Badeord – husk at bande, det er godt
© Victor Jones

Derfor får du flere venner, hvis du bander

Bander du meget, eller kender du én, der gør? Det er faktisk slet ikke så skidt endda

Som barn fik du at vide, at du burde vaske din mund med sæbe. Og i dag hæver de fleste et øjenbryn, når du bruger bandeord. Men faktisk er det slet ikke så slemt at bande.

En undersøgelse ved Cambridge University påviser, at personer, som bander, er langt mere ærlige end personer, som ikke gør, ligesom en ny bog hævder, at folk der bander, faktisk har nemmere ved at få venner.

Psst ... Derfor er det godt at være glemsom

Undersøgelsen blev indledt med et spørgeskema, hvor testpersonerne blev bedt om at udvælge de bandeord, som de bruger mest. Efterfølgende udførte forskerne en løgndetektortest, som viste, at de forsøgspersoner, der havde skrevet flest bandeord, samtidig scorede højere på ærlighedsbarometeret.

For at gøre resultaterne yderligere repræsentative undersøgte forskerne 75.000 Facebook-brugeres statusopdateringer og studerede deres sprogmønstre. Også her optrådte en klar sammenhæng mellem ærlighed og bandeord.

Skaber relationer

Ærlighed er ikke den eneste kvalitet, bandeord fører med sig. I bogen In praise of Profanity slår forfatter og professor Michael Adams et slag for bandeordets evne til at nedbryde barrierer imellem mennesker:

“Overrraskende effektive til at skabe og udvikle menneskelige relationer, fordi de er risikable at bruge (…) Vi kan godt lide at komme afsted med ting, og det vil vi kunne gøre med ligesindede,” skriver Michael Adams blandt andet.

Ved at bruge bandeord vil vores relation til andre mennekser altså styrkes, hvis de reagerer positivt på vores risikable ordvalg.

Er du er glad for at bande, kan du altså bryste dig af at være et ærligt menneske med stærke relationer til dine ligesindede.

ALT DET, DU IKKE VIL GÅ GLIP AF