Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Time's Up Vintage butik © Time's Up Vintage

5 trends, du kan (og bør) købe vintage

Her er, hvad du skal gå efter, hvis du både vil have en bæredygtig og unik garderobe

Vi går op i bæredygtighed som aldrig før samtidig med, at vi køber tøj som aldrig før. Det kan synes modstridende, men er ikke helt uforeneligt, når tidens tendenser tæller items, du nemt kan finde vintage.

Det vrimler med fysiske vintagebutikker og -markeder over hele landet, men du kan også tjekke online portaler som Vestiaire Collective eller vintageforhandlere på Instagram, som eksempelvis stilikon og model Caroline Bille Brahes vintageshowroom Cbn Vintage.

Hvorfor skal du købe vintage?

Selvfølgelig først og fremmest af hensyn til miljøet. Men du får også mere for dine penge, fordi vintage ofte er billigere og kvaliteten kan være bedre. Og så støder du næppe ind i ret mange med en udgave magen til, hvilket gør vintagefund mere originale.

Hvad er forskellen på vintage og secondhand?

Der hersker uenighed om grænsen mellem vintage og secondhand, men et bud lyder på, at secondhand er produceret inden for de seneste 10 år, mens vintage senest er produceret i 1980'erne og tidligst i start 1900-tallet. Du kan dog ofte finde vintagefund i secondhandforretninger, og begge dele kan være at foretrække frem for nye varer.

Hvid skjorte vintage © Rebecca Vera Stahnke
1 / 5

Den hvide skjorte med krave

Selvom det vrimler med disse skjorter i highstreetbutikkerne, kan du med garanti anskaffe dig en udgave til mindst den halve pris. Og når skjorterne med store kraver og andre ornamenter ligefrem er inspireret af tidligere årtier, er det oplagt faktisk at finde dem fra denne tid i vintagebutikker. Hvis du er heldig, kan du måske endda opstøve den helt trendy udgave med både volumniøse kraver og blonder en masse.

Ejer af vintageshop og -marked Veras Marked, Rebecca Vera Stahnke, gør også selv brug af vintagefund i sin stil.

Loafers vintage © Carmen Copenhagen
2 / 5

De herreinspirerede sko

I mange vintagebutikker kan du også falde over et stort udvalg af sko, og disse tæller ofte ældre, herreinspirerede læderudgaver. Sæsonens loafers kommer i alle stilarter, og du kan dermed med stor sandsynlighed finde et par, der både er trendy og i ægte læder.

Læderjakke vintage © Paloma Vintage
3 / 5

Læderfrakken

Læder er et materiale, der giver rigtig god mening at købe brugt, fordi det med tiden får et blødere, mindre stift og mere lækkert udtryk. Du kan ofte få læderfrakker for en slik i forhold til, hvis du erhverver dig en helt ny udgave, og du kan endda også være heldig at finde en gammel model fra et highend brand. Der er mange gode grunde til at købe dem vintage.

Blazer vintage © Jerome Vintage
4 / 5

Blazeren

Blazere er næsten altid at opstøve i vintagebutikker. Du kan ofte finde de mere feminine, figursyede blazere blandt kvindetøjet, men det er også oplagt at gå på jagt i herretøjet, hvor du ofte vil kunne finde blazere i større størrelser for et mere oversized look. Ofte kan du både finde de klassiske sorte blazere, men hvis du går efter en mere spraglet stil med tern eller iøjnefaldende farver, kan du også med fordel shoppe vintage.

Vest vintage © Carmen Copenhagen
5 / 5

Vesten

Kabelstrik og tern er nærmest fast inventar i alle vintagebutikker. Du kan ofte finde en af sæsonens tjenerinspirerede veste eller en quiltet udgave. Fordelen ved at finde et eksemplar i en vintagebutik er, at materialet sjældent er af kunststof, men derimod kan være af en høj uld- eller anden naturkvalitet.