
Navneforskeren: Dette kontroversielle babynavn vil få et comeback om 50 år
Hvilke babynavne hitter lige nu, og hvilke er på vej ud? En navneforsker giver sit bud på, hvordan vi vælger navne til vores børn.
AfForestil dig en person, der hedder Ronnie. Hvor er han vokset op, hvordan ser han ud, og hvad er hans profession?
Prøv så at forestille dig en person, der hedder Emma. Og derefter en, der hedder Altan.
Så du tre vidt forskellige personer for dig? Så er du nok ikke alene. Vores navne er nemlig ikke bare udtryk for, hvad vores forældre lige kunne lide på vores dåbsdag, men fortæller også meget om deres livsstil, normer, traditioner og værdier og dermed det miljø, vi er vokset op i.
Det fortæller Katrine Kehlet Bechsgaard, som er navneforsker og postdoc på Københavns Universitet. Gennem sin forskning undersøger hun, hvordan navne afspejler os som mennesker – og ikke mindst hvordan vi bruger dem til at opbygge fortællinger om os selv.
Vi har spurgt navneforskeren om, hvordan vi navngiver vores børn, hvad navnene kan fortælle om os – og hvilke navne som er på vej ud af billedet.
Hvordan har den måde, vi navngiver vores børn på, ændret sig?
“Tidligere brugte man ikke på samme måde sine børns navne til at udtrykke sin identitet. Det er noget, der har udviklet sig henover de seneste mange år. Førhen handlede det mere om, at man havde et familienavn, som skulle føres videre – ligesom at man skulle overtage en gård efter sin far eller være smed ligesom ham. Det var meget mere fastlagt, hvad man skulle med sit liv.
I dag har vi ikke nogen særlige normer eller traditioner, som dikterer, at man skal vælge et bestemt navn, og det er derfor helt op til folk selv. Alt er meget mere oppe i luften i forhold til at vælge sin livsbane, og det gælder også navne.”
Top 5 over de mest populære drenge- og pigenavne i 2020
Pigenavne:
- Alma
- Clara
- Agnes
- Emma
- Freja
Er der noget, man bare IKKE kalder sine børn mere?
“Det er interessant, for vi viser også, hvem vi er, gennem afsmag og ved at tage afstand fra noget: ‘Jeg er ikke sådan én, der kunne finde på at kalde mit barn …’ Jeg har lavet en undersøgelse, hvor jeg har spurgt folk, hvad de aldrig kunne finde på at kalde deres børn, og svarene er meget forskellige; lige fra populære top 10-navne til nyopfundne navne som Altan og Panik.
De fleste navne kommer igen efter en periode med nedgang, men nogle har sværere ved det end andre. Vi kan se, at mange af de her pigenavne fra starten af 1900-tallet, der slutter på -a, er utroligt populære igen, men det gælder i mindre grad Irma – og man kunne forestille sig, at det er supermarkedskæden, som har lagt en dæmper på forældres lyst til at kalde deres barn det.