© Depositphotos.com

Føl dig godt tilpas i din krop – også med en stomi

Påvirker din stomi din selvfølelse? Få konkrete råd og inspiration til, hvordan du accepterer din nye krop

Tanken om at skulle leve med en stomi kan være skræmmende. For hvad betyder det for dit arbejdsliv, sociale liv, dit samliv og evt. parforhold? Kan du leve som før med træning, rejser, hobbyer og alt, hvad du ellers nyder i livet?

En stomi kan være en udfordring for ens kropsbillede og selvtillid, og særligt mange kvinder bliver påvirket på deres kropsopfattelse. Men det betyder ikke, at du ikke kan føle dig godt tilpas i din krop med en stomi. De rette produkter samt god støtte og vejledning kan hjælpe dig med at tackle din stomi, så du kan leve livet fuldt ud.

Hvad er stomi, og hvorfor får man det anlagt?

En stomi er en kunstig åbning på maven, hvor man fører en del af tarmen eller urinlederen ud til huden på maven. Herefter vil afføring eller urin blive opsamlet i en pose, der hæftes fast på stomien.

En stomi er ofte konsekvensen på sygdomme eller skader i tarmen eller blæren. Det kan f.eks. være tarmsygdomme som Chrohns sygdom og colitis ulcerosa, blærekræft eller neurogene tilstande, som multipel sklerose eller spina bifida.
Hvis anden behandling, såsom medicin eller livsstilsændringer, ikke har haft tilstrækkelig effekt, kan en stomi være løsningen. En stomi er derfor ofte vejen tilbage til friheden, fordi du slipper for de gener og symptomer, der ligger til grund for stomioperationen.

Stomi og selvtillid: Sådan accepterer du din nye krop

At acceptere en stomi kan være en udfordring, men med den rigtige indstilling og de rette værktøjer, er det muligt at genvinde din følelse af kontrol og selvtillid.

Mange har glæde af at tale med andre stomiopererede. Det kan f.eks. foregå gennem støttegrupper og online fællesskaber, hvor du kan dele dine oplevelser og bekymringer. Ofte kan dine stomisygeplejersker eller læge også sætte dig i forbindelse med andre stomiopererede.

Det kan tage tid at acceptere din nye krop, men det er vigtigt at være tålmodig og give dig selv tid til at tilpasse dig din nye situation. At dyrke motion og opretholde en sund livsstil kan bidrage til at øge din selvtillid og kropsbevidsthed. At finde tøj, der passer til din nye krop og føles behageligt omkring stomien, kan også bidrage til en positiv selvfølelse.

Derudover er det vigtigt, at du øver dig i at tænke og tale positivt om dig selv og din krop. Prøv at fokusere på dine styrker og det, du kan, i stedet for at fokusere på begrænsningerne.

Føl dig tryg med de rette stomiprodukter

Frygten for lækage, eller at andre kan se eller lugte stomien, fylder meget hos mange stomibrugere. Derfor er det vigtigt, at du vælger stomiprodukter, der passer lige netop din stomi og kropsform. De rette produkter giver dig nemlig en sikker og behagelig vedhæftning, så du ikke skal bekymre dig om lækage.

Coloplast står bl.a. bag den innovative Sensura Mio-serie, som er designet til at give dig maksimal diskretion og komfort. Sensura Mio-stomiposerne har flere unikke fordele, såsom kulfiltre, der filtrerer lugt fra, så du undgår lugtgener.

Samtidig er poserne udarbejdet i diskrete, neutrale farver, så posen kan bæres ubemærket under tøjet – selv under en lys skjorte.

Du kan også vælge mellem flade, konvekse eller konkave klæbere. Det betyder, at du får en sikker vedhæftning – også hvis området omkring din stomi er ujævn, rynket eller med buler, der giver behov for ekstra støtte.

Når du vælger stomiprodukter efter din kropsform, kan du dermed føle dig helt tryg – også når du er udenfor hjemmet.

Få gratis støtte og rådgivning med Coloplast Care

Det kan være en stor hjælp at dele sine tanker og bekymringer med andre. For som stomibruger kan der være mange spørgsmål, der fylder i hverdagen – både hvad angår produktvalg, men også bekymringer om fremtiden og livet med stomi generelt.

Coloplast Care er et ekstra støtteprogram til dig med stomi, som kan give dig tryghed, når du har brug for det. Når du melder dig ind i Coloplast Care, får du adgang til kompetent rådgivning af Coloplasts sygeplejersker. De har stor erfaring med støtte og rådgivning til stomibrugere, og de har naturligvis tavshedspligt.

Du har også mulighed for at bestille gratis vareprøver på stomiposer og tilbehør, så du kan finde frem til de helt rette stomiprodukter til dig. Med Coloplast Care kan du derfor få en hjælpende hånd til din hverdag med stomi.