I den perfekte (mad)verden
Det behøver faktisk ikke være besværligt (eller dyrt) at leve både økologisk, dyre- og miljøvenligt på samme tid. Få 17 gode tips her
AfDet er nok de færreste, der har tid og overskud til at dyrke alle deres grøntsager og kun spise frugt, der er faldet ned fra træet af sig selv. Og en hundrede procent økologisk livsstil kan måske virke en kende svær at efterleve. Men lidt i den retning er også godt nok. Fordelen ved at tænke mere over sin mad er for eksempel, at økologiske varer ikke forurener grundvandet. Og du spiser ikke rester af sprøjtegift, der er brugt til at dræbe skadedyr og svampesygdomme.
De små skridt mod en perfekt madverden har gjort, at der overalt i landet dukker forskellige muligheder op med nye bud på hverdagens mad.
Læs her, hvordan du spiser efter årstiden, får billige grøntsager, glade grise og gratis nødder og svampe, mens du samtidig er lidt bedre ved verden omkring dig. Win-win!

Biernes by
Ser du en bi summe rundt i København, er den måske ved at lave mad til dig. Bybi er et honningfirma, hvor honningen bliver lavet rundt omkring i byen – for eksempel på Københavns Rådhus, Danmarks Radio og Bella Center. Som en ekstra bonus er hjemløse og asylansøgere i samarbejde med Røde Kors blevet uddannet som nogle af biavlerne.
Se mere på Bybi.dk.

Byhaver
Tage, baggårde, firmagrunde står tit tomme, men det er der ingen grund til. De kan laves om til urbane fælleshaver, der giver dig billige grøntsager og fine blomster, og gør byen pænere. På havnen i Aarhus finder du en masse små nyttehaver, mens den største taghave i København er Østergro (sjovt nok på Østerbro). Bliv inspireret på Facebook.dk/farmengro og på Byhaver.dk

Tip
Friske grøntsager, fersk fisk og god, færdiglavet mad ved langboderne. I København åbner Kødbyens Mad & Marked med 70 stande 4. april. Markedet fortsætter hver lørdag fram til september.
Læs mere på Koedbyensmadogmarked.dk.

Tag den grimme singlebanan
Vi har tendens til at vælge de pæne varer og dem i klaser. Tag singlebananen og de skæve gulerødder. Smagen er den samme, og du reducerer madspild.

Vælg øl frem for vin
Bestil en øl i stedet for et glas vin. Øl er mere klimavenligt end vin, fordi der bruges færre råvarer til ølproduktion. Der bliver brugt 1,3 kilo vindruer til en liter vin og kun 269 gram byg, lidt humle plus vand til én liter øl.

Gode klimafisk
Selvom de smager skønt, belaster fangsten af rejer og hummere klimaet meget, da de er svære at få i nettet og kræver mere af fiskerbådene. Sild og blåmuslinger er tilgengæld meget lettere at fange og dermed bedre for miljøet at spise.

Fyld tallerkenen med CO2-gode sager
Det lyder tørt, indrømmet. Og det er ikke tit foran køledisken, at tanker om CO2-krævende fisk og grøntsager melder sig. Her er en kort oversigt over de varer, der udleder mindst og mest CO2 per portion:
MINDST: Løg, kartofler, salat, brød, havregryn, fersk sild, øl.
MIDT IMELLEM: Ost, mælk, drivhusagurk og -tomat, fersk torsk.
MEST: Oksekød, frosne rejer, frosne fladfiskfilleter, svinekød, kylling, ris.

Spis Byen
Selvom du bor midt i byen, er der ikke langt til vilde bær, urter, nødder og svampe. Med appen Byhøst kan du via et kort se, hvor du selv kan samle madvarer lige der, hvor du er. For eksempel er der kastanjer ved Århus Rådhus og æbler i universitetshaven på Nørrebro i København.
Se mere på Byhøst.dk

Plantage-plukkeri
Hop op på cyklen, og kør ud i de danske plantager, når sommeren kommer. Her kan du selv plukke jordbær, blommer, pærer, majs, tomater og ærter.
På Plukselvfrugt.dk kan du se, hvor og hvornår de danske plantager åbner op for pluk selv-sjov.

Fersk friland
Køb mere frilandsgrønt end drivhusgrønt for opvarmningen af drivhusene er slemme for klimaet. Og køb ferske vare i stedet for frosne – opbevaringen i supermarkedes fryser bruger meget energi.

Tip
Tolv danske kokke har lavet lækre retter med klimaet i fokus. Du kan hente en helt gratis klimakogebog på Fødevareministeriets hjemmeside Fvm.dk/klimakogebog.

Spis efter sæsonen
Færre penge, mere smag. Det kan hurtigt betale sig at spise sæsonens frugter og grøntsager. De har en højere næringsværdi og smager af mere, fordi de ikke har ligget på et kølelager. For eksempel indeholder en nyopgravet kartoffel mere end dobbelt så meget C-vitamin som en kartoffel, der bliver opbevaret hen over vinteren.
Sæsonens varer er bedre for miljøet, fordi der ikker bliver brugt energi på at fryse dem ned, konservere, lagre og transportere dem længere

Året i frugt og grønt
FORÅR: Selleri, porrer, grønkål, spinat fra vinteren. Senere på foråret: Rabarber, asparges, ærter, icebergsalat, ruccola.
SOMMER: Hindbær, solbær, kirsebær, jordbær, melon, nye kartofler, aubergine, broccoli, squash, ærter, majs, bønner, krydderurter.
EFTERÅR: Blommer, æbler, rodfrugter, svampe, nødder, hvidkål, blomkål, jordskokker, broccoli.
VINTER: Rødbeder, persillerod, selleri, gulerødder, rødkål, spidskål, grønkål, pastinak. All year favourites: Løg, champignon, gulerødder.

Nej til buræg
Hos Irma er der ingen buræg. Heller ikke de skjulte. Du kan derfor trygt købe deres mayonnaise, brød og kager. Og æg, selvfølgelig.

Dyrk grøntsager og fællesskab
Det er økologisk, bæredygtigt og dyrket tæt på dig. Og så er du selv en del af det hele. I Københavns Fødevarefællesskab arbejder du tre timer om måneden for at få billig frugt og grønt, som fællesskabet dyrker i dit nabolag. Arbejdet kan være alt fra transport, vagter i den lokale butik og udvikling er organisationen. Se mere påKbhff.dk og om økologiske fødevarefælleskaber i hele Danmark på Døff.dk

Tip
Få sæsonens økologiske varer bragt til døren med Årstiderne.
På Aarstiderne.com kan du bestille frugt, grønt og kød i kasser med temaer som for eksempel livretter, lowcarb og vegetar.
