Sådan binder du din egen buket

Du kan få langt mere for pengene, ved at lære at binde din egen buket. Vi guider dig til tre hurtige tricks, der vil få dine blomster til at ligne en million

Buket blomster
© Interflora

De fleste kan klaske et par blomster sammen, men hvis du lærer blomsterdekoratørenes mest centrale teknikker, vil du kunne få langt mere ud af dine blomster, og selv være i kontrol over bukettens form.

Tendenserne inden for blomster og buketter har i de seneste år bevæget sig hen imod et rustikt og naturligt udtryk, fremfor de tætte og opsatte rokoko-buketter, som vores bedstemødres generationer sværger til.

Den mindre strukturede tendens er en fordel for dig som nybegynder, da udtrykket er lettere at opnå. Derudover er det en budgetvenlig vej til udsmykning af hjemmet, da du selv kan plukke blomster i vejkanten – eller på Selinevej.

Det vigtigste tip til blomsterbinding er at prøve sig frem – kommer den rigtige form ikke frem i buketten, eller bliver den skæv, så læg den fra dig, og prøv igen. Det gør selv de mest erfarne blomsterbindere.

Buket blomster
© Unsplash.com

Inden du går i gang

Det er vigtigt at forberede stilkene, inden du påbegynder bindingen. Fordelen ved at binde sin egen buket er, at man typisk kan erhverve sig billige bundter hos sin lokale blomsterhandler for langt færre penge, end hvis de også skal binde den.

Køb gerne to til tre forskellige slags blomster i forskellige former. Nogle lange og tynde, andre flade og runde – det giver mulighed for at lege med udtrykket. Køb derudover et bundt grønt. Det kan for eksempel være den populære eucalyptus, som er smuk i sig selv, men også er velegnet til at skille blomsterne ad, og give luft i buketten.

Find en god saks, en skarp kniv og tyndt reb frem, inden du begynder. Rens herefter stilkene ved at fjerne eventuelle småblade fra den ende af blomsten, som vil stå under vand. Dette forlænger bukettens levetid, da de små blade ellers har tendens til at gøre vandet råddent.

Buket blomster

Her er to eksempler på forskellige eucalyptus. Begge fungerer godt som fyld i din buket, og kan købes i de fleste blomsterbutikker.

© Unsplash.com

Spiralteknik

Når du skal binde din buket, er spiralteknikken den vigtigste tilgang, som du altid skal have i baghovedet.

Forestil dig en håndfuld ukogt pasta. Hvis du twister dem i hånden ligner det en spiral. Det er samme form, som du skal skabe i din buket, ved at placere blomsterne en for en.

Brug din “gode” hånd, til at placere blomsterne, og den anden til at holde buketten. Når du placerer stilkene ved siden af hinanden, skal du gøre det, så den nye stilk ligger skråt over den anden. Det er vigtigt, at du altid lægger blomsterne i samme retning, når du opbygger spiralen, ellers vil du pludselig have stilke, der arbejder imod dig og gør opgaven sværere.

Efter nogle stilke vil du begynde at se, at du har opbygget en spiral. Spiralens midte er der, hvor din buket-hånd er placeret og er bukettens bindepunkt. Bindepunktet er det smalleste punkt, som du til sidst skal binde et bånd om.

Hvis du ser en professionelt bundet buket, vil du se at stilkene ikke ligger fladt ovenpå hinanden, men stikker skråt ud i bunden. Dette er et tegn på den gode teknik, som du skal sigte efter.

Leg gerne både med bukettens højde og bredde. Så længe, du lægger blomsterne i den rigtige retning i spiralen, og holder et stramt bindepunkt, vil du kunne placere blomsterne præcis, som du vil.

Buket blomster
© Pinterest / blovedweddings.com

Arbejd dig rundt

Som du arbejder dig frem mod det endelige resultat, er det vigtigt, at du konstant drejer buketten rundt i hånden. En god huskeregel er at dreje buketten et par centimeter for hver gang, du tilføjer en ny stilk. Drej den samme vej som spiralen, så du ikke kommer til at ødelægge dit arbejde.

Ved at arbejde rundt i buketten, vil du både få placeret blomsterne varieret, samtidig med, at risikoen for en “skæv” buket mindskes.

Når du har brugt alle blomsterne, og er tilfreds med resultatet, skal du binde snoren stramt om bindingspunktet. Klip stilkene i en længde, der passer til den valgte vase. Pas på, du ikke klipper stilkene for korte, hvis du har lavet en høj buket, der er tung i toppen. Så risikerer du, at den vil vælte i vasen, da stilkene ikke kan holde til toppens vægt.

Buket blomster
© Pinterest / blovedweddings.com

Afslutning

Slut af med et skråt snit på hver enkelte stilk. Du laver et skråt snit ved at sætte din tommelfinger på enden af hver stilk med den samme hånd, som du holder kniven i. Kør forsigtigt kniven skråt igennem stilken, som du holder fast med din tommelfinger. Du trækker altså kniven mod din finger, så vær forsigtig, da man let kan komme til at skære sig.

Det skrå snit gør det lettere for blomsterne at suge vandet til sig, så de holder længst muligt. Husk derudover at skifte vandet ofte, da det både forlænger bukettens levetid, og forhindrer vandet i at lugte grimt.

Buket blomster
© Pinterest / blovedweddings.com

Til sidst er der kun tilbage at nyde din hjemmebundne buket i fulde drag – eller give den til en, du har kær.

ALT DET, DU IKKE MÅ GÅ GLIP AF

Denne artikel blev bragt for første gang på costume.dk i 2017.