kys bløde læber
© Anna Stokland

Derfor bliver du pænere af at kysse

Et godt kys kan ikke bare mærkes helt nede i maven. Det skulle også gøre noget særligt for dine læber.

Uanset om du holder dig til at kysse på en enkelt person, eller om deler dine kys ud til flere (forhåbentligt nogen i din corona-cirkel), så skulle kys faktisk gøre lige så meget for din glæde, som for dine tørre læber og andres opfattelse af dit udseende.

Kom tørre læber til livs

Om vinteren er mange plagede af tørre læber. Det skyldes, at huden er meget tyndere her end i resten af ansigtet. Den tynde læbehud har modsat huden i ansigtet heller ikke nogle talgkirtler, hvorfra der kommer talg – en blanding af naturlige fedtstoffer, som i resten af ansigtet er med til smøre huden. Derfor kan læberne blive meget tørre, især om vinteren, hvor huden ligefrem kan revne af tørhed. Her skal derfor fed smørelse til, og ifølge et Instagramopslag fra den danske ansigtsbehandler og grundlægger af The Glow Inst, Fulvia Kryger, en masse kys.

Fulvia Krygers påstand er, at kys skulle frigøre talg fra den rand, der sidder lige omkring læberne, og derved kommer talgen ned på læberne, som får naturlig smørelse og fugt. Hver gang, du kysser, øges blodgennemstrømningen i læberne også, så du ikke bare får mere fugt, men også mere naturligt fremhævede røde og fyldigere læber.

Kys gør dig attraktiv

Når du kysser, udskiller talgkirtlerne ikke bare fugt, men også det hormonelle signalstof feromoner, som ubevidst kan gøre dig mere attraktiv for din medkysser. Ifølge en artikel fra Oxford University opfattes feromoner ikke af de almindelige lugteceller, men skulle opfanges af et særligt lugteorgan længere ned i næsen, som sender et direkte signal til den del af hjernen, der påvirker vores formeringstrang. Sagt på en mindre lægefaglig måde: De er med til at gøre os mere lystne.

Det er især kvinder, som ubevidst skulle lægge mærke til modpartens feromoner, der helst skal lugte anderledes end hendes egne. Det er et tegn på, at generne er forskellige fra hendes, hvilket biologisk giver et godt match, og dermed en større lyst til at forplante sig med vedkommende.

Feromoner skulle ifølge en artikel på Netdoktor.dk også få kvinder til at blive mere attraktive i mænds øjne. Artiklen beskriver en undersøgelse, hvor mænd skulle bedømme billeder af forskellige kvinder. Undersøgelsen viste, at de mænd, som fik duppet feromoner under næsen, modsæt dem som kun blev smurt med vand, fandt alle kvinderne attraktive.

Derfor er det bare med at kysse løs – og måske følge op med fugtende salve, der byder på E-vitamin og sheasmør, der modsat mineralske olier, som i for eksempel i vaseline, ikke blot lægger sig oven på huden, men trænger ned og giver reel fugt.