Spis med god samvittighed
Tag single-bananen og muslingerne. Og få en gratis kogebog blandt disse 8 gode, grønne madtips
I den perfekte verden er alt mad lavet af øko-grøntsager og fritgående dyr. I den virkelige verden kan det være svært at finde rundt i, hvad der er godt og skidt, når du handler ind. Costume guider dig til, hvordan du vælger de gode ting – både for dig og miljøet.
1. NEJ TIL BURÆG
Hos Irma er der ingen buræg. Heller ikke de skjulte. Du kan derfor trygt købe deres mayonnaise, brød og kager. Og æg, selvfølgelig.
2. TAG DEN GRIMME SINGLE-BANAN
Vi har tendens til at vælge de pæne varer og dem i klaser. Tag single-bananen og de skæve gulerødder. Smagen er den samme, og du reducerer madspild.
3. NEJ TIL REJER, HEJ TIL SILD
Selvom de smager skønt, belaster fangsten af rejer og hummere klimaet meget, da de er svære at få i nettet og kræver mere af fiskerbådene. Sild og blåmuslinger er til gengæld meget lettere at fange og dermed bedre for miljøet at spise.
4. UNDGÅ DRIVHUSENE
Køb mere frilandsgrønt end drivhusgrønt, for opvarmningen af drivhusene er slemme for klimaet. Og køb ferske varer i stedet for frosne – opbevaringen i supermarkedets fryser bruger meget energi.
5. SPIS EFTER SÆSONEN
Færre penge, mere smag. Det kan hurtigt betale sig at spise sæsonens frugter og grøntsager. De har en højere næringsværdi og smager af mere, fordi de ikke har ligget på et kølelager. For eksempel indeholder en nyopgravet kartoffel mere end dobbelt så meget C-vitamin som en kartoffel, der bliver opbevaret hen over vinteren. Sæsonens varer er bedre for miljøet, fordi der ikke bruges energi på at fryse dem ned, konservere, lagre og transportere dem længere.
Sådan spiser du efter sæsonen – Året i frugt og grønt:
Forår: Selleri, porrer, grønkål, spinat fra vinteren. Senere på foråret: Rabarber, asparges, ærter, icebergsalat, ruccola.
Sommer: Hindbær, solbær, kirsebær, jordbær, meloner, nye kartofler, aubergine, broccoli, squash, ærter, majs, bønner, krydderurter.
Efterår: Blommer, æbler, rodfrugter, svampe, nødder, hvidkål, blomkål, jordskokker, broccoli.
Vinter: Rodfrugter som rødbeder, persillerod, selleri, gulerødder, rødkål, spidskål, grønkål, pastinak.
All year favorites: Løg, champignon, gulerødder.