Verdens bedste vintagebutikker

Vi guider dig til de ti bedste vintagebutikker, som du bør besøge, hvis du kommer til disse storbyer

Glem alt om fast fashion. Vi har samlet ti af verdens bedste vintageskatkamre – fra luksus i London til budgetfund i Berlin – så du kan fylde feriekufferten med glamourøse designerkjoler og festivalperfekte denimshorts.

LUKSUS

Paris: Valois Vintage Paros

Hvis du altid har næret en drøm om at gå på rov i de mest velklædte parisienners klædeskabe, så har du muligheden i Valois Vintage Paris – en af den franske hovedstads ultimativt bedste vintagebutikker og en favoritdestination blandt vidende moderedaktører.

Bag butikken, der ligger rundt om hjørnet fra det franske præsidentpalæ på Rue du Faubourg Saint-Honoré, står Chantal Paillat, som nøje udvælger assortimentet fra sine anonyme og rasende velhavende kunder.

Du kan finde alt fra Birkin-tasker til Céline-frakker, sko, accessories og smykker, og butikken har også en webshop, så du kan shoppe hjemmefra.

8 Rue des Saussaies, Valoisvintage-paris.com.

Miami: C. Madeleine’s

Selvom C. Madeleine’s efterhånden har været nævnt i magasiner som Vogue og W, er den enorme luksusvintagebutik stadigvæk en slags ‘hemmelighed’ i Miami. Butikken ligger i North Miami Beach og er et godt alternativ, når du vil væk fra shoppehorderne på populære Collins Avenue og Ocean Drive.

Kendisser og deres stylister frekventerer jævnligt butikken, der gemmer på sager fra mærker som Oscar de la Renta, Chanel og Versace og også har en sektion med særligt ekstravagante custommade kreationer.

13702 Biscayne Blvd., Cmadeleines.com.

L.A.: The Way We Wore

The Way We Wore emmer af Hollywood-glamour og har siden 2004 serviceret både filmstjerner og almindelige dødelige med et eklektisk miks af high fashion-fund (tænk Lanvin-ballerinaer, Chanel-boucléjakker og den perfekte Alaïa-nederdel fra 90’erne) og unika-kreationer helt tilbage fra 1910’erne.

Ejer Doris Raymond – som i L.A. er mindst lige så kendt som sin butik – åbnede oprindeligt The Way We Wore i San Francisco i 1981, men da hun fik arbejde som kostumier på en række film og tv-serier, rykkede hun teltpælene og butikken op og flyttede til L.A.

334 S. La Brea Ave, Thewaywewore.com

Berlin: Das Neue Schwarz

Delikate skjorter fra Viktor & Rolf, pumps fra Isabel Marant og blazere fra Maison Margiela. Berlins hippe Das Neue Schwarz har et skarpt udvalg af vintagedesign til både kvinder og mænd, og meget af sortimentet er helt nye items fra de seneste sæsoner.

Butikkens interiør er designet af den tidligere belgiske herretøjsdesigner Christophe Charon, og den har også en afdeling i Wien.

Mulackstrasse 38, Dasneueschwarz.de.

London: WilliamVintage

Den engelske hovedstads – og måske endog hele Nordeuropas – mest prestigefyldte vintagebutik, WilliamVintage, er på få år blevet lidt af en institution.

Den har klædt Victoria Beckham, Kate Upton, Tilda Swinton og Amal Clooney på, og Rihanna er en af butikkens mest loyale kunder. WilliamVintage åbnede dørene i 2010 i det smarte område Marylebone og byder på seriøs luksusvintage i form af Christian Dior-couturekjoler fra 60’erne og YSL-pailletkjoler fra 80’erne.

Grundlæggeren, William Banks-Blaney, sprang desuden ud som designer for Liberty London sidste år og har udgivet bogen Iconic Dresses: 25 Moments in Twentieth Century Fashion.

2 Marylebone St, Williamvintage.com.

BUDGET

London: Beyond Retro

Er man på budgetvintagejagt i London, er det svært at komme uden om legendariske Beyond Retro. Udvalget af budgetfund er enormt (her kommer du langt med 10 pund) og kræver tålmodighed.

