Øjne og sundhed - det fortæller øjnene om dit helbred
© Anna Stokland

Det afslører dine øjne om dit helbred

Øjnene er ikke kun sjælens spejl – de siger også meget om din sundhed. Få et overblik over de forskellige symptomers betydning her

Øjnene er noget af det første, vi bemærker ved andre mennesker, men der er faktisk også god grund til at bruge lidt ekstra tid på at studere dit eget spejlbillede. Øjnene afslører nemlig, når helbredet ikke er, som det skal være.

Psst ... Har du blå øjne, skal du læse med her

Hvide pletter

Er du kontaktlinsebruger, skal du holde særligt øje med hvide pletter på hornhinden. Mange kontaktlinsebrugere kan nemlig få betændelse ved at tage kontaktlinserne ind og ud af øjnene, og her vil de hvide pletter være det første tegn på betændelse.

Tics

Er du pludseligt begyndt at opleve små tics ved øjnene, hvor de pludseligt ryster, kan det være et tegn på, at du har en stresset hverdag med et nervesystem på overarbejde. Alt efter, hvor stresset du er, er det ikke nødvendigvis farligt, men et tegn på, at du bør tage den med ro.

Kløe og tørhed

Går du ofte og klør dig i øjnene, kan det altså være et tegn på allergi. Du bør gøre noget ved problemet, da hyppig gnideri både kan medføre rynker og tunge øjenlåg, når huden konstant bliver gnedet væk fra øjnene.

Rødme og hævelse

Har du i flere uger gennemført hverdagen med for lidt søvn, kan man næsten blive vant til følelsen af træthed, men det betyder ikke, at din krop ikke mangler søvnen. Det kan blandt andet ses på øjnene, som vil være mere røde og hævede, og her skal der et par gode nætters søvn til at gøre dem pæne igen.

Løbende øjne

I det moderne arbejdsliv bruger de fleste hele dagen foran en computer. Det er desværre ikke noget, som dine øjne er specielt glade for, og har du ofte vandede og løbende øjne, er det faktisk et tegn på, at de er udtørrede. Øjnene begynder nemlig at løbe i et forsøg på at kompensere for tørheden, og dette problem opstår oftest hos folk, der tilbringer det meste af dagen foran en skærm.