© Anna Stokland

Vintage er tilbage

Modeverdenens streetstyleikoner sætter blomstrede unikakjoler sammen med sneakers, mens designerne har pakket deres kollektioner ind i vintagefornemmelser. Vintage har fået comeback

Falmede koncert-T-shirts mikses med lys denim og blomstrede nederdele for et feminint grungelook, og romantiske vintage-sommerkjoler parres med sneakers, mens modeugerne indtages i vintage-Gucci og oversized herreblazere. Ikke siden Sienna Miller-inspireret boho-vintage blev lagt i graven i 00’erne, har vintage nydt så stor opmærksomhed i modebilledet, som tendensen lige nu tildeles af den internationale streetstylebrigade.

Samtidig har flere designere og modehuse pakket catwalken ind i vintagefornemmelser med tøj, der tilsyneladende lige så godt kunne være fundet efter timers søgen i alverdens vintagebutikker. Prada fortæller historier med karrygule strikcardigans og trompetbukser i fløjl, mens Guccis Alessandro Micheles detaljeeksplosion af blomster, broderier, glimmer og skinnende stoffer på overvældende manér bryder alle regler for god smag og hylder det individuelle.

Fra Portobello Road til hele verden

Vintageshopping som fænomen opstod i 60’ernes London, da unge begyndte at gå på modejagt på Portobello Roads antikmarkeder. Med en eklektisk tilgang til at mikse stilarter lagde den yngre generation afstand til forældrenes mere konservative påklædningsdogmer, og siden har vintage symboliseret selvstændighed og personlig stilsans med et skiftevist ekstravagant, samfundspolitisk og/eller miljøbevidst twist.

Ikke overraskende favoriserede 70’ernes blomsterbørn farverigt og miljøvenligt vintagegenbrug, mens 90’ernes indierockere favnede vintage-skovmandsskjorter og ribstrik som symbol på det autentiske, antimaterialistiske kunstnersind.

I begyndelsen af det 21. århundrede blev designervintage en fast ingrediens på Hollywoods røde løbere, hvor blandt andre Julia Roberts og Penélope Cruz hjemtog Oscar-statuetter i henholdsvis vintage-Valentino og vintage-Balmain. Men det er og bliver på gaden, at vintage for alvor kommer til sin moderet og igennem tiden har inspireret både Vivienne Westwoods punkkollektioner og Marc Jacobs’ glamour-grunge, Karl Lagerfelds vintage-Chanel-drømme og Phoebe Philos 70’er-æstetik.