Sådan holder du din træningsmotivation oppe

Den trænings- og sundhedsglade blogger, Christine Bonde, fortæller dig om glæden og udfordringerne ved en sund livsstil

Du følger måske allerede seje og inspirerende Christine Bonde, når hun til dagligt blogger om træning og sundhed på sin super fine blog - ellers burde du virkelig tilføje frøken Bonde til din Bloglovin-liste: Christinebonde.dk.

Ved siden af sine studier og arbejdet i Fitnessdk fører Christine en über sund livsstil med træning og sund, økologisk kost - og gerne masser af den. Læs med her, hvor Christine fortæller dig om den største belønning ved sin livsstil og giver dig tre tips til, hvordan du selv kan kickstarte din træning og få en sund livsstil.

Hvor gammel er du, og hvad laver du til dagligt?
“Jeg er 23 år gammel og til dagligt studerer jeg Global Nutrition and Health i Århus og arbejder i Fitnessdk i Randers som holdinstruktør. Og så skriver jeg om min hverdag og træning på min blog Christinebonde.dk.”

Hvornår begyndte du at træne og hvorfor? “Jeg har altid været meget aktiv og glad for sport, men da jeg efter folkeskolen stoppede med at spille håndbold, og ikke syntes jeg fik nok ud af at løbe, meldte jeg mig ind i Fitnessdk, hvor jeg har været lige siden. I dag er det både min arbejdsplads og samtidig mit frirum, hvor jeg kan få lov til at gøre noget godt for mig selv.”

Hvordan holder du motivationen til at træne oppe? “Jeg tænker ikke på træning som noget jeg skal, men noget jeg kan. Det er ikke alle, der har mulighed for at træne og dermed gøre noget godt for deres krop og deres humør, så jeg ser det som et stort privilegium. Et privilegium der kan være let at glemme, men som jeg bliver mindet om med det samme, hvis jeg for eksempel bliver skadet, syg eller på andre måder forhindret i at træne. Det motiverer mig helt vildt at tænke på, at min træning både gavner mig lige nu, men også langt ud i fremtiden.”

Hvornår er det sværest at holde motivationen oppe? “Når jeg er super stresset eller i søvnunderskud, men i sådanne perioder har jeg oftest også godt af at nedprioritere træningen.”

Hvad er det bedste ved at føre en sund livsstil? “At jeg bliver belønnet med velvære, energi og overskud. Følelsen af at være sund og rask, glad og velfungerende er virkelig undervurderet, men det er uden tvivl det bedste, jeg får gennem min livsstil, da det gør mig i stand til at nyde alle andre aspekter af livet.”

Hvad er det sværeste ved at føre en sund livsstil med motion og sund kost? “Rent praktisk synes jeg egentlig ikke, at det er svært at leve sundt - hverken i forhold til kost eller motion. Til tider kan det da være en udfordring at få budgettet til at hænge sammen (særligt når man er på SU), men jeg prioriterer min sundhed så højt, at det nok skal komme til at gå op. Det sværeste er nok, når andre mennesker ikke forstår, hvorfor jeg er så passioneret om sundhed. Det kan være ret anstrengende altid at skulle forsvare sin sunde livsstil og gang på gang svare på spørgsmål som ”Hvorfor spiser du ikke sukker?”, ”Hvorfor træner du så meget?”, ”Hvorfor skal du altid have så mange grøntsager?”. Svaret er egentlig enkelt: Fordi sådan fungerer jeg bedst.”

Hvordan forkæler du dig selv en lørdag aften? “Så kigger jeg meget sødt på min kæreste og spørger, om han ikke vil kreere en økologisk treretters all you can eat-gourmetmenu, som kan indtages i sofaen! Jeg har virkelig et ømt punkt for hjemmelavet, økologisk mad - især hvis jeg kan få lov at spise det i mit eget hjem sammen med dem jeg elsker. Det behøver ikke være kompliceret, bare det er lavet med sjæl og gode råvarer.”

Falder du nogle gange i og ender på sofaen med bland selv-slik og cola? “Ikke lige på dén måde. Jeg ender skam tit på sofaen, men min svaghed er bare ikke bland selv-slik og cola, men derimod kage og masser af det. Det med at styre portionsstørrelserne (og antallet af genopfyldninger) er nok mit svage punkt.”

Er det dyrt at leve sundt? “Det kommer helt an på, hvad man mener med sundt. Noget, der er meget vigtigt for mig, og som jeg i høj grad forbinder med det at leve sundt, er økologi. Desværre er økologi generelt ret dyrt i Danmark. Desuden bruger jeg en del produkter fra helsekosten, men det behøver man jo ikke nødvendigvis for at leve sundt.”

Hvad er dine tre bedste tips til en sund livsstil? "Gør op med dig selv, hvad sundhed er for dig, og hvad du vil gøre for at opnå eller opretholde den.

Prøv dig frem! Vi bliver konstant bombarderet med nye kostråd og træningsformer, der alle hævder at være bedre end de foregående, men det er ikke sikkert, at ”det sidste nye” fungerer for dig, selvom det bliver lovprist i magasiner, videnskabelige artikler eller i fjernsynet.

Nyd det. Uanset hvor meget broccoli du spiser, eller hvor mange kilometer du løber om ugen, er det ikke en sund livsstil, hvis det føles restriktivt og askese-agtigt. En sund livsstil kan og skal nydes."

Hvad skal man gøre, hvis man gerne vil ændre sin livsstil? “Først vil jeg anbefale, at man gør op med sig selv hvorfor man gerne vil ændre sin livsstil. Man er nødt til at vide præcist hvilke tanker og ønsker, der ligger bag målsætningen - for ellers er det umuligt at se meningen med det hele og opretholde motivationen. Derudover er man nødt til at være konkret. "Jeg vil gerne leve sundere" er på mange måder en meget uspecifik målsætning. Er det kosten eller træningen, du vil ændre på? Eller er det i virkeligheden et mere aktivt socialliv, der gør, at du føler sig sundere? Uanset hvad skal man ikke lade sig diktere af hverken kost- eller træningstrends, som alligevel skifter konstant. Man kommer virkelig langt med at prøve sig frem og ved at mærke efter. Trial and error, masser af sund fornuft og en lille smule selvindsigt er vejen frem.

Fortæl os noget om dig selv, som vi ikke ved. “Jeg har i gennem mit liv som hestepige haft 4 ponyer; Linka, Valdemar, Tookwino og Sheik.”

Husk at følge med næste tirsdag på Costume.dk, hvor vi fortsætter vores træningsfokus og giver dig tre ny træningsformer, som du skal prøve dette efterår. Hvis du har fået blod på tanden og gerne vil kickstarte din træning, så opdater din træningsgarderobe, så du kan komme i form og se godt ud samtidig.