sarth
© Sarth

Guide: Her kan du shoppe bæredygtig mode

...uden at gå på kompromis med din stil. Vi har fundet seks brands, der gør det nemt for dig at træffe bæredygtige valg, når du shopper.

Når det kommer til ansvarlig mode og shopping, så handler det især om at tage ansvar for de beslutninger, vi træffer som forbruger og husker på, at vores beslutninger har indvirkning på miljøet, klimaet og planeten – samt dyr og mennesker.

Hvis du gerne vil shoppe mere ansvarligt, så kan du starte med at fokusere din shopping på tøj, der er fremstillet af holdbare materialer, som du kan have i din garderobe i mange år. På den måde reducerer vi vores behov for at købe nyt, hvilket er en væsentlig kilde til overforbrug og spild. Køb af tøj der er lavet af bæredygtige og holdbare materialer, som økologisk bomuld, hamp eller genanvendte materialer, er en væsentlig del af det at shoppe ansvarligt. Disse materialer er mere skånsomme for miljøet, da de kræver mindre energi og vand til produktion og mindsker behovet for at fremskaffe nye ressourcer.

Når du shopper, skal du dog også være bevidst omkring, at du i nogle tilfælde kan støde ind i produkter, der markedsføres bæredygtigt eller klimavenligt uden helt at være det – dette kaldes også for greenwashing. I realitet findes der ikke noget tøj, som er produceret 100% bæredygtigt, men et godt tip til bæredygtig mode er at gå efter tøj, der er markeret med mærker som Svanemærket, EU-Blomsten, GOTS, Oeko-tex Standard 100 og Fair Trade.

Her får du en guide på et par brands, der har bæredygtighed i fokus.

Sarth

Sarth er en såkaldt one-stop-shop. Her er visionen at hjælpe forbrugerne med at træffe ansvarlige valg på en nem måde – uden at skulle gå på kompromis med stil. På deres webshop finder du et nøje udvalgt sortiment bestående af items fra ansvarlige brands – du bliver altså kun eksponeret for tøj, der på den ene eller den anden måde er ansvarligt fremstillet.

Sarth: “Vi er på en mission om at accelerere og transformere ansvarlig mode fra niche til mainstream. Det gør vi ved at inspirere, påvirke og uddanne forbrugerne til at træffe de rigtige valg og kun give de bedste muligheder i mode- og livsstilsverdenen.”

Besøg hjemmesiden her.

Organic Basics

Virksomheden startede som en undertøjs-abonnements-tjeneste i 2015, hvor de efterfølgende udvidede til at lave undertøj til alle kroppe, hvor komfort og bæredygtighed er i centrum. Deres basics er designet i Danmark, produceret etisk i Europa – og produceret til at holde i lang tid.

Organic Basics: "Ingen er perfekt. Men vi kan alle gøre en forskel. Når planetariske problemer som klimaændringer, miljøforurening, tab af biodiversitet og mere truer vores livsstil, er det vigtigt, at vi alle overvejer den positive virkning, som små ændringer og bedre valg kan gøre."

Besøg hjemmesiden her.

Colorful Standard

Colorful Standard har en dagsorden med mange punkter – blandt andet at tage modeindustrien til højere standarder. De har skabt et koncept, der går imod modebranchens sæsonbestemte modeller, hvilket betyder, at de ikke udgiver nye kollektioner til hver sæson, men holder sig til en et standard-sortiment. Colorful Standards vision er at fortsætte med at skabe designs, der er tidløse og kønsneutrale, og som er produceret ansvarligt hele vejen igennem.

Colorful Standard: "I dagens verden burde det ikke være så svært at træffe et bæredygtigt valg. Derfor har vi skabt et koncept, der går imod modebranchens sæsonbestemte modeller."

Besøg hjemmesiden her.

Tomorrow Denim

Tomorrow Denim blev lanceret i København i 2018 og er verdens første denimmærke, der er certificeret af både det nordiske Svanemærke og EU-miljømærket – de højest mulige hæder inden for bæredygtighed. De har fokus på gennemarbejdede pasformer til deres jeans, samt at deres tøj får de helt rigtige behandlinger i fremstillingsprocessen.

Tomorrow Denims mission er enkel: "At bevise god stil og et bæredygtigt mindset går hånd i hånd."

Besøg hjemmesiden her.

Skall Studio

Skall Studio er et dansk brand, der stræber efter at påvirke modeindustrien i en bæredygtig retning. Der er tænkt ansvarlighed ind alle aspekter af Skall Studio, og deres styles er altid fremstillet i naturlige materialer som dansk uld, økologisk bomuld, hør fra regenerativt landbrug i Europa og genanvendt bomuld, uld og cashmere.

Skall Studios: "Når vi sætter et nyt stykke tøj i verden, er målet, at det skal holde så længe som overhovedet muligt. Derfor er vores styles skabt i de bedste materialer og designet til at kunne bruges sæson efter sæson, år efter år."

Besøg hjemmesiden her.

Kerne.milk

Kerne.milk er et københavnerbaseret brand, der er grundlagt ud fra et ønske om at skabe en anderledes tilgang til modebranchen. En af Kerne.milks visioner er at omfavne ufuldkommenheder, mens man udforsker og udfordrer de traditionelle modeideer.

Kerne.milk: "Vi går aldrig på kompromis med vores materialevalg eller æstetik, når vi designer og producerer på en bæredygtig måde. I slutningen af løkken bruger vi afskæringer fra vores produktion til at skabe nye meningsfulde produkter."

Besøg hjemmesiden her.