Så vigtig er gåturen i det fri for dig

Der er en række overraskende fordele ved at gå en tur i naturen. Læs om dem alle sammen lige her.

Så vigtig er gåturen i det fri i virkeligheden for dig
© Max Lakutin / Unsplash

Studiet

De fleste kender til den afstressende effekt, som en gåtur i den friske natur kan have for os, og hvordan vi kan føle os gladere og mere tilfredse med os selv og vores omverden efter et besøg i naturen.

I et studie fra Emmett Interdisciplinary Program in Environment and Resources ved Stanford University satte forskerne sig for at undersøge netop denne tese og påvise, hvordan en gåtur kan påvirke vores mentale sindstilstand. Gregory Bratman stod i spidsen for studiet, hvor de neurologiske mekanismer, som udløses under en gåtur i naturen, skulle kortlægges.

Gregory Bratman og hans team ønskede blandt andet at se på, hvorledes en gåtur i naturen påvirkede forsøgspersonernes tendens til morbid rumination – eller morbid drøvtygning. Den såkaldte morbide drøvtygning er, når vi tænker uforholdsmæssigt længe og dybt over situationer eller problematikker, som gør os kede af det eller utilfredse med os selv og andre. Denne tendens ses som et forstadie til depression.

Studiet blev gennemført ved at lade én halvdel af en forsøgsgruppe gå en 90 minutters lang tur i rolige naturomgivelser, mens den anden halvdel skulle gå i 90 minutter nær en befærdet motorvej. Som forventet havde en gåtur i naturen gavnlig effekt, mens motorvejsturen havde negativ indvirkning på forsøgspersonerne.

Fremadrettet skal Gregory Bratman og hans team videre forske i, hvorvidt det er roen, selve naturen eller en helt tredje mulighed, som giver de positive resultater.

De gavnlige effekter ved gåturen

Indtil vi hører nærmere til de kommende studier, kan vi i hvert fald liste de mange kendte positive gevinster ved en tur i naturen.

  • En rask gåtur i et godt tempo hjælper til med at skabe nye hjerneceller og få de forskellige dele af hjernen til at kommunikere med hinanden
  • Hvis du får inkorporeret gåture i din hverdag, vinder dit hjerte i meget høj grad på det. Gåturen er nemlig med til at stimulere kredsløb og muskler, så både kolesteroltal og blodtryk falder
  • Grundet det lave tempo på en gåtur forbrænder du primært fedt istedet for at tærre på kulhydratdepoterne. Det kan føre et vægttab med sig og sørge for, at du ikke tømmer køleskabet af sult, når du kommer hjem
  • Dine knogler vil takke dig for de regelmæssige gåture. Risikoen for knogleskørhed i hoften daler nemlig med intet mindre end 40 procent, hvis du går jævnligt
  • Løb kan være hårdt for leddene grundet de mange hårde stød gennem kroppen. Med en gåtur kommer du ud over dette.

    Mangler du inspiration til, hvor gåturen skal finde sted, kan du følge vores guide til Danmarks bedste street art-ruter, og hvor du finder den smukkeste danske natur.

    God tur!