Rødhårede og fregner
© Anna Stokland

Ny forskning: Derfor er det en fordel at være rødhåret

Er du velsignet med et smukt rødt hår og lys hud med masser af fregner, er der godt nyt for din sundhed.

For mange er sommeren en skøn tid, men har du som undertegnede en meget lys hud, er solens varme stråler forbundet med en del besvær, fordi man konstant skal søge skygge og smøre med fed solcreme for ikke at blive solskoldet. Til den helt lyse hud følger der til gengæld ofte et flot rødt hår, da mange rødhårede også er stolte indehavere af den lyseste hud med fregner og minimal pigment. En hudtype, som nu viser sig at byde på nogle ret vigtige fordele ifølge et nyligt publiceret svensk studie.

Rødt hår og lys hud giver bedre chance for at overleve ifølge nyt studie

I en svensk undersøgelse foretaget på Karolinska Institutet i Stockholm sammenlignende et hold forskere 12.000 kvinder med rødt hår og fregner med 12.000 kvinder, som havde en mørkere skandinavisk hudtone. Alle kvinder var i alderen 25 til 64 år, og hver rødhårede kvinde med lys hud blev sammenlignet med en tilfældig kvinde med mørkere hud, hvis rygevaner, livsstil, solvaner og alder matchede førstnævnte.

Ud fra undersøgelserne kom forskerne frem til, at de rødhårede kvinder havde otte procent lavere dødelighed end kvinderne med en mørkere hudtone. På en lang række sygdomme havde de nemlig bedre overlevelseschancer. Det gælder dog ikke hudkræft, hvor de rødhårede kvinder havde en overdødelighed på hele 59 procent.

Rødhårede med lys hud og fregner
© Anna Stokland

Derfor giver den fregnede hud bedre overlevelseschancer i Norden

Grunden til, at de rødhårede kvinder ifølge undersøgelsen skulle have en anelse bedre generelle overlevelseschancer, skal blandt andet findes i den helt lyses huds evne til at omsætte solens stråler til D-vitamin i kroppen. Den allerlyseste hud er faktisk seks gange bedre til at danne D-vitamin end den mørkeste hudtype. Skandinaviens lange, mørke vinterdage kan derfor være med til at forklare, hvorfor mange her i Norden har en lys hud, da evolutionen har fordret en naturlig selektion til fordel for den lyse hudtype, som får mere D-vitamin ud af solens sparsomme stråler.

Undersøgelsens resultater er dog baseret på svenske kvinder bosiddende i Sverige i vejrforhold med lav uv-indeks og fornuftige solvaner. Det er derfor ikke nødvendigvis en fordel, hvis du er rødhåret med lys hud og bor i lande tættere på Ækvator, end vi gør her i Norden.