Bæredygtig mode: 6 veje til bæredygtig mode

Hvor skal man begynde, hvis man vil shoppe mere bæredygtigt, når det kommer til mode? Vi guider her til seks miljøvenlige grundprincipper inden for bæredygtig mode.

Screenshot-2022-09-02-at-10.21.51

Screenshot-2022-09-02-at-10.21.51

© NET-A-PORTER

Bæredygtig mode

Du går efter Ø-mærket mad og svanemærkede rengøringsmidler og er generelt ret miljøbevidst. Men så er der lige det med bæredygtig mode – hvor skal man begynde, hvis man gerne vil handle mere bæredygtigt, når det kommer til mode? Er det økologisk tøj, vintage eller fairtrade, der er svaret? Vi guider dig, der elsker mode, igennem seks miljøvenlige grundprincipper i forhold til bæredygtig mode.

Det finder du i artiklen:

Tip 1: Gå efter rene, bæredygtige materialer

Hvis du gerne vil klæde dig miljøbevidst og købe bæredygtig mode og bæredygtigt tøj, er det en god idé at sætte dig lidt ind i de materialer, dit tøj bliver lavet af, og hvor det bliver lavet. Det er nemlig ikke uvæsentligt for det samlede miljømæssige fodaftryk, som en tøjproduktion sætter. I dag er der langt flere materialer på markedet end de mest anvendte, bomuld og polyester, men det er stadigvæk lidt af en jungle at finde rundt i.

Inden for bæredygtig mode tæller naturlige materialer blandt andet bomuld, læder, silke og uld, og de syntetiske er polyester, nylon og akryl, der er dannet på basis af petroleum, som udvindes af råolie fra jorden. Men selvom naturlige materialer umiddelbart lyder mere tiltalende for den miljøbevidste forbruger, der gerne vil være mere bæredygtig i forhold til mode, kan de syntetiske materialer faktisk også være bæredygtige, fordi der til produktion af dem ofte kræves mindre vand, end der gør til for eksempel bomuld. Når det gælder bomuld, skal du vælge tøj af økologisk bomuld, fordi det er fri for forurenende pesticider. Andre plantebaserede materialer med lyocel, tencel, modal og bambus er også værd at holde øje med – sidstnævnte er en god kilde til et blødt, viskoselignende materiale, der i sin produktion er stort set CO2-neutral. Som med bomuld skal du dog altid spørge ind til, om materialerne er dyrket og produceret uden brug af kemikalier.

Brug uld (også selvom dyrenes prutter er udfordrende for den globale opvarmning), når det kommer til bæredygtig mode. Det er et ekstremt holdbart materiale, der føles køligt, når det er varmt, og varmt, når det er koldt, kan absorbere vand uden at føles vådt, er åndbart og ofte kan luftes frem for at blive vasket og derfor sparer vand i miljøregnskabet. Inden for bæredygtig mode er silke også naturens eget vidunder, da silkeormene spinder silketråde i deres pupper, men det har en bagside, da ormene bliver kogt levende for at få silketrådene udvundet i den bedste kvalitet. Få steder arbejder man med ‘peace silk’, der også kaldes ‘vegansk silke’, fordi silken først udvindes, efter at ormene har forladt deres pupper, men kvaliteten heraf diskuteres.

DET KAN DU GØRE

Sæt dig ind i, hvordan de enkelte mærker producerer deres bæredygtige mode, og hvilken politik de har i forhold til produktionen. Kig efter økologiske certificeringer og fairtrade, der betyder, at både jord og producenter har haft gode vilkår under materialets tilblivelse. Vær åben over for tøj skabt i nye materialer som mælke- og sojafibre, plastikflasker, tang og appelsinskræller. Når du vil købe bæredygtig mode, så gå efter materialer som uld, silke, økologisk bomuld og andre plantebaserede materialer som modal, lyocel, tencel, modal og bambus.

Tip 2: Køb tøj med (æstetisk) holdbarhed for en mere bæredygtig garderobe

Begrebet 'slow fashion' har vundet mere og mere indpas inden for bæredygtig mode de seneste år. Slow fashion – eller langsom mode – repræsenterer tøj i et mere tidløst design. Det er bæredygtig mode og tøj, der står i modsætning til highstreetkædernes ‘hurtige mode’, som med sine flygtige trends til billige priser leder forbrugerne til at købe mere tøj, end de har brug for, og i en stil og i materialer, der ikke holder særligt længe. Den form for forbrug er hårdt for miljøet, og det meget billige tøj bliver desværre ofte ikke produceret under ordentlige forhold. Slow fashion tænker bæredygtig mode ind i et større globalt perspektiv og 360 grader rundt om sin produktion. Det er en bevægelse, der også opfordrer til diversitet i modebilledet, der kommer af at støtte små, uafhængige designere, traditionelle produktionsmetoder og lokale materialer, som giver tøjet en historie, holder håndværk i live og minimerer tøjets transport ud til forbrugeren.