Beyond Retro er en klassisk vintagebiks, i den forstand at særligt 80’erne og 90’erne dominerer på tøjstativerne, og du altid kan finde et par forvaskede Levi’s eller en regnbuefarvet sommerkjole til festivalsæsonen, frynsejakker i ruskind og paillettoppe til byturen.

Den første Beyond Retro åbnede på Østlondons Brick Lane i 2002, og siden er yderligere otte butikker kommet til – både i England og i Sverige.

110-112 Cheshire Street, Beyondretro.com.

Amsterdam: Laura Dols

Farverige Amsterdam har et utal af både små og store vintagebutikker langs byens stemningsfulde kanaler og gemt i smalle sidegader.

En af de bedste er Laura Dols, hvor du finder kjolen til nattens udskejelser i den hollandske hovedstad. Butikken specialiserer sig i festlige outfits og accessories, fra 20’erne og op til 90’erne, alle til overskuelige priser. Stilen er superromantisk og feminin (tænk perler, fjer og pels), og Laura Dols har en eftertragtet afdeling af vintagebrudekjoler.

Hver søndag åbner Laura Dols for et outlet-salg på Niewe Hemweg 7G, hvor du kan mikse vintagetøj til cirka 90 kroner per kilo.

Wolvenstraat 7, Lauradols.nl.

Milano: Cavalli e Nastri

At kategorisere vintagebutikskæden Cavalli e Nastri under ‘budget’ er måske lidt frækt, men det er her, du kan være heldig at finde et par læderstøvler fra Givenchy til omkring 800 kroner eller et klassisk Hermès-silke-tørklæde til samme pris.

Cavalli e Nastri har tre butikker i Milano, hvoraf den første på Via Brera hovedsageligt fører designertasker og smykker fra 50’erne og frem til 70’erne.

Butik nummer to ligger på Via Gian Giamoco Mora og har udelukkende vintagemode til kvinder fra 30’erne til 80’erne, mens den tredje butik på den anden side af gaden sælger herretøj og så fine antikke møbler, at du ville ønske, du kunne tage halvdelen af assortimentet med hjem i kufferten.

Via Brera 2, Via Gian Giacomo Mora 12 og Via Gian Giacomo 3. Cavallienastri.com.

Miami: The Rabbit Hole

Solbeskinnede Miami er en spændende og designerrig, men ikke helt billig vintagedestination. Er du villig til at betale mere end en flad 20’er for en velholdt festkjole fra 70’erne eller den helt rigtige koncert-T-shirt fra 80’erne, kan du i The Rabbit Hole gøre gode vintagekøb. Priserne begynder ved cirka 150 kroner.

For at imødekomme en hastigt voksende efterspørgsel flyttede The Rabbit Hole sidste efterår til større lokaler i North Miami – på den anden side af gaden fra Miamis Museum of Modern Art. Ergo en nem mulighed for at slå to fluer med et smæk og stille både shoppetrang og kulturel tørst.

791 NE 125th Street, Shoprabbithole.com.

Berlin: Let them eat cake

Find sommerens denimshorts, en fin silkebluse eller måske et par YSL-solbriller i vintagefavoritten Let them eat cake i Berlins ultrahippe Neukölln-kvarter. Butikken har tøj og accessories til kvinder og mænd, og udvalget er nøje kurateret med kvalitet i højsædet.

Af samme grund er priserne på nye varer ikke så rørende lave som i for eksempel Londons Beyond Retro, men stadig i den rimelige budgetende, hvor du på udsalgsstativerne ofte kan browse strikswea- tre og denimjakker til omkring 75 kroner.

Let them eat cake blev grundlagt i 2010 af den svenske kunstner Karin Hannedahl som en kreativ destination, hvor ‘alt kan ske, og alle er velkomne’ – en filosofi, der er til at tage og føle på særligt om sommeren, hvor venner af butikken og lokale kunstnere gerne hænger ud på stole i solen på fortovet foran butikken.

Weserstrasse 164, Letthemeatcake-berlin.tumblr.com.