© Anna Stokland

10 tips der giver dig perfekt hud

Din hud afslører dig, når du ikke passer godt på dig selv. Undgå at stresse og prioritér din søvn, hvis du vil have en smuk hud

7. november 2015 af Costume

Huden er den første til at afsløre om du sover for lidt, drikker for meget kaffe, stresser for meget eller forsømmer dig selv på andre måder.

Her er 10 bud, der hjælper dig på vej til en flot hud.

BUD NUMMER 1: DU MÅ IKKE BLIVE SOLSKOLDET
"Solen er hudens værste fjende. Ansigt, dekolleté og hænder er mest udsat. 80 procent af linjerne i huden opstår på grund af solens UVA-stråler. Solens stråler trænger dybt ind i huden og påvirker cellefornyelsen og kollagenproduktionen.

Brug solcreme de udsatte steder og helst faktor 20. Især de første sommerdage, hvor huden nemmest bliver solskoldet. En kasket eller T-shirt beskytter kun med, hvad der svarer til faktor 15. En gylden regel er, at den måde, du behandler din hud på i dag, ser du resultatet af om 10 år," siger kosmetolog og kropsterapeut Line Friis, som bestyrer hudplejeklinikken The Skin Lounge i København.

BUD NUMMER 2: DU MÅ IKKE SPISE SUKKER
"Alle former for tilsat sukker er en stor synder, fordi det stresser huden. Tilsat sukker findes ikke naturligt i fødevarer, men følger med i købet af mange produkter som sodavand, frugtyoghurt og færdigretter. Stil i stedet den søde tand med frugt, bær eller en frugt- og nøddebar.

I for store doser virker sukker som en betændelsestilstand i kroppen og kan skade dine celler. Huden ældes som en elastik, der bliver trukket længere og længere. Den bliver slap. Hvidt mel, brød, ris og pasta virker på samme måde som tilsat sukker," siger ernæringsvejleder og sygeplejerske Thorbjörg Hafsteinsdottir, som er forfatter af bogen 10 år yngre på 10 uger og medforfatter af kogebogen Kernesund mad - som forvandler familien på få uger.

BUD NUMMER 3: DU MÅ IKKE FÅ HARSKE FEDTSTOFFER
"Fedtstoffer, der er blevet harske på grund af hård udvinding, som friturefedt og raffinerede planteolier gør cellemembranerne stive, og så er huden ikke elastisk mere. Derfor skal du ikke stege din mad i dem. Det vil sige alle olier, hvor der ikke står ekstra jomfru, non hydrogenated (ikke opvarmet), uraffineret eller mekanisk koldpresset på etiketten.

De dårlige fedtstoffer i for eksempel junkfood og chips indeholder frie radikaler, som angriber huden. Du får bumser, og huden bliver grov. I stedet kan du stege i kokosolie. Det er en mættet olie, der kan tåle høj varme, siger ernæringsvejleder Thorbjörg Hafsteinsdottir.

BUD NUMMER 4: DU MÅ IKKE RYGE OG DRIKKE FOR MEGET KAFFE
"For meget kaffe, alkohol og rygning ælder huden. Alkohol udtørrer huden indefra, fordi det hiver vand og fedtstoffer ud af huden. Kaffe er også vanddrivende og skyller mange gode mineraler ud. Jeg kan se på kvinder, om de drikker meget kaffe. Huden er mere grålig og slap.

En til to kopper om dagen gør ikke noget. Hos kvinder, der ryger, ser man markant flere rynker. Også hos festrygere, synes jeg, man kan se det. Nikotin lukker af for de små kar, som nærer huden, så huden bliver mere slidt på grund af den dårlige blodcirkulation. Og hver gang man ryger, suger man tusindvis af frie radikaler ind. I det lange løb nedbryder det alle celler. Det er aldrig for sent at stoppe.

Man kan måske ikke reparere store skader, men forhindre, at det bliver værre. Ofte er det kombinationen af kaffe, rygning, uregelmæssige måltider og to glas rødvin, der påvirker huden. Det hele hænger sammen," siger læge Irene Hage, som er forfatter til bogen Kvinde, krop og sundhed - en moderne læges guide til selvhelbredelse.

Psst … Der findes også 6 sunde gevinster ved kaffe

BUD NUMMER 5: DU MÅ IKKE STRESSE
"Stress tærer både på vores energi og udstråling. Når du sover for lidt og styrter rundt hele dagen, så kører alle stresshormonerne, og du danner ekstra meget adrenalin. Det er ikke godt for huden. Over længere tid tørrer den ud og bliver tyndere. Gear ned, eller mediter eventuelt før sengetid. Eller gå en time tidligere i seng," siger læge Irene Hage.

BUD NUMMER 6: FÅ FLERUMÆTTEDE FEDTSYRER
"Mæt huden med gode fedtstoffer, så tørrer den ikke ud. Tør hud har tendens til at sprække, rødme og danne eksem. De flerumættede fedtsyrer, omega 3- og omega 6-fedtsyrer, er gode for huden. Dem får du fra mekanisk koldpressede olier som hørfrøolie, natlysolie og fiskeolie.

