Bedre at sove end at tage i fitness
© Pexels.com / Burst

Derfor er det bedre at sove end at tage i fitness

Valgte du snooze-knappen frem for træningscentret (igen) i morges? Det var faktisk slet ikke noget dårligt valg

Klokken er 06.00, vækkeuret ringer og du har egentlig booket en tidlig spinning-time. Du kunne virkelig godt sove en time længere, men du ved også, at den dårlige samvittighed vil forfølge dig resten af dagen, hvis ikke du kommer afsted. Men måske er det slet ikke så slemt at slå vækkeuret fra og blive under dynen. Ny forskning påviser nemlig, at det er sundere for dig at droppe træningen og prioritere søvnen.

Medstifter af The Sleep School, professor Guy Meadows, har undersøgt sammenhængen mellem menneskers sovemønstre og deres sundhed. Han peger på et link mellem for lidt nattesøvn og for høj fedtprocent. Mennesker, der i gennemsnit sover fem timer hver nat, har 73 procent større sandsynlighed for blive overvægtige end dem, der sover de anbefalede syv-otte timer.

Det hænger sammen med særligt to hormoner i vores kroppe: Ghrelin, der regulerer vores appetit og Leptin, der regulerer hvor mætte vi føler os. Hvis vi ikke sover nok om natten, stiger niveauet af Ghrelin i vores kroppe, mens niveauet af Leptin falder. Det betyder, at vi føler os mere sultne og mindre mætte, og vi spiser derfor mere – helt op til 45 procent mere. Dertil kommer, at vi, efter en nat med for lidt søvn, har en tendens til at vælge madvarer med højere fedt- og sukkerindhold end vi ellers ville vælge.

Du kan træne, når du har sovet

Hvis du vælger at stå op og træne, er det altså vigtigt, at du har fået en god nats søvn forinden. Er du frisk, mæt og glad, bliver din træning også bedre. Derudover er søvn også vigtigt for opbygningen af muskelmasse og celler, og mangel på søvn gør derfor din træning mindre effektiv.

Professor Guy Meadows konkluderer, at hvis du går op i sundhed og i tallet på badevægten, er det bedre at prioritere otte timers nattesøvn end træning.