advaret om, da det er en helt normal effekt af behandlingen. Solskaderne bliver mørkere i dagene efter behandlingen, men dette aftager igen, og derefter skulle de blive mindre synlige end før behandlingen. Efter behandlingen havde jeg fået strengt forbud mod at være i solen af min behandler fra Pretty Please, og jeg smurte troligt med solcreme i alle fire uger efter min behandling."

Sådan føles Frax-laser

“Frax-laser føles ikke lige så smertefuldt som IPL, fordi man inden behandlingen bliver bedøvet i hele ansigtet med et tykt lag bedøvende creme. Til gengæld må jeg indrømme, at smerten tog til, da først bedøvelsen aftog. Under selve behandlingen blev laserhovedet kørt over huden. Frax-laseren skal køres over det samme hudområde af tre omgange, hvor første overhovedet ikke kunne mærkes, andet brændte en anelse mere, og tredje nev endnu mere. Det tog formentligt en halv time, før vi var færdige, og bagefter var jeg godt rød i hovedet. Lidt ligesom en heftig solskoldning, og jeg blev da også advaret om, at det efterfølgende ikke bare ville ligne, men også føles som en forbrænding. Og det gjorde det.

Da bedøvelsen forsvandt, brændte mit ansigt ret slemt i en time, hvor jeg forsøgte at dulme smerten med beroligende fugt og isposer. Heldigvis aftog det efter en time, og de efterfølgende dage var der ikke noget særligt at mærke. Til gengæld var der, som de også havde advaret mig om hos Pretty Please, tydelige spor fra laseren med små, brændte firkanter på huden. Mærkerne kunne godt dækkes med makeup, men huden var helt tør og føltes som sandpapir. Det er en helt normalt og forventet effekt, fordi det øverste hudlag er blevet brændt, og i løbet af fire til syv dage afstødes de døde hudceller, hvor du i denne periode bare skal smøre med så meget beroligende fugt som muligt."

Hvad får man ud af IPL?

Her arbejdes der på hudens glød med hudfornyende processer, der styrker collagen i huden og mindsker røde kar i huden, og resultatet kan ses efter fire uger.

Hvad får man ud af Frax-laser?

Frax-laser er en fraktioneret laser, som forbedrer hudstruktuen og giver en finere overflade. Det er en kraftige laser end IPL og vil være god til for eksempel at arbejde på aknear, solskader eller milde linjer. Varmen fra laseren stimulerer nye hudceller, og det giver den finere hudoverflade. Ligesom med IPL kan du først se det endelige resultat efter fire uger.

Hvad skal du vide, inden du får en laserbehandling?

“Der skal først en konsultation til, som de fleste steder vil være gratis, inden selve behandlingen kan udføres. Det er ikke smertefrit, og med Frax- eller Fraxel-laser går der en uge, før huden ser normal ud igen. Her skal du derfor væbne dig med tålmodighed, ligesom det gælder for begge typer af laser, at huden vil have godt af at ånde og blive plejet med beroligende fugt. Det er derfor ikke i disse uger, at du skal smøre med den skrappeste A-vitamin. Til gengæld skal du huske at smøre med solcreme, mindst faktor 30, og generelt holde hovedet ude af solen de første fire uger efter, da huden er ekstra lysfølsom, efter der er sat skub i de hudfornyende processer. Frax-laser kan laves på alle hudtyper, men IPL kan ifølge Pretty Please kun foretages på lyse hudtyper, da den laser arbejder på mørk pigment, og dermed er der næsten 100 procent chance for at blive forbrændt, hvis man har overvejende mørk pigmentering i huden.

Hvad var resultatet af vores test af ansigtslaser?

“Efter at have prøvet IPL-laseren, som var den behandling, jeg testede først, kunne jeg allerede efter at par dage se, at mine røde karsprængninger var blevet mindre. Omvendt fulgte et par uger, hvor mine solskader var lidt mørkere, hvorefter de, som lovet, begyndte at falme og blive mindre synlige, og min hud så generelt mere fugtet og friskere ud. Derfor kan jeg skrive under på, at IPL gav et ægte boost til huden.

Efter fire uger testede jeg så Fraxel-laseren, hvilken jeg som tidligere nævnt mærkede en del mere til, men til gengæld kunne jeg allerede efter en uge konstatere, at min hud så meget bedre ud. Hudtonen var mere jævn, mine porer var blevet mindre, og den irriterede hud, jeg havde døjet med i panden i flere måneder, var nu væk. Jeg synes også, at min hud i dag ser mere opstrammet ud, og jeg har siden mine to laser-behandlinger flere gange kunnet undlade at dække med min ellers uundværlige foundation, fordi min hud ikke behøver så meget dække som før mine laserbehandlinger. Jeg har derfor kun gode ting at sige om resultatet, men vil sige, at man med Frax-laser skal være forberedt på en uges restituering af huden, som ikke var så sjov. Jeg fik – held i uheld – corona i denne periode og kunne derfor mere eller mindre frivilligt gemme ansigtet derhjemme, indtil den fine nye hud endelig brød frem.

Jeg har kun testet én af hver behandling, men hos Pretty Please anbefaler man to behandlinger med cirka fire ugers mellemrum med IPL-laseren, og samme anbefaling gælder også for Frax-laseren. Du kan også, som jeg testede, køre en kombination af en enkel IPL-behandling og dernæst en Frax-behandling. Resultatet skulle gerne holde i et halvt år for IPL-laser og et år for Frax-laser."

Vi var inviteret til test af laser hos Pretty Please, hvor Frax-laser i hele ansigtet koster 3.500 kroner og tager omkring 50 minutter.

IPL i hele ansigtet koster 2.000 kroner og tager 30 minutter. Vælger du en kombination af IPL og Frax, koster den samlede pakke 4.500 kroner.