© Jette Jørs

Vintage-samlerens bedste shoppingtips

Gå på vintagejagt, og giv garderoben et personligt præg. 28-årige Caroline guider til de bedste vintagebutikker og hvilke ting du skal gå efter

Når kunstformidler Caroline Berner Kühl, 28 år, går på vintagejagt, er det overvejende designere som Gianni Versace, Yves Saint Laurent og Roberto Cavalli, hun holder øje med. Og et helt særligt item fra 90’erne giver hendes basisgarderobe et glamourøst og personligt præg.

DU KØBER PRIMÆRT HIGH END-VINTAGETØJ. HVAD ER DET SÆRLIGE VED DET?

“Det er som en skattejagt, hvor du finder ting, som fortæller historier fra en svunden tid. Det tiltaler mig. Og med high end-mærker får du meget for pengene. Kvaliteten er lige så god som i dag – ofte bedre. Generelt synes jeg også, at det er vigtigt at tage stilling til, hvor vores tøj kommer fra. Der er en sindssyg overproduktion i tekstilbranchen i dag, og vintage føles mere bæredygtigt.”

Bohemet taske fundet i New York.

© Jette Jørs

HVILKEN STIL GÅR DU EFTER?

“70’erne for et glamourøst look, men også for et par vide bukser og en enkel T-shirt. Og 90’erne, men det er egentlig mest, fordi designere som Gianni Versace, Jean Paul Gaultier og John Galliano lavede nogle fantastiske ting i den periode.”

Et af Carolines scoops er et par jeans fra Ungaro, som hun har købt i New York. De kostede en mindre formue, men indehaveren af butikken forbarmede sig, og Caroline fik dem til 50 dollars. T-shirten er købt i en souvenirbutik.

© Jette Jørs

HVILKE MÆRKER GÅR DU EFTER?

“Ingen specielle – men jeg bliver ved med at falde over fantastiske Yves Saint Laurent-ting. Han var legendarisk. Gad for eksempel godt nde hele hans Safari-kollektion vintage, men det vil helt sikkert koste en bondegård.”

HVORDAN BRUGER DU DINE VINTAGEKØB I DIN STIL?

“Helst med jeans, en T-shirt og en hættetrøje. Jeg blander vintage med tøj, der er mere basic, så jeg ikke ligner en påklædningsdukke.”

Et af Carolines bedste køb er en 80’er-nederdel fra Yves Saint Laurent.

© Jette Jørs

HVOR SHOPPER DU VINTAGE?

“Hvis jeg kunne, ville jeg købe alt i Allan and Suzi i New York. Ejeren var en ældre herre med læderhud, som altid gik i en grå zip-up-hættetrøje og havde det vildeste firsergarn. De har desværre måttet lukke, men jeg ville til hver en tid støtte ham og hans butik. De havde de vildeste ting. Herhjemme går jeg altid i Time’s Up i København. Den har alt. Fra en enkel hvid silkeskjorte til gode denimjakker og smukke kjoler.”

HVAD ER DIT BEDSTE KØB?

“En lyserød og lyseblå Yves Saint Laurent-nederdel, som jeg fandt i Time’s Up. Den har egentlig ikke nogen historie, den er bare vildt pæn. Og så min Ines de la Fressange-blazer fra Allan and Suzi.”

Caroline Berner Kühl i 90’er-velourblazer fra Ines de la Fressange fundet i New York, som hun typisk bruger sammen med en T-shirt og et par jeans, for at looket ikke bliver for gøglet.

© Jette Jørs