© ZODIAC

10 film og serier, der giver gys til din Halloween

Selvom der er ingen deciderede gyserfilm på listen, betyder det bestemt ikke, at du slipper for at gemme ansigtet i puden.

1. Film: Zodiac, 2007

Denne nervepirrende film bygger på en sand historie og er en skildring af en gruppe politifolks efterforskning og jagt på seriemorderen Zodiac, der hærgede San Francisco i 60'erne og 70'erne.

Zodiac begynder i kølvandet på sine drab at sende krypterede breve til aviser for at annoncere, hvornår han slår til igen. Fortællingen opbygges over tid og gennem kløgtig dialog og en broget 70'er-æstetik af en miljøskildring. Zodiac er beviset på, at en film langt fra behøver at være proppet med jump scares for at være skræmmende uhyggelig.

Zodiac kan streames på Netflix og C more.

2. Serie: The Devil Next Door, 2019

Denne true crime dokumentar fortæller historien om den pensionerede ukrainsk-amerikanske John Demjanjuk, der efter Anden Verdenskrig emigrerede til Cleveland, Ohio i USA for at leve et stille og tilbagetrukket liv som mekaniker og familiefar. Der kastes dog pludselig lys over Demjanjuks fortid, da han i 1980’erne hives i retten og beskyldes for i virkeligheden at være den eftersøgte og bestialsk berygtede vagt Ivan den Grusomme i den nazistiske udryddelseslejr Treblinka under Anden Verdenskrig.

The Devil Next Door kan ses på Netflix.

3. Film: Nightcrawler, 2014

En enspænder i millionbyen Los Angeles støder en aften lettere tilfældigt på en underverden af freelance videojournalister, der kæmper for at være de første på gerningsstedet, når trafikulykker og forbrydelser udspiller sig i nattelivet. Modydelsen for optagelserne er en velbetalt løncheck fra byens højst bydende tv-stationer. De hurtige penge og adrenalin-befængte succesoplevelser får dog snart den unge Lou til at glemme alt om moral, og dertil rejses spørgsmålet, hvor langt man er villig til at gå for den amerikanske drøm.

Nightcrawler kan lejes via Google Play og Youtube.

4. Serie: Unbelievable, 2019

Unbelievable er en hårrejsende fortælling baseret på en virkelig historie om den unge pige Marie, der møder hård modstand og mistro fra politiet, da hun anmelder et seksuelt overgreb, hun udsættes for i sit eget hjem.

Maries fortælling krydsklippes med de to efterforskere Karen og Grace, der ved et tilfælde opdager, at de står med sager i hver deres distrikt begået af samme mand. Serien er velskrevet med en troværdig dialog, der assisteres af stærke skuespilpræstationer, og sammenlagt gør det, at serien ikke lige er til at ryste af sig.

Unbelievable kan streames på Netflix.

5. Serie: Dark, 2017

Dark er på overfladen en mørk og mystisk sci-fi fortælling, hvor man med det komplicerede plot hurtigt kan miste overblikket, hvis man ikke giver serien helhjertet opmærksomhed fra start. Serien er ofte blevet kaldt det tyske svar på Stranger Things, hvilket er lidt ærgerligt, da Dark på mesterlig vis tager sci-fi gyser-genren til nye højder. Seriens præmis tager afsæt i to drenges mystiske forsvinden på tværs af to årstal, 1986 og 2019, hvilket vender op og ned på den lille provinsby, da traumet over endnu en forsvunden dreng opstår. Er der en morder i blandt dem, eller ligger svaret på mysteriet hos højere magter?

Dark kan streames på Netflix.

6. Serie: Mindhunter, 2017

Mindhunter tager udgangspunkt i den virkelige verdens seriemordere, hvor de to FBI-agenter Holden og Bill får til opgave at undersøge og analysere morderes motiver og drivkraft gennem interviews – alt sammen for at effektivisere og forbedre efterforskningen af uopklarede sager.

Serien har et forfriskende take på genren, hvor den langsomt fremskridende fortælling giver tid til en fordybelse i karaktererne og ikke mindst giver et unikt og troværdigt indblik i FBI’s arbejdsmetoder gennem 70’erne og 80’erne.

Mindhunter kan streames på Netflix.

7. Film: Seven, 1995

David Fincher må siges at være en mester i det nervepirrende gys, og med filmen Seven får han det i sandhed til at løbe koldt ned ad ryggen.
Hvis du endnu ikke har set denne filmklassiker og ikke lige sådan lader dig skræmme, er der god grund til at give filmen en chance. Vi følger i filmen to politimænd, spillet af Brad Pitt og Morgan Freeman, der forsøger at følge i hælene på en bestialsk seriemorder, som nøje har udtænkt sine mord med målet om at illustrere de syv dødssynder.

Seven kan streames på Netflix.

8. Film: Get Out, 2017

Get out er den eneste film på listen, der kan tilsnige sig at tilhøre gyser-genren – og så alligevel ikke helt. Filmen blander gyser og satire i skildringen af den unge afro-amerikanske mand Chris, der for første gang skal møde sin kæreste Roses forældre på en weekendtur. I mødet med svigerforældrene tolker Chris først deres underligt gæstfrie facon som en nervøs håndtering af, at han er datterens første sorte kæreste. Deres opførsel bliver dog hurtigt mere upassende, og det skal vise sig, at der ligger en helt anden langt mere dyster forklaring bag.

Get Out kan ses på Netflix.

9. Serie: True Detective (sæson 1), 2014

Woody Harrelson og Matthew McConaughey spiller hovedrollerne som det umage detektiv-makkerpar i denne antologi-serie, der tager sit afsæt i sydstaten Louisiana, hvis beboere er ligeså sumpede som områdets skovlandskab. Fortællingen veksler mellem fortid og nutid, hvor de to detektiver under afhøring må reflektere over deres – til tider tvivlsomme – valg i efterforskingen af et bestialsk og okkult kvindemord, der startede 17 år tidligere. Kemien mