Trine Tuxen Jewelry Intertwined
© Ciara Broadbery

Smykkedesigner Trine Tuxen: “Det er jo den ærlige sandhed om at blive mor – i hvert fald for mig”

Smykkedesigner Trine Tuxen har lært helt nye sider af sig selv at kende af at blive mor – på både godt og ondt. Og det – og kærligheden til sin søn – har inspireret hende til en ny smykkekollektion.

Materialerne er snoet, krammet og flettet sammen i ankelkæderne, øreringene, ringene og halskæderne i Trine Tuxen Jewelrys nye smykkekollektion, Intertwined.

Smykkerne afspejler nemlig moderskabet og moderkærligheden i al sin kompleksitet. Hvordan mor og barn smelter sammen, men alligevel er hver sit liv.

“Jeg føler mig fuldstændig sammenflettet og evigt forbundet med min søn,” som Trine Tuxen siger om 20 måneder gamle Emmet, der har inspireret sin mor til kollektionen og sammen med hende optræder på kampagnebillederne.

Alle smykker i kollektionen er navngivet efter kvinder, der har haft stor betydning for Trine Tuxen som mor – enten inden eller efter fødslen af Emmet. På den måde vil Trine Tuxen smykke for smykke understrege, at det er afgørende, at kvinder står sammen og støtter og styrker hinanden i moderskabet. For Trine har oplevet på egen krop og sind, hvor meget moderskabet sætter i gang hos kvinder, og hvor vigtigt fællesskabet er for at komme godt igennem det.

“Nogle af de de kvinder, smykkerne er opkaldt efter, er min jordmoder Therese – måske verdens skønneste – som jeg var så heldig at have som min konsulterende jordmoder gennem hele min graviditet, og som helt tilfældigt var på arbejde, da min fødsel gik i gang – og som dermed tog imod Emmet, da han kom flyvende ud. Derudover er det mine mormødre, min søster og min mor. Og så er det min kære ‘barnepige’ Olivia, som jeg egentlig hellere vil betegne som Emmets noget ældre sjæleven,” siger Trine Tuxen.

Hvordan har det ændret dig at blive mor?

“Jeg er blevet mere reflekteret omkring, hvad mine mønstre er, og hvad jeg har med i bagagen, som jeg virkelig gerne vil ændre, så Emmet ikke skal bakse med de samme sager som jeg selv – så kommer han formentlig til at bakse med noget andet! Jeg synes for eksempel, at jeg er blevet lidt bedre til at acceptere, at alt ikke kan nås og en lille bitte smule bedre til at acceptere og hvile i, at alt kan vælte og rode omkring mig, uden at jeg behøver at handle på det. Jeg er blevet bekræftet i, at jeg er en smule distræt og hurtigt rykker fra en ting til en anden – for det bliver så tydeligt, når man ser sig selv igennem en anden,” siger Trine Tuxen.

“Jeg er ydermere kommet i kontakt med daglige sug i maven over situationer, der gør mig nervøs, og så har jeg fået et lidt mindre energiniveau – det troede jeg ellers aldrig ville blive et problem for mig – på grund af søvnmangel og fordi, jeg bruger det meste af min energi på Emmet. Det kan have en negativ klang, når jeg fortæller om det, og det har moderskabet jo ærligt talt også over sig til tider. Det er jo den ærlige sandhed om at blive mor – i hvert fald for mig. Det er stort og komplekst og fører én i mange retninger på godt og ondt.”

I kollektionen har Trine Tuxen brugt stenene Opal, Citrin og Herkimer, der har forskellige egenskaber. Opal sættes i sammenhæng med kærlighed og passion – og er også Emmets ’birthstone’. Citrin står for selvsikkerhed og siges at styrke vores intuition, og den klare Herkimer-diamant skulle efter sigende afhjælpe følelsesmæssige traumer. Stenene sidder for eksempel i Olivia-halskædens vedhæng, der symboliserer en kvindes livmoder, og i Mitzie-ringen, hvor stenen symboliserer et øje og dermed, at en mor altid våger over sit barn.

Alle smykker er lavet i 925 sterling sølv belagt med 14 karat guld. Se meget mere til kollektionen her.