© Mother muse

“At blive mor var forbundet med en stor sorg over tabet af den pige, jeg var engang”

Brystpumper, strækmærker, babybuler, ammestunder, kejsersnit, morgenkys og et hav af nuttede babyer og smukke mødre – man skal ikke scrolle længe på Mother Muses Instagram-konto eller bladre i bogmagasinet af samme navn for at blive mindet om både skønheden og sårbarheden ved moderskabet. Vi har taget en snak med kvinden bag Mother Muse, Shereen Jupp. Hun er 28 år, bor i British Columbia med sin mand, og foruden at være grundlægger af Mother Muse er hun fotograf, model og – ikke mindst – mor til to.

Mens alle hendes venner festede, datede, uddannede sig og var i gang med at finde sig selv, sad Shereen Jupp som 23-årig med sin lille datter i armene – og var ramt af en altopslugende følelse af magtesløshed og ensomhed. Magtesløshed på grund af amningen, der ikke ville fungere, ensomhed, fordi hun pludselig hverken kunne genkende den kvinde, hun var blevet, eller finde andre, der havde det på samme måde. De traditionelle mor- og babymagasiner gav hverken inspiration eller en følelse af fællesskab, og derfor gjorde Shereen det til en personlig mission at skabe en platform, der gav moderskabet en mere moderne fortælling. Hvor der både var plads til smukke billeder og sårbare fortællinger, en platform, man særligt som ung mor også kunne spejle sig i. Resultatet er et halvårligt magasin og et univers, der fejrer moderskabet i alle dets former, hvor livsstilsindhold og modesider kombineres med personlige interviews. Mother Muse er blevet en stor succes, og både kendte og ukendte mødre verden over stiller op som muser til personlige interviews og billedserier af deres gravide, postpartum eller ammende kroppe. Alt sammen i mor-fællesskabets ærlige navn.

“Ofte er vi alt for bange for at dele, hvordan vi har det, og det kan føre til, at vi føler os alene”

Hvorfor grundlagde du Mother Muse?
“Efter min første graviditet kæmpede jeg med en fødselsdepression og følte mig fortabt. Imens jeg brugte energi på at finde og pleje mig selv, begyndte jeg at mærke et behov for at skabe noget, der kunne hjælpe både mig selv og andre kvinder, der kæmpede med de samme følelser. Motivationen var at skabe en sammenhæng mellem moderskabet og den, jeg var, før jeg blev mor. Dermed blev Mother Muse født: et mode- og livsstils-magasin viet til mødre, der inspirerer os.”

Hvorfor har vi mødre brug for muser?
“For at få inspiration til at blive mere ærlige over for os selv og andre. Ofte er vi alt for bange for at dele, hvordan vi har det, og det kan føre til, at vi føler os alene. Muserne hjælper med at finde styrke i sårbarheden og minder os om, at vi ikke er alene i vores moderskabsrejse.”

Fortæl mere om din vej ind i moderskabet?
“Da jeg var 23 år, fandt jeg ud af, at jeg var gravid med min datter. Jeg tænkte ikke så meget på, hvordan det at blive mor ville ændre, hvem jeg var som person, men det kom det til. At blive mor var forbundet med en stor sorg over tabet af den pige, jeg var engang, og den kvinde, jeg var blevet. Jeg følte mig ofte ensom, for mens alle mine jævnaldrende venner gik ud og stadig var i gang med at finde sig selv, var mine ‘unge’ år fyldt med ansvar for at forme to mennesker og en karriere.”

Hvad har været den største forandring i dig ved at blive mor?
“Min selvtillid og min stil. I dag føler jeg mig meget mere i harmoni med min krop og den, jeg er. Og så selvfølgelig det perspektiv, jeg har fået på, at livet er kort og desværre ikke varer evigt. Når jeg får fat i begge mine børn, Adaline og Oliver, og holder dem ind til mig lige inden sengetid, minder jeg mig selv om at være taknemmelig for, at jeg får lov til at opleve livet sammen med dem. De er det største, jeg nogensinde kommer til at opnå.”

Hvad er kommet mest bag på dig ved at blive mor?
“Hvor nemt jeg havde det, før jeg blev mor. At jeg bare kunne gøre, hvad jeg ville. Livet i dag handler hovedsageligt om kompromiser og tålmodighed. Nogle dage fatter jeg stadigvæk ikke, at jeg engang tog søvn for givet.”

“Vi er ikke robuste, vi har alle op- og nedture, de fleste bekymrer sig. Vi skal bare normalisere det”

Hvad er i dag det mest mest udfordrende for dig i forhold til Mother Muse?
“At finde den der work-life-balance. Det kæmper jeg stadigvæk med.”

På din private Instagram-profil er du åben om din angst og fødselsdepression. Hvorfor?
“Jeg tror på, at det hjælper andre kvinder at vide, at de ikke er alene. Faktisk plejede jeg at være endnu mere åben om mine følelser, men for nylig har jeg besluttet at øve mig på lidt mere privatliv.”

Hvorfor?
“Jeg brugte så meget tid på at svare på private beskeder. Jeg var glad for, at jeg kunne hjælpe andre, men det tog også meget af min fritid og energi. Jeg arbejder allerede fuldtids med Mother Muse, at være model, mor og kone. Jeg er blevet meget mere bevidst om, at når jeg deler mine følelser, åbner jeg også for folks meninger – på godt og ondt – og det har jeg ikke tid til. Jeg deler stadig tanker fra tid til anden, men har lukket døren til at have disse samtaler så ofte på de sociale medier. Men jeg synes stadigvæk, at det er vigtigt at tale åbent om emner som angst og fødselsdepression.”

Hvor finder du modet til at dele det svære?
“Jeg vil ikke kalde det mod. Jeg synes bare, det er en normal egenskab som menneske. Vi er ikke robuste, vi har alle op- og nedture, de fleste bekymrer sig. Vi skal bare normalisere det.”

Hvorfor tror du, at mange mødre føler et pres om at skulle være ‘perfekte’?
“Jeg ved det ikke. For det er jo en umuligt at være perfekt. Kvinder er holdt op med at følge mig på de sociale medier, fordi de netop antog, at jeg har et perfekt liv. Efter at have talt med og interviewet mange kendte og influencere har jeg indset, at vi alle er ens, at ingen af os er perfekte, men at vi prøver på at være de bedste forældre, vi kan. Kvinder, og også mænd, er nødt til at give slip på idéen om at ‘være den perfekte forælder’ og omformulere det til spørgsmål som: ‘Gør jeg mit bedste?’. Hvis vi lægger et stort forventningspres på os selv og vores familie, er det ikke bare usundt, men vores børn vil også føle behov for at sammenligne sig med andre senere i livet.”

Hvilken retning håber du at føre Mother Muse i?
“Mother Muse har altid været et lidenskabsprojekt, som jeg hverken har tvunget eller skubbet frem. Jeg lader det vokse organisk og prøver at flyde med. Lige nu er jeg bare taknemmelig for, at jeg har dette community, og glad for, at kvinder har brug for Mother Muse på samme måde, som jeg havde.”