Olierne skal ikke varmes op, men puttes i maden som et par spiseskefulde i en smoothie eller en salat. Du kan også tage dem som tilskud i pilleform eller flydende form," siger ernæringsvejleder Thorbjörg Hafsteinsdottir.

BUD NUMMER 7: DRIK TO LITER VAND OM DAGEN
"Drik godt med vand. Halvanden til to liter om dagen. Og mere, hvis du drikker meget kaffe og te, da det er vanddrivende, så du tisser mere. Vand fugter huden indefra og renser affaldsstoffer væk, som stresser eller tærer på huden, og mineraler i vand er gode for huden.

Grøn te er også godt, fordi der er så mange antioxidanter i, som beskytter huden mod frie radikaler. Antioxidanterne hjælper mod rynker og de brune pletter, du får med alderen af sol, vind og vejr. Drik dog grøn te med måde, for der er koffein i. Godt nok ikke så meget som i kaffe, men hvis kroppen konstant er adrenalin-påvirket af for meget kaffe og te, tørrer huden ud," siger læge Irene Hage.

Psst ... 8 gode grunde til at drikke vand med citron

BUD NUMMER 8: DYRK MOTION FIRE TIMER OM UGEN
"Motion øger blodcirkulationen, så huden bliver gennem-iltet og får næring fra kosten, vitaminer og mineraler. Gennem blodet bliver cellerne forsynet med stoffer, de har brug for, og afgiver stoffer, de ikke har brug for. Jeg kan se på folks ansigter, om de motionerer eller ej. Huden er spændstig, levende og har mere glød. Ideelt er fire timers motion om ugen et godt mål.

Alene en rask gåtur, hvor pulsen kommer lidt op, gør underværker. Så kommer du også ud i den friske luft, så huden får frisk ilt," siger læge Irene Hage.

BUD NUMMER 9: SOV OTTE TIMER OM NATTEN
"Skønhedssøvnen på allerhelst otte timer er vigtig. Huden regenererer om natten, så der skal den aktiveres mest muligt. Masser hver aften dit rengjorte ansigt med en ansigtsolie i musklernes og lymfebanernes retning.

Havtornolie er god til stresset og tør hud. Rosenolie har været kendt i årevis i antiage-sammenhænge. Massagen øger blodcirkulationen, så cellerne bliver iltet, og det hjælper huden til at forny sig. Lymfesystemet fjerner væskeophobninger og affaldsstoffer som mørke rander under øjnene. Jo ældre du er, des længere tid tager det for huden at regenerere.

Massage kan gøre meget for at holde huden ung. Om natten har huden ikke brug for andet end olie eller en fugtkur. Er huden for mættet af en fed natcreme, bliver den doven og arbejder ikke selv," siger kosmetolog Line Friis.

Psst ... Derfor bliver du slank af at sove

BUD NUMMER 10: SPIS BÆR, RODFRUGTER OG FISK
"Spis mad, der nærer huden indefra. Granatæble og alle slags bær er fantastiske for huden. De indeholder næringsstoffer, der bekæmper stress i huden. Det er også en god idé regelmæssigt at spise alle grøntsager i stærke farver som broccoli, gulerødder og rødbeder.

Rodfrugter indeholder det tjekkede stof hyaluronsyre, der virker som naturlig botox og fylder huden ud. Spis også letfordøjelige fødevarer som fisk og mager kylling. Din fordøjelse hænger sammen med din huds udseende. Hvis du ikke fordøjer ordentligt, kommer affalds stofferne ud i huden.

Spiser du dårligt og uregelmæssigt, vil kroppen prioritere at få næringsstoffer ud til de vitale organer som hjerte og nyrer. Huden er det organ, som sidst får næringsstoffer, fordi kroppen skønner, at det ikke er livsnødvendigt," siger ernæringsvejleder Thorbjörg Hafsteinsdottir.

Psst ... Drop de dumme jobvaner

SÅDAN VIRKER DIN HUD:
Din hud skal ikke kun plejes og beskyttes udenpå mod udtørring og forurening med cremer, olier og solfaktor. Din hud skal også plejes indefra for at holde sig ung og spændstig. Under den synlige overhud ligger underhuden. Her dannes kollagen og elastin, som holder huden glat og elastisk.

Produktionen af kollagen og elastin falder naturligt med alderen, men usund kost og livsstil kan fremme processen, fordi det stresser underhuden med frie radikaler, som skader dine celler. Antioxidanter som vitaminer og mineraler og især vitamin C og E og selen bekæmper frie radikaler. Derfor er de også gode at indtage for at holde huden ung.

Kilder: Læge Irene Hage, ernæringsvejleder Thorbjörg Hafsteinsdottir og kosmetolog Line Friis.


FÅ DE SENESTE NYHEDER DIREKTE I DIN INDBAKKE – TILMELD DIG COSTUMES NYHEDSBREV HER

Måske er du interesseret i ...

Gør som 24.000 andre

Seneste