Hudeksperten: Så skadeligt er det for den mørke hud ikke at bruge solcreme

Selvom det kan være fristende at springe solbeskyttelsen over, er det er en stor fejl for dit fremtidige jeg ifølge læge og ph.d.-studerende i dermatologi på Bispebjerg Hospital, Kasper Alsing.

Mørk hud solbeskyttelse

Streetstyle Milan PAP FW 2022Milan Fashion Week February 2022

© Anna Stokland

Sommeren er over os og solen nydes i fulde drag rundt omkring på landets strande, parker og festivaler. Men er du indehaver af en mørk hud, kan det måske føles fristende at springe solbeskyttelsen over, da du formentligt kan tåle en del sol, før huden huden begynder at vise tegn på forbrænding. Men vil du gerne bevare spændstighed og mindske aldringstegn, er der god grund til at smøre med solcremen - og ikke nødvendigvis kun i årets solrige måneder ifølge læge og ph.d.-studerende i dermatologi på Bispebjerg Hospital, Kasper Alsing. Læs, hvorfor her.

Er der forskel på, hvor let mørk og lys hud bliver forbrændt?

“Ja, fordi sollys trænger nemmere igennem lys hud. Både mørk og lys har samme mængde pigmentproducerende celler, melanocytter, men der forekommer en mindre mængde melanin ind i den lyse hud. Samtidigt har pigmenterede mennesker det, man kalder for et bedre DNA-repair. Det betyder, at selv hvis folk med mørkt pigmenteret hud får DNA-celleskader fra solen, er kroppen bedre til regenere sig selv end hos folk med lys hud.

Den mørke hud er naturligt bedre beskyttet på grund af indholdet af melanin, men hvad sker der, hvis den alligevel bliver forbrændt?

“Meget pigmenterede mennesker er naturligt bedre beskyttet med, hvad der svarer til en faktor 13,8, hvor en meget lys hudtype, der har fået farve, ikke er beskyttet med mere end faktor 2, men det betyder ikke, at folk med meget pigment ikke kan få hudkræft. På trods af, at mørk hud modsat lys primært påvirkes i de øvre hudlag, er der stadig risiko for hudkræft. Normal hudkræft er ikke nær så farligt som for eksempel modermærkekraft, men problemet er, at man for eksempel kan blive solbrændt i sine 30’ere, men først få hudkræft af forbrændingerne, når man er i 60’erne. Derfor skal man huske at passe på uanset pigmenttype, sådan at man ikke opnår en DNA-skade, som vil blive til hudkræft senere i livet. Forestil dig, at du har en form for reservoir med en bestemt mængde DNA-repair, som kan vedligeholde din celler fra skader fra for eksempel UV-stråler. Tager du konstant fra denne skål, så bliver den til sidst tømt, og så er det, at canceren opstår.”

I hvilke måneder skal man bruge solbeskyttelse?
“Fra et cancerperspektviv vil jeg sige fra april til september, men fra et aldringsperspektiv vil jeg sige hele året rundt. Når solens stråler penetrerer huden og skaber ravage, bliver stilladset for vores hud, bindetvævet, kollagen, elastin og læderhuden, mere ustabilt. Dermed begynder huden at falde sammen, og vi begynder at få rynker. Selv med mørk pigmenteret hud og den naturlige beskyttelse du har mod fotoaldring på grund af en højere mængde melanin i huden, kan solen stadig skabe en aldrende effekt eller dyspigmentering, og derfor bør du også bruge solcreme året rundt.”

Hvilke solskader ses typisk på mørk hud?
“For folk med meget pigment i huden, er det oftest problemer med dyspigmentering, altså pigmentforandringer som afviger fra omkringliggende hudpigmentering, for eksempel mørkere eller lysere pletter. Faktisk ses der oftere pigmentpletter eller elasma i mørk hud end i lys hud. Er man mørkt pigmenteret med for eksempel aknear, vil solen nemmere kunne resultere i dyspigmenteringer end aknear på en lysere hud. Det kan være ret kosmetisk skæmmende for nogle, og i sådanne tilfælde giver solbeskyttelse god mening at bruge allerede tidligt på sæsonen for at forebygge mere dyspigmentering og melasma.”

Hvad skal man kigge efter af faresignaler, når man gerne vil holde øje med sin egen hud og solskader?

Dyspigmentering, det vil oftest sige mørke pletter. Og så skal man – med både lys eller mørk pigmentering – huske at holde øje med tørre skællende plamager eller overfladiske sår, som ikke vil hele. En typisk solskade, som kan blive til hudkræft, er en hel ru plamage, der føles lidt ligesom sandpapir, når du fører fingeren hen over.

Husk at holde ekstra øje ved de områder, hvor flest typisk glemmer at beskytte, hvilket er ved næsen, læberne, øjnene, hårgrænsen og ørerne.

På kroppen er det typisk ved badetøjsområdet, hvor man ikke lige får smurt solbeskyttelsen helt ned til kanten af badetøjet, som så rykker sig og blotter den ubeskyttede hud.