8 sjove selskabslege, der får hele selskabet til at skraldgrine

Med disse lege er der næsten garanti for, at jeres fest bliver årets sjoveste fest!

Selskabslege til nytår | New Girl

Arranger en sjov selskabsleg!

© Getty Images

Leder du efter en sjov selskabsleg til nytår eller et andet festligt arrangement? Vi har her fundet de sjoveste selskabslege, der med garanti sætter gang i festen og giver gæsterne et smil på læben.

1. Musikquiz – klassisk selskabsleg

Lav forskellige musikkategorier, og skriv dem på et stykke pap, som sættes for enden af et bord sammen med en række shots.

Spillet går ud på, at hold 1 vælger en kategori, hvorefter hold 2 sætter en sang på, der passer til kategorien. For at svare skal en person fra hold 1 løbe hen for enden af bordet og bunde et shot. Der skal både nævnes titel og kunstner. Hvis ikke der kan nævnes begge, må en fra hold 2 gerne løbe op, bunde og svare. Derefter er det hold 2's tur.

Hvis I er mange, kan I lave flere hold. Og hvis I bliver øvede, kan I køre et landetema. Hvis I eksempelvis holder sommerferie eller nytår i udlandet – måske Barcelona – så kan I køre et spansk tema i selskabslegen.

Fest

Har du planlagt en sjov selskabsleg til næste fest?

© Getty Images

2. Reagér på en situation – vanvittig sjov selskabsleg

Hvis I synes, at lege i stil med gæt og grimasser er vildt sjove, og I er en gruppe af mennesker, der elsker at være teatralske, så er denne selskabsleg helt sikkert noget for jer.

Det går ud på, at alle i selskabet skriver en situation, som der kan reageres på. Eksempel: “Når du opdager, at der ligger en tommelfinger i den sodavand, du drikker”. I samler alle ‘situationerne’ i en skål, og så går det på tur med at trække en situation og reagere på den. Resten skal gætte, hvad det er, der reageres på. I må gerne både lave lyde og tale – men I må selvfølgelig ikke nævne nogen navne (hvis I møder en kendt) eller andet, der gør situationen nem at gætte.

Den, der gætter rigtigt, har den næste tur.

Selskabsleg hvor folk griner

Er I vilde med Gæt & Grimasser? Så vil I elske legen Reagér på en situation!

© Getty Images

3. Gæt en tegning er altid en sjov selskabsleg

Hvis I er et selskab på eksempelvis fem personer, skal I hver have fem lapper papir, som er sat sammen med en klips. Alle starter med at skrive et ord på første side af deres samling af papir. Derefter sendes samlingen af papir videre til sidemanden, som på næste side skal tegne deres fortolkning af det ord, der står. Derefter sendes samlingen af papir videre til den næste sidemand, som nu skal skrive det ned (med et enkelt ord), de tror, der er blevet tegnet, og de må selvfølgelig ikke kigge på det første ord. Sådan fortsætter det indtil, at lappen af papir er vendt tilbage til sin oprindelige ejer.

Det er vildt sjovt at se, hvor meget et ord/en tegning kan ændre sig rundt om et bord. Gør det gerne på tid.

4. Margretheskål – også en af de klassiske selskabslege

Margretheskål er en simpel selskabsleg og en god måde at skyde aftenen i gang på. Du skal bare bruge en bunke kuglepenne, en masse små lapper papir og – som legens navn antyder – en Margretheskål.

Alle gæsterne skal skrive navne på kendte personer eller fiktive karakterer på en lap papir. Ét navn per lap. Lav gerne mange, så der er nogle at vælge af. Alle lapperne med papir lægges i skålen. Herefter skal deltagerne deles op i par eller hold.

Første deltager trækker nu et navn fra skålen, og personen skal nu forklare for sit hold, hvilket navn der står på sedlen – men selvfølgelig uden at nævne navnet eller fortælle, hvad det rimer på. Trækker man for eksempel Emily fra Emily in Paris, kunne man fortælle, at det er hovedpersonen i en populær Netflix-serie, som rejser til Paris for at arbejde for et PR-bureau.

Når navnet er gættet, skal der trækkes en ny lap med nyt navn - og så gælder det for holdet om at gætte så mange navne som muligt på 2 minutter. Når tiden er gået, er det en person fra det andet holds tur – og sådan fortsætter man, indtil der ikke er flere navne i skålen.

Er der stemning for det, kan man fortsætte legen på samme vis bagefter og med de samme navne – men i stedet for at forklare, hvem personen er, skal man nu mime det. En øvelse, der med garanti vil vække grin blandt alle deltagerne.

