7 kropsmyter, du ikke skal tro på

Skal du virkelig vente en time med at bade, når du har spist? Og får du gigt af at knække dine fingre? Vi tager syv fortærskede kropsmyter under kærlig behandling

Myter om din krop
© Victor Jones

Myter er her, der og alle vegne, og mange er så sejlivede, at de har eksisteret i adskillige år.

Vi har før undersøgt myter om både tømmermænd og brugen af solbriller. Nu afliver vi de største kropsmyter, som du helt sikkert er bekendt med.

1. Tag tøj på, så du ikke bliver forkølet

Bagkloge og bedrevidende kommentarer er der masser af, når influenzaen sender din kropstemperatur på himmelflugt, og snottet driver ned ad dit ansigt. Men der er endnu ingen undersøgelser, der har påvist en direkte sammenhæng mellem kulde og øget modtagelighed over for forkølelses- og influenzavirus.

Grunden til, at flere af os harker og hoster under dynen i de kolde vintermåneder, er, at vi tilbringer mere tid indendørs i små lukkede rum og derfor også er mere udsatte for virusser.

2. Vent en time med at bade, når du har spist

Mange af os husker de voksnes løftede pegefingre under barndommens badeture: ”Gå ikke direkte i vandet, når du har spist.”

Argumentet bag formaningen er, at fordøjelsen trækker blodet til din mave. Det efterlader så mindre blod til dine muskler, som dermed går hurtigere i krampe. Men der er endnu ingen undersøgelser, der understøtter den teori.

3. Tyggegummi bliver i din krop i 7 år

En sejlivet skrækhistorie er, at et stykke tyggegummi bliver i din krop i hele syv år, hvis du kommer til at sluge det – angiveligt fordi tyggegummiet klistrer sig fast til indersiden af din mavesæk.

Men den myte har ikke hold i virkeligheden: Et stykke tyggegummi følger samme fordøjelsesproces som alt andet mad og forlader kroppen efter cirka 24 timer.

4. Du taber det meste af din varme gennem hovedet

Påstanden bliver ofte brugt til at overbevise børn om, at de skal tage deres strikhue på. Men der er endnu ingen klare beviser for, at der skulle være et særligt stort varmetab fra hovedet i forhold til dets overfladeareal.

Vi taber kropsvarme fra alle de steder på kroppen, der ikke er dækket til. Og her er ansigt og hoved ofte mest udsat.

5. Under 5 sekunder – spis den!

Argh, irriterende! Du havde lige udset dig et stykke vingummi, da det pludselig falder til jorden. Men skidt pyt, det har kun ligget der i fem sekunder… eller hvad?

Forskere fra Rutgers Universityhar testet fødevarer på forskellige overflader for at se, hvor hurtigt bakterier og skidt sætter sig fast. De testede blandt andet madvarer som vandmelon, brød med smør og vingummi på fire forskellige slags overflader.

Og her viste det sig, at bakterierne nåede at slå deres kløer i maden, allerede inden der var gået ét sekund.

6. “Et æble om dagen holder lægen fra døren”

Æbler er rigtignok sunde for dig og dit helbred, da de blandt andet er fyldt med fibre og C-vitamin. Men hvis virusser og bakterier angriber din krop, skal du ikke sætte din lid til, at æblet redder dig – desværre.

7. Du får gigt, hvis du knækker dine fingre

Mange hader lyden af fingre, der knaser. Men der findes ingen beviser for, at knæklydene skulle give slid- eller leddegigt.

Den amerikanske læge Donald Unger besluttede sig for at trykprøve den gamle myte på egen krop. I 50 år knækkede han hver dag fingrene på sin venstre hånd mindst to gange, mens den højre fik lov at være i fred.

Da han efter fem årtier fik undersøgt begge hænder, var der ingen forskel at spore.

ALT DET, DU IKKE VIL GÅ GLIP AF