5 tips til, hvordan du køber kunst

Endelig er det tid til at starte den kunstsamling, du altid har drømt om, men hvor skal du begynde? Costume guider dig til, hvordan du bedst kommer igang

Tips til hvordan du køber kunst
© Vogue Italia // WWD

Når du vil købe kunst, skal du først gøre dig klart, hvorfor du vil købe. Er det væggene, der trænger til noget nyt, har du forelsket dig i et særligt værk, eller køber du med henblik på en investering? Uanset årsagen er der nogle parametre, der er gode at tage udgangpunkt i.

1. Udforsk kunstscenen

Det er sådan med kunst, at jo mere du ser, jo mere forstår du. Sæt dig ind i kunstscenen lige nu, og brug eventuelt kunstmesserne for at få overblik over, hvad der rører sig, og hvad der tænder noget i dig. Tal med galleristerne, spørg ind til kunsten og kunstnerne, og vær ikke bange for at sige, at du vil købe – også selvom beløbet, du har til rådighed, måske ikke er så stort, som du tænker, at det bør være. Nogle gange har gallerierne yngre kunstnere, litografier eller mindre værker inde bagved, som der er til at betale.

*Untitled* af Clare Wood hos Martin Asbæk Gallery

Untitled af Clare Wood hos Martin Asbæk Gallery

2. Prissæt

Hvis du har et beløb inde i hovedet, som du vil bruge på kunst, kan det også hjælpe dig på vej, i forhold til hvor du skal kigge, og hvad du skal kigge efter. Du går heller ikke i Louis Vuitton-butikken, hvis du har 1.500 kroner til en taske, men du kan godt finde en pæn en fra et mindre mærke i en anden butik. Hvis du kigger på auktioner, er det også vigtigt at have et beløb i hovedet, så det ikke pludselig stikker af for dig, og du bruger mere, end du har.

*Adidas In Front* af John Kørner hos Galleri Bo Bjerggaard

Adidas In Front af John Kørner hos Galleri Bo Bjerggaard

3. Studér

Om det er en særlig kunstnerisk stil, et værk eller en kunstner, der har fanget din interesse, så sæt dig ind i det. Når du kender bevæg- grunden bag kunsten, vokser værkets betydning for dig, og det kan være interessant at kende kunstnerens historie. Måske findes der endda flere kunstnere i samme genre.

4. Gå efter kvalitet

Om kunst opfattes som god eller dårlig, er meget subjektivt, men man kan godt sikre sig en form for kvalitet ved at kigge efter nogle ydre parametre: Er kunstneren uddannet fra et kunstakademi? Har vedkommende studeret under kendte kunstnere? Hvilke udstillinger har personen bag sig? Er vedkommende i stald hos et anerkendt galleri? Disse ting kan blandt andet være vigtige, hvis du en dag vil sælge billedet videre og sikre, at det holder sin eller stiger i værdi.

*Shoplifters United* af Daniel Richter hos Galleri Bo Bjerggaard

Shoplifters United af Daniel Richter hos Galleri Bo Bjerggaard

5. Køb litografier

Litografier er en god måde at erhverve sig kunst af større kunstnere på uden at blive ruineret. Køber man af en anerkendt kunstner, vil værket også (oftest) holde sin værdi. Prisen er blandt andet bestemt af oplaget, og om litografierne er signerede eller ej. Tjek blandt andet Litografisk.dk, Editioncopenhagen.com og Schaefergrafik.dk.

Artiklen er tidligere bragt i Costume 173.