Selskabslege

Der findes så mange sjove selskabslege, der kan pifte jeres aften op

© Getty Images

5. Tændstik i munden – vildt sjov selskabsleg

I vælger en spilleder, som skal skrive en masse sætninger ned og lægge i en skål. Resten af selskabet deler sig op i to hold, som sidder over for hinanden. Der vælges en holdleder på hvert hold. Holdlederne bytter plads, således at hvert holds holdleder sidder blandt modstanderne.

Spillederen trækker et papir med en sætning, som denne rækker til den holdleder, hvis hold starter. Nu skal holdholderen så læse sætningen til sit hold. Men dette skal gøres med en tændstik, der står lodret mellem holdlederens tænder. Og så er det altså op til holdet, at gætte, hvad der bliver sagt. Og det er ikke let! Men vildt sjovt.

Kvinde griner af en selskabsleg

Kan I gætte, hvad modstanderne siger?

6. Øråd som selskabsleg

Denne leg går ud på, at én starter med at stille et spørgsmål eks: “Hvem er længst tid om at gøre sig klar om morgenen”. Når spørgsmålet er stillet, skal alle pege på den person, de tror, svaret passer bedst på. Det handler ikke om at finde det rigtige svar, men det er sjovt at se, hvad vi tænker om hinanden.

Det er især sjovt at spille i et selskab af folk, der ikke kender hinanden så godt, fordi det netop bringer alle fordommene frem – på den sjove måde. Den, som flest peger på, skal finde på det næste spørgsmål.

Det kan laves til et drukspil, hvis I vil, ved at personen, som flest peger på, skal drikke.

7. Nytårstale-bingo - en hyggelig selskabsleg

Nytårstale-bingo vil med sikkerhed starte jeres aften godt. Forud for Dronningens nytårstale skal I alle gætte på ord, hun vil sige i sin tale – for eksempel prompts, Færøerne, hjemmearbejde, og grøn energi.

Det er en god selskabsleg, fordi det både er sjovt at finde på ord inden talen starter, og fordi det også det talen endnu mere underholdende at høre.

Vil du lette arbejdet for gæsterne, kan du gratis udskrive færdige bingoplader fra Nytårstalebingo.dk.

Køb nogle fine præmier, der passer til anledningen, og lad deltagerne kæmpe om alt fra glitrende nytårshatte til velsmagende champagne, sølvguirlander i lange baner og store konfettirør.

Øråd som selskabsleg

Tør I lege Øråd som selskabsleg?

© Getty Images

8. "Året der gik"-selskabsleg

Nytårsaften er en oplagt mulighed for at kaste et blik tilbage på året, der gik. Saml nogle af årets største begivenheder i en storslået 2023-quiz, hvor du tester deltagernes viden om alt fra tv-serier og film til musik, politik og mode. Giv dem forskellige svarmuligheder og lad quizzen være på tid – du kan eventuelt bede deltagerne om at købe nogle forskellige pivedyr, som de skal trykke på, når de vil svare. Du kan også lade deltagerne nedskrive deres svar på en klassisk tip en 13'er-seddel, som de efterfølgende sender til dig.

Sjove brætspil som selskabslege

Hvis I ikke orker at lave en selskabsleg, er brætspil også altid et hit; her er vores yndlings:

  • Hint: Her skal du både mime, tegne og nynne, når du skal forsøge at få dine holdkamerater til at gætte de rigtige ord – og holde dem fra at sige ét bestemt ord.
  • Speak Out: Dette spil minder ret meget om legen med tændstikkerne. Her gælder det nemlig også om at få sit hold til at gætte den sætning, du forsøger at sige. Det skal du gøre, mens du har et skørt mundstykke på, som forhindrer dig i at lukke munden. Højst sandsynligt er I alle ved at dø af grin over, hvor fjollet taleren ser ud, allerede inden personen begynder at tale.
  • Det dårlige selskab: I det her dybt upassende og hylemorsomme spil, sidder hver spiller med syv kort på hånden. Hver runde har en spilleder, som trækker et kort fra en bunke. Dette kort læses højt, men der er nogle tomme felter. Disse felter skal udfyldes med de svarmuligheder, som deltagerne sidder med på hånden – og det bliver ikke stuerent! Spillet er inspireret af, og minder derfor meget om, det amerikanske Cards Against Humanity.

God fest!

Vinglas til fest

En selskabsleg kan altid skrue stemningen op til enhver fest

© Getty Images