5 grøntsager med uheldige bivirkninger
Undgå oppustet mave og unødigt mange tilsætningsstoffer. Få et overblik over fem grøntsager, som du ikke skal spise for din sundheds skyld
Af — 04. marts 2019Kostpyramiden dikterer, at vi indtager flere grøntsager end noget andet. Dog er det ikke helt ligegyldigt, hvilke grøntsager som finder vej til spisebordet, da nogle skader mere end hvad godt er.
Her får du en liste over de grøntsager, som du ikke behøver putte i indkøbsturen næste gang, du handler ind.

Broccoli
Problem: Oppustet mave
Broccoli har mange fordele for din sundhed og din hud, som nyder godt af grøntsagens høje indhold af antioxidanter. Dog er broccoli ofte hård for maven og vil ofte medføre oppustethed og ømhed. Hvis du har problemer med hævet mave, bør du derfor overveje at tage en pause fra de grønne buketter.

Aubergine
Problem: Kalorieholdig ved tilberedning
Auberginen bliver ofte brugt som erstatning for kød på grund af dens evne til at suge smag til sig. Desværre er denne evne også det, der gør auberginen knap så sund, da den også suger enhver form for fedtstof til sig. Den kan derfor blive en meget kalorieholdig omgang, når den er blevet tilberedt med olie eller smør – og en tør omgang, hvis man undlader fedtstof.

Majs på dåse
Problem: Højt indhold af salt og tilsætningsstoffer
Dåsemajs er en nem tilføjelse til alverdens retter, men skal de skal tilsættes for smagens og ikke din sundheds skyld. Grøntsager på dåse er nemlig fyldt med unødigt meget salt og smagsforstærkere, som også kan gøre det sværere for maven at fordøje dem.

Rosenkål
Problem: Giver gas i tarmene
Generelt vil korsblomstrende grøntsager, hvilket dækker over broccoli, blomkål og rosenkål, skabe ravage i maven. Rosenkål er særligt hård på grund af dens indhold af raffinose, som er en form for sukker, der skaber en fermenteringsproces i tarmene, hvilket giver meget luft i tarmene og en oppustet mave.

Chili
Problem: Højt indhold af pesticider
Chili har utallige gode egenskaber, men desværre er den flere gange kåret til at være en af de fødevarer med det højeste indhold af giftige sprøjtemidler. Det skyldes, at chili, ligesom peberfrugt, ofte er udsat for insektangreb ved dyrkning, og derfor bliver der brugt utroligt mange pesticider til at beskytte de ikke-økologiske chilier.
Hertil kommer, at de chilier, du finder i supermarkedet, ofte er importeret. Derfor indeholder de ofte en type pesticider, som ikke tillades i det danske landbrug og er yderligere skadelige for din sundhed.
