5 tips til dine træningspauser

Er du syg, gravid, stresset eller skadet, så giver vi dig her 5 tips til ikke at miste formen, mens du holder pause

© Burst / Pexels.com

Livet er fuldt af overraskelser, der af og til tvinger dig til at holde en pause i træningen. Ved at følge disse enkle råd kan du bremse meget af det formtab, du ellers ville få.

HVIS DU ER SYG Din strategi: Glem alt om din dårlige samvittighed, og læg træningen på hylden, indtil du er rask! Du gør kun sygdommen værre, hvis du insisterer på at tvinge dig selv ud.

Al forskning tyder på, at du næsten intet mister på en uges pause – så der er ingen undskyldninger! Hvis du er kronisk syg, vil det dog gavne dig at træne så meget som muligt – under forudsætning af at du trapper træningen fornuftigt op.

HVIS DU ER STRESSET Din strategi: I en travl periode på jobbet eller i familien gør du klogt i at vælge din træning med omhu. Undlad at stresse af sted til de mange fitnesshold eller på de 2-3 ugentlige løbeture, du plejer, og gå i stedet en rolig tur i skoven eller langs stranden.

Kort sagt: Vælg aktiviteter, der stresser dig af – i stedet for at stresse dig mere.

HVIS DU ER SKADET

Din strategi: Hold dig i gang, så meget som skaden tillader. Du skal selvfølgelig ikke gøre skaden værre, men ofte er den lokaliseret til ét område.

Den nyeste forskning peger på, at fibersprængninger behandles bedst med relativt tung styrketræning på det sted, hvor skaden sidder, for eksempel baglåret. Giv fibersprængningen et par dage til at lægge sig, og gå så i gang med vægttræningen. Træningen virker antiinflammatorisk og dulmer betændelsestilstande i det skadede område.

HVIS DU HAR TRAVLT Din strategi: Stimuler musklerne med en ugentlig omgang træning. Du bestemmer selv, hvilken motionsform du vil vælge, men sørg for at komme omkring kroppens største muskelgrupper. Især styrketræning, roning og cirkeltræning er effektivt.

Har du ikke tid til at tage i fitness-centret, får du også god motion med armbøjninger, squats, mavebøjninger og kropshævninger derhjemme.

HVIS DU ER GRAVID Din strategi: Rør dig så meget som muligt! Tidligere frarådede man gravide at træne, men i dag gør man det stik modsatte. Motion hjælper både mor og barn til en sundere graviditet og fødsel – og en bedre start på livet.

Så længe du lytter til kroppen og undgår kontaktsport som håndbold, fodbold osv., kan du sagtens være aktiv gennem alle ni måneder.