Dansk designer forvandler genbrugstøj til guld

Designer Søren Le Schmidt guider i sin nye bog til, hvordan du selv kan upcycle genbrugstøj. Vi har mødt ham til en snak om projektet og den nye kollektion.

Søren Le Schmidt
© Josephine Gaïa Utoft

Det kræver kun nål og tråd samt en smule kreativitet at forvandle aflagt genbrugstøj til nye designs. Det beviser designeren Søren Le Schmidt, der i samarbejde med Røde Kors har forvandlet genbrugstøj til unikakreationer i en stor kollektion, der fra 9. oktober fås eksklusivt hos Louise Roe Gallery i København. I samme forbindelse udgiver Søren Le Schmidt og Røde Kors bogen Genbrugsmode, hvori Søren viser, hvordan du nemt kan gøre ham kunsten efter og forvandle dit gamle tøj til nyt.

Danskerne både køber og smider mange kilo tøj ud om året. Det læste Søren Le Schmidt for et års tid siden, og han kontaktede derfor Røde Kors for at snakke om et muligt samarbejde.

“Der er en tendens til, at hvis der falder en knap af din blazer, smider du den bare ud og køber en ny. Det er en lidt forkælet tilgang at have til tøj. Jeg tror, at vi skal tilbage til at reparere det i stedet for at smide det ud. Det her projekt skal inspirere til, at man eksperimenterer med sin egen garderobe eller går ud og kigger i de mange genbrugsbutikker, der findes i landet, og er kreativ med det, man finder,” forklarer Søren.

Kom godt i gang

Genbrugstøj og upcycling er langt fra nyt for designeren, der siden han var barn har gået på jagt efter tøj, han kunne sy om – i sine forældres garderobe og i genbrugsbutikker. Derfor har han også et par gode råd til dig, der gerne vil prøve kræfter med upcycling – uanset om det er fra din egen garderobe, eller tøj der er fundet i den lokale genbrug:

  • Se tøjet efter. Er stoffet mørt eller ødelagt? Hvis ja, så se efter, om der er elementer af tøjet, der stadigvæk kan bruges.
  • Lad dig ikke begrænse. Er der hul i tøjet? Det kan lappes med et lille stykke stof eller et udklip fra en anden genstand.
  • Vær kreativ. Alle kan være med, og det kræver ikke det store, om det så er at sy en blazer ind eller at sy perler på en jakke.

Hør Søren fortælle om sine bedste tips til upcycling og se et lille udpluk af Røde Kors x Soeren Le Schmidt kollektionen i videoen nedenfor.

Udfordringer ved upcycling

Har du besluttet dig for at gå på jagt i genbrugsbutikkerne, er der dog også et par ting, du skal være opmærksom på, inden du går i gang med at være kreativ.

“De udfordringer, der er ved upcycling, er materialer, som bare ikke fungerer sammen. Vi har også oplevet at stå med et stykke tøj, som ser superfint ud, men så snart man begynder at arbejde med det, smuldrer det, fordi det er for mørt og har udtjent sin værnepligt. Vi havde for eksempel en brudekjole, som var helt mør og ikke kunne mere, men der var et skørt under, som var helt fantastisk. Det brugte vi til at sy en ny kjole,” fortæller Søren.

Han opfordrer derfor til at bruge delene af et stykke tøj forskelligt og designe på kryds og tværs, hvis der er noget, der ikke fungerer alene:
“Jeg tror, at det er vigtigt, at man ser det som kreative udfordringer frem for begrænsninger.”

Fra rød løber til Røde Kors

Der har da også været kreative udfordringer i forbindelse med udformningen af kollektionen lavet af genbrugstøj. Søren er vant til at skabe kreationer til den røde løber, og det har han forsøgt at forene med det, Røde Kors-butikkerne har budt på.

“Det har været vigtigt for mig at tage mig selv med ind i det her projekt, både i form af min stil og arkitektoniske streg, så der er en masse jakkesæt og selskabskjoler i kollektionen. Men det har også været vigtigt, at vi har designet til andre end den gængse Søren Le Schmidt-kunde, så vi har arbejdet med sweatpants og T-shirts samt masser af print og farver. Derfor har jeg været lidt på prøve, men jeg synes, at det har været interessant at udfordre mig selv,” afslutter Søren.

Bogen Genbrugsmode er i butikkerne 8. oktober. Kollektionen kan købes fra 9. oktober i Louise Roe Gallery på Vognmagergade 9 i København, og pengene fra tøjsalget går til Røde Kors’ humanitære arbejde.