DET KAN DU GØRE

Et godt sted at implementere bæredygtig mode og slow fashion i din garderobe er i dit basistøj, altså T-shirts, jeans, undertøj og overtøj. En smuk frakke, en velsiddende blazer og en god strik går heller ikke sådan af mode, hvis kvalitet og pasform er god. Find design, der er unikt og derfor mere tidløst, hos mindre designvirksomheder, hvor der er kælet for håndværk og detaljer.

Screenshot-2022-09-02-at-10.45.17

Screenshot-2022-09-02-at-10.45.17

© AIAYU

Tip 3: Shop, byt og sælg dit tøj for et mære bæredygtigt tøjforbrug

Hvis du gennemskuer dine egne reaktionsmønstre, når du møder et lagersalg eller et udsalg, så er du allerede ét skridt på vejen til en garderobe med mere bæredygtig mode. Det handler grundlæggende om at vide, hvad du har i skabet, og hvad du har brug for, i stedet for blot at blive forledt af slagtilbud til impulskøb. Hvis du passer godt på dit tøj, og kvaliteten er god, er tøjet nemmere at sælge videre. På den måde sikrer du også, at der kommer bedre flow i din garderobe. Byt dig til nyt tøj med dine veninder, og sælg ud af det, du ikke bruger. På den måde redigerer du løbende din garderobe og slipper for at stå med en uigennemskuelig mængde tøj, hvor intet passer sammen og føles nyt. Der findes i dag så mange platforme, hvor du med få klik kan sælge og købe tøj – og det er faktisk helt rart at vide, at andre kan få glæde af det.

DET KAN DU GØRE

Få overblik over din garderobe, og hvad du mangler og ønsker dig. Beslut dig eventuelt for, hvor mange stykker sæsonaktuelt tøj, du må have hængende, og pak resten væk, eller byt, sælg eller giv det væk. En redigeret garderobe kaldes ofte en Capsule Wardrobe. Download apps, der gør det nemt at få dit tøj i cirkulation, og aftal en byttedag med veninder eller kollegaer.

APPS, DER GØR DIT TØJSALG NEMT

Trendsales, Vestiaire Collective, DBA og Lauritz.

frankremme_01
© LUISAVIAROMA/FRENKREMME

Tip 4: Gør brug af vintage, recycling og upcycling

Genbrug og vintage er bæredygtig mode, fordi det kræver få eller ingen nye ressourcer at producere – især, hvis du køber det i stedet for noget nyt. Men selvom tøjproduktion kan være en beskidt affære, så er meget af den samlede miljøbelastning, et stykke tøj udgør, forårsaget af forbrugeren selv. Det sker ved, at vi vasker tøjet forkert og for meget og smider det i skraldespanden, når det er hullet eller slidt. Tjek derfor vaskeanvisningerne, send dit tøj til skrædder, når det er hullet (hvis du ikke selv er ferm med en synål), og sørg for at sende dit tøj rigtigt videre i verden, hvis det ikke skal sælges eller byttes væk. Flere steder arbejder man med genanvendte tøjfibre, der kan blive til en del af et nyt stykke tøj eller karklude og fyld til bamser og biler. Visse genbrugsstationer tager imod tøj, men ellers giver for eksempel H&M en rabatkupon til et nyt stykke tøj for hver pose brugt tøj, du afleverer. Deadstock material er et relativt nyt fænomen i modebranchen, hvilket går ud på, at modefirmaer indkøber og producerer i materialer, som andre har i overskud. På den måde undgår man en masse spildprodukter, mens andre firmaer arbejder med at upcycle gamle design, altså modernisere eksisterende design og sælge det som nyt.

Hvis du gerne vil have et mere bæredygtigt modeforbrug, er det også en god idé at passe godt på dine ting – uanset om du vil beholde dem eller sælge dem videre. Kan du måske forlænge en trøjes levetid ved at sy det dér irriterende hul sammen, bevare striktrøjens udseende ved at fjerne fnuller eller redde krympet tøj?

