Sådan får du en grønnere hverdag

Ønsker du en mere bæredygtig hverdag, men er I tvivl om, hvor du skal starte? Vi har samlet seks tips, om du kan begynde på allerede i dag

© Anna Stokland

1. Gør dit klædeskab mere miljøvenligt

Vi kan alle gøre meget for at få grønnere vaner, når det omhandler tøj og tekstiler. Første mulighed er at shoppe få ting af god kvalitet, fremfor at fylde garderoben med impulskøb, som alligevel viser sig ikke at være brugbare. Det er naturligvis lettere sagt end gjort, når januarudsalgene venter med gode tilbud på massevis af varer. Inden du lader dig lokke af de nedsatte varer, så er det en god idé at rydde godt ud i din garderobe, så du ved præcis, hvad du mangler, og ikke køber ting, som du aldrig får brugt eller allerede ejer.

Har du et stykke tøj, som der er kommet et hul i, kan du let selv reparere det. Det samme gælder tøj, der er krympet. Hvis du ikke bruger tøjet, bør du aflevere det i din lokale genbrug, så det ikke ender sine dage i skraldespanden. Er der tale om et stykke tøj, der er for beskadiget til brug, kan du aflevere det i H&M eller & Other Stories, der har et miljøvenligt tiltag, hvor du kan aflevere det brugte tøj og få rabat på dit næste køb.

Kunstformidler [Caroline Berner Kühl har de bedste tips til vintagekøb](https://costume.dk/mode/interview/vintage-samlerens-bedste-shoppingtips {"target":"_blank"}), der både giver din garderobe et personligt præg og skåner miljøet.

Kunstformidler [Caroline Berner Kühl har de bedste tips til vintagekøb](https://costume.dk/mode/interview/vintage-samlerens-bedste-shoppingtips {"target":"_blank"}), der både giver din garderobe et personligt præg og skåner miljøet.

© Jette Jørs

2. Reducér madspild

Miljøstyrelsens seneste rapport om madspild viser, at private husholdninger er den sektor, som står for den største andel af det samlede danske madspild på cirka 715.000 tons årligt. Det er et enormt overforbrug, der let kan reduceres ved at lave gode madplaner for ugen, spise rester og generelt overveje sine indkøbsvaner, når man handler.

3. Sortér dit affald

Affald kan fungere som nye ressourcer, men kun hvis vi sorterer det rigtigt. Hvis det virker uoverskueligt, så start i det enkle med at sortere madaffald, plastik, glas og pantflasker. Prøv også at reducere dit forbrug af plastik, da det er et af de materialer, der skaber de største miljøproblemer. Tag for eksempel dit eget net med, når du handler, og køb en genbrugelig vandflaske. Så er du allerede godt på vej.

4. Vælg gaver med omhu

Fødselsdage, jul og andre fejringer er endnu en ting, hvor forbrug er i højsædet. Ofte kan gaveindkøbet ende i et hurtigt impulskøb, som modtageren måske ikke vil bruge, eller et gavekort, der bliver glemt i en skuffe. En oplevelse, et sjovt kursus, I kan tage sammen, eller en hyggelig tur i biografen er alle gode idéer til gaver, der giver jer gode minder sammen – uden at belaste miljøet.

5. Tag cyklen

I de større byer er cyklen allerede det foretrukne transportmiddel, og med god grund. Når du vælger cyklen får du rørt dig, samtidig med at du skåner miljøet. Du kan også overveje, om cyklen skal være centrum for din næste ferie til udlandet, hvor du både kan tage på cykelferie til Tyskland, Sverige, Bornholm og, hvis du har mod på det, Frankrig. På den måde får du set landet på en helt unik måde, og du kan bevæge dig omkring uden at være afhængig af bus, tog og metro.

6. Tag toget der, hvor du kan

Planlægger du længere ture eller rejser, så er toget et godt alternativ. Et interrail til sommer er en fantastisk måde at udforske flere lande på, uden at du belaster hverken miljø eller pengepung.