De 9 sundeste råvarer i verden

Gulerødder, kartofler og sild er bare 3 af de bedste ting, du kan spise. Læs om dem og 6 andre af verdens sundeste råvarer her

© istockphoto
1 / 10

En sund hverdag er målet for mange, men hvilke råvarer skal man prioritere i sin kost og hvorfor?

Det kan være svært at finde vej i sundhedsjunglen, og netop derfor har vi samlet de ni sundeste råvarer til dig, så du kan blive klogere på, hvad der er allerbedst for dig og din krop.

Vær opmærksom på, at sundheden afhænger af hvordan råvarerne spises. Hvis man overdriver sit forbrug af en råvare, kan man faktisk godt forskyde kroppens naturlige balance, så andre livsvigtige stoffer ikke længere optages ordentligt.

Det er vigtigt at spise råvarer, der er varierede og sunde og samtidig dækker de vitaminer og mineraler, som vi ofte får for få af.

Psst ... Drømmer du også om at spise dig slank? Det kan godt lade sig gøre – se bare her!

Klik dig videre i galleriet her, og få ny inspiration til en sund livstil.

Rød peberfrugt - en C-vitaminbombe © istockphoto
2 / 10

Rød peberfrugt - en C-vitaminbombe

Denne flotte og velsmagende frugt overgår både appelsiner, citroner og jordbær, hvad angår indholdet af C-vitaminer.

Dette gør den røde peberfrugt til en ren antiforkølelses-bombe.

Da C-vitamin fremmer jernoptagelsen og i øvrigt er vandopløselig, sker der ikke noget ved at spise rigelige mængder i naturlig forekomst.
Anbefalet daglig mængde: 60 miligram C-vitamin
100 gram rød peberfrugt: 199 miligram C-vitamin

Grønne bønner - toppet med vitaminer © istockphoto
3 / 10

Grønne bønner - toppet med vitaminer

Bønner, både tørrede og friske, er en særdeles god B-vitaminkilde.

Desuden indeholder bønner en del E-vitamin, selen, jern, kalium C-vitamin, kalk og ikke mindst folat.

Folat har ikke kun betydning for et fosters trivsel under graviditeten, men kan også forebygge visse hjertekarsygdomme. Kalium er vigtigt i balancen med natrium fra salt.

Bønnerne er også rige på antioxidanter, især E-vitamin. Antioxidanter beskytter kroppens celler mod iltningsskader. Skader, der uundgåeligt opstår hos alle mennesker.

Psst ... Få fem tips til en sundere hverdag lige her

Anbefalet daglig mængde: 300 mikrogram folat
100 gram grønne bønner: 65 mikrogram folat

 Sild – fiskeolien hjælper kroppen © istockphoto
4 / 10

Sild – fiskeolien hjælper kroppen

Sild og andre fede fisk er gode for hjerte-kar-systemet og er rige på solskinsvitaminet, D-vitamin.

Faktisk indeholder sild 8 µg D-vitamin per 100 gram, og er desuden en god kilde til jod, der har betydning for skjoldbruskkirtlens regulering af fordøjelsen. Sild indeholder 24,3 µg jod per 100 gram.

Fiskeolie er dog sildens vigtigste fortrin. Den danner nemlig stoffer, de såkaldte prostaglandiner, der modvirker dannelsen af blodpropper.
**Anbefalet daglig mængde: 1,2 gram fiskeolie
100 gram sild: 13,1 gram fiskeolie**

Skummetmælk - calcium styrker knoglerne © istockphoto
5 / 10

Skummetmælk - calcium styrker knoglerne

Blandt mælkeprodukter er skummetmælk et af de magreste. Meget mere magert end eksempelvis sødmælk.

Faktisk kommer kun 3 % af energien i skummetmælk fra fedt, i modsætning til 50 % i sødmælk.

Mælk anses af mange som værende en vigtig kilde til kalk, og her kan man med god samvittighed drikke skummet i stedet for sød, for man får faktisk lidt mere kalk i et glas skummetmælk end i sødmælk.