DET KAN DU GØRE

Sortér det tøj, du ikke vil have mere: Hav poser i skabet, der er dedikeret til henholdsvis at sælge på nettet eller et loppemarked, at aflevere til genbrug og recycling – tøj med huller eller pletter, der gør det uegnet til genbrug.

AFLEVÉR DIT TØJ HOS

H&M, & Other Stories, Monki, Fillippa K Collect, Ganni og lokale genbrugsstationer.

Stella McCartney miljøvenlig

Kend dine mærkesager

© Stella McCartney

Tip 5: Kend dine mærkesager, når det kommer til bæredygtig mode

Mærker er ikke bare mærker. Det er blandt andet de tøjmærker, der gør en særlig indsats for bæredygtige materialer, etisk og socialt ansvarlig produktion og æstetisk holdbarhed. Men det er også de mærker, som certificerer produkterne. Du kender Ø-mærket, Svanemærket og EU-Blomsten – de to sidstnævnte er Danmarks officielle miljømærker og bruges blandt andet til tøj lavet af natur- fibre, der er mere miljøvenligt dyrket. Alle mærkede produkter er underlagt krav, der sikrer, at de ikke indeholder kemiske stoffer, farvestoffer eller tungmetaller, som kan skade mennesker og miljø. Men der er også andre certificeringer, der er værd at kigge efter, når du er på shopping: SteP, Sustainable Textile Production erstatter Oeko-Tex® Standard 1000 og garanterer en bæredygtig produktion af tekstiler. GOTS-certifikatet (Global Organic Textile Standard) er en mærkning for økologiske tekstiler, der dækker hele kæden fra høst af råvarer og miljømæssig og socialt ansvarlig produktion til det færdige produkt, og Fairtrade Textile Production Mark og SA8000 er de mest anerkendte internationale standarder for social ansvarlighed. Når man snakker om ordentlige arbejdsforhold, betyder det, at alle i produktionskæden fra bomuldsplukker til syersker har fået en ordentlig løn og har arbejdet under rimelige forhold.

Derudover er der mange tøjmærker, der har en mærkesag, som de støtter, uden at det nødvendigvis indgår som en del af deres produktion. Men alt hjælper, så står valget mellem to T-shirts eller mascaraer, hvor den ene støtter et godt vandprojekt, uddannelse til fattige børn eller andet, så vælg den, hvor andre også får noget ud af dit køb.

DET KAN DU GØRE

Lav lidt research, inden du køber tøj. Der findes mange tøjmærker og butikker, der sælger smukt tøj, som er produceret under ordentlige forhold i materialer, der er dyrket og behandlet uden gift. Nogle mærker opfylder måske ikke alle parametre, men hvis de opfylder et eller to, er det et skridt på vejen mod en renere planet og en mere bæredygtig garderobe.

DE MEST KENDTE CERTIFICERINGER

Ø-mærket, Svanemærket, EU-Blomsten, SteP Standard 1000, GOTS, Fairtrade Textile Production Mark og SA8000.

Tip 6: Køb lidt, men godt

Du ved nok godt, at et stort tøjforbrug ikke er særligt godt for kloden – men ved du egentlig, hvor skadeligt det kan være at have en garderobe fyldt med tøj, du kun har brugt én enkelt gang?

Vi danskere køber mere tøj end resten af verden, og det løber i gennemsnit op i 10,2 kilo tøj om året. Hurtig mode – eller fast fashion, som det ofte kaldes – er en stor miljøforurener, og tøjproduktionen er fyldt med skadelige kemikalier, forurener vandet og skaber dårlige og ofte livsfarlige arbejdsvilkår for arbejderne.

En af de bedste ting, du kan gøre for at shoppe mere bæredygtigt, når det kommer til mode, er derfor i virkeligheden at skrue ned for dit forbrug. Overvej hver eneste gang, du køber et stykke tøj, om du rent faktisk får brugt det og vil være glad for det i lang tid fremover – eller om det blot er (endnu) et panikkøb før aftenens fest, som du alligevel ender med at smide væk om noget tid.

DET KAN DU GØRE
Hvis du synes, det kan være svært at snævre din garderobe ind, kan det være en god idé at bruge capsule wardrobe-modellen, som ikke bare giver dig en mere sammenhængende og bæredygtig garderobe, men også vil få dig til at overveje de hurtige impulskøb lidt mere.