Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

© Unsplash.com // Anna Stokland

Sådan skærer du ned på dit sukkerindtag

Her er en konkret guide til, hvordan du effektivt luger ud i de værste sukkerbomber og erstatter dem med sundere alternativer

Det første skridt er at få sukkerbomberne identificeret, og her skal du være opmærksom på, at der også er tilsat sukker i forskellige færdige produkter. Gør det derfor til en vane at læse varedeklarationen og til at sammenligne produkterne, så du kan gå efter madvarer med det laveste sukkerindhold.

Herunder finder du de 10 værste sukkerbomber, som du med fordel kan skære ned på i den skitserede rækkefølge. Skemaet er nemlig prioriteret sådan, at den sukkerbombe, som giver dig mindst næring og er nemmest at fjerne, står øverst. Tag fat i dem én ad gangen, og arbejd dig frem i dit eget tempo!

© Caitlyn Hastings

10 slemme sukkerbomber

1. Sodavand og saftevand

Sådan virker de

Her får du masser af flydende sukker, og det er samtidig den type sukkerbomber, der mætter dårligst. Du kommer nemt til at drikke alt for mange kalorier, uden at du føler dig mæt og dermed naturligt får sat en stopper.

Sådan gør du

Lightsodavand og -saftevand er en udmærket erstatning, hvis du ikke vil undvære den søde smag, men omvendt gerne vil undgå de mange kalorier. I forhold til tænderne er vand dog det bedste valg.

2. Sukker i kaffe og te

Sådan virker de

Uden tilsat sukker er både kaffe og te stort set kaloriefri drikke, men så snart du putter lidt sukker i, forvandler du drikkene til flydende kaloriebomber, som hurtigt sprænger din daglige sukkerration.

Sådan gør du

Brug sødemiddel, eller drik kaffe og te uden noget. Også helst uden mælk, da det ligesom sukker forvandler kaffen og teen til flydende kalorier. Denne sukkerjustering er vigtig, hvis du gerne vil tabe dig og har et stort forbrug af disse drikke.

3. Slik

Sådan virker de
Du får tomme og koncentrerede kalorier, når du spiser slik. Spiser du blødt slik, for eksempel vingummi, lakrids og skumslik, som næsten ikke skal tygges, kan du sagtens spise meget af det på ret kort tid, hvilket giver dig mange kalorier.

Sådan gør du Frugt er bedst, men det er nok ikke altid et tilfredsstillende valg for dig. Derfor kan du også vælge slik, der for eksempel indeholder bedre næring som mørk chokolade, eller du kan gå efter slik, som du ikke kan spise så meget af, for eksempel hård lakrids, bolsjer eller sukkerfri pastiller. Du kan også prøve at lave dit eget sunde slik, men det bedste alternativ er at droppe slik.

© Charisse Kenion

4. Kage

Sådan virker de

Har ofte et højt indhold af både sukker og fedt, og det betyder, at du får mange kalorier per 100 gram, hvilket jo sætter sig på sidebenene. Det er sjældent en madvare, du skal tygge særligt meget på, og derfor vil du nemt komme til at spise mange kalorier.

Sådan gør du

En god løsning er, at du selv bager sunde kager, så de har et lavere indhold af sukker og fedt. Du kan eventuelt bruge sukker- og fedterstatninger. Et alternativ kan være, at du bare spiser kage lidt sjældnere.

5. Chokolade

Sådan virker de

Det er en kaloriebombe med højt indhold af både sukker og fedt. Selv om fedtet ikke er af den usunde slags, vil det stadig give dig en masse kalorier, som nemt gør det svært for dig at holde vægten. Skal du have chokolade, så vælg altid mørk.

Sådan gør du Vælg chokolade med højere kakaoprocent og en bedre smagsmæssig kvalitet, som tilfredsstiller din søde tand. Køb også chokolade i mindre stykker og portioner, så du ikke så let kommer til at spise for meget.

6. Mælkeprodukter tilsat sukker

Sådan virker de
Mejeriprodukter som for eksempel kakaomælk, yoghurt og drikkeyoghurt er ofte tilsat sukker, som på den måde gør disse mælkeprodukter til flydende kalorier, der meget nemt giver dig for mange kalorier.

Sådan gør du
Vær omhyggelig med at tjekke deklarationen, og gå i stedet efter de magre mælkeprodukter uden eller med et lavere indhold af tilsat sukker.

7. Juice

Sådan virker de

I Danmark er juice ikke tilsat sukker, men det har alligevel et lige så højt indhold af naturligt sukker som sukkerholdig sodavand og saft. Til gengæld indeholder juice blandt andet C-vitamin, hvilket er en god ting for dit immunforsvar.
Sådan gør du
Spis frugten i stedet for at drikke juicen. Det giver dig nemlig langt flere næringsstoffer og større mæthed per kalorie, og der er masser lækre frugter, der slanker.

© Skitterphoto

8. Sukker på havregryn

Sådan virker de
Sukker oven på havregryn er et eksempel på en bedre måde at spise sukker på, da du jo samtidig får noget sundt ind i kroppen. De fleste kan dog sagtens lære at elske havregryn uden sukker.

Sådan gør du Erstat sukkeret med tørret og/eller frisk frugt, da det giver mere næring og mæthed end sukker. Eller væn dig til havregrynenes egne gode smag.

9. Smoothie

Sådan virker de
Smoothie kan laves supersundt med et højt indhold af hele frugter og bær, men da de er flydende, mætter deres kalorier ikke særlig godt. Heller ikke, når sukkerindholdet er naturligt og ikke er i form af tilsat sukker.

Sådan gør du
Spis den hele frugt i stedet for at drikke den som smoothie. Især hvis du ønsker at tabe dig. Vælg smoothies, der indeholder bær, da de er sundest, og undgå dem med tilsat sukker, man tit får på cafeer. Har du svært ved at opgive smoothies, findes der også sunde opskrifter, der ikke indeholder meget sukker.

10. Tørret frugt

Sådan virker de
Tørret frugt er en god kilde til naturligt sukker med vitaminer, mineraler og kostfibre og indeholder ikke tilsat sukker. Men det har samtidig en høj energitæthed, og det vil sige, at du får mange kalorier per 100 gram. Det er problematisk, hvis du gerne vil tabe dig.

Sådan gør du
Spis mindre tørret frugt og mere frisk frugt i stedet. Den lavere energitæthed vil nemlig automatisk betyde, at du har lettere ved at holde vægten og eventuelt at tabe dig, hvis du har brug for det.

ALT DET, DU IKKE MÅ GÅ GLIP AF