Kalken er vigtig for knogler og tænder, og allerede i en ung alder er det vigtigt for kvinder at opbygge et godt kalkdepot for at undgå knogleskørhed.
Anbefalet daglig mængde: 800-900 miligram calcium
Et glas skummetmælk (200 mililiter): 248 miligram calcium

Broccoli - stærk på jern © istockphoto
6 / 10

Broccoli - stærk på jern

Broccoli hører til den meget sunde gruppe af grove, mørkegrønne grøntsager, der er rige på A-vitaminer, C-vitaminer, visse B-vitaminer, E-vitaminer og jern.

Derudover har kål i den nyeste forskning vist sig som et meget vigtigt våben i forebyggelsen af kræftsygdomme gennem kosten. Det er de såkaldte fytokemikalier, der dominerer i kåltyperne.

Den bedste måde at tilberede broccoli er at gøre så lidt som muligt ved den. Blancheret i buketter beholdes mest muligt af de flygtige vitaminer.

Anbefalet daglig mængde: 12 miligram jern
100 gram broccoli: 1,5 miligram jern

Gulerødder - fyldt med A-vitamin © istockphoto
7 / 10

Gulerødder - fyldt med A-vitamin

Guleroden er en af de grove knoldgrøntsager.

Den indeholder langsomt optagelige kulhydrater, få kalorier og er rig på fibre, der holder maven i orden.

Desuden er guleroden ekstra bemærkelsesværdig ved at have et uhyre højt indhold af betakaroten. Betakaroten omdannes i kroppen til A-vitamin.

Anbefalet daglig mængde: 900 miligram A-vitamin
1 almindelig gulerod: 1800 miligram A-vitamin

Fuldkornshvede - kulhydrater i sund indpakning © istockphoto
8 / 10

Fuldkornshvede - kulhydrater i sund indpakning

Når hveden får lov til at beholde sine skaldele som i fuldkornsmel, er her både masser af B-vitaminer, zink, kalk, selen og jern samt gode ufordøjelige kostfibre.

Desuden giver det grove mel langsomt optagelige og særligt godt mættende kulhydrater.

Psst ... Vil du have en flot figur – helt uden kur? Så se med her

Anbefalet daglig mængde: 290-390 gram kulhydrat
100 gram fuldkornsmel: 76 gram kulhydrat

Æg - masser af B2 © istockphoto
9 / 10

Æg - masser af B2

Ægget er rigt på proteiner, folat, B1 og B2, D-vitamin, A-vitamin og jern.

Spiser man æg med omtanke og ikke overdrevet, er det både en sund og nærende råvare, der ikke kan undværes blandt verdens sundeste.

Kolesterolet i æg bliver først farligt, når det indtages i en kost med meget mættet fedt fra dyr med fire ben, hvilket gør, at æg stadig kan regnes som et meget sundt næringsmiddel.
Anbefalet daglig mængde: 1,5 miligram B2
100 gram æg: 0,45 miligram B2

Kartofler - råvarernes allrounder © istockphoto
10 / 10

Kartofler - råvarernes allrounder

Ganske vist er kartoflen ikke den mest C-vitaminholdige råvare, men da denne magre, jernholdige knold indtages i langt større og langt hyppigere mængder end for eksempel hyben eller rød peberfrugt, er kartoflen stadig at regne for en meget vigtig C-vitaminkilde.

Som den eneste basisråvare er kartoflen også ganske rig på jern, der jo netop lettere optages, når der er C-vitaminer til stede.

C-vitaminer er flygtige, og kartofler skal derfor helst koges med skræl på i så lidt vand som muligt og kun lige, til de er møre.

Psst ... Se hvilke 7 råvarer der ikke er så usunde, som du troede

Anbefalet daglig mængde: 60 miligram C-vitamin
100 gram kartofler: 27 miligram C-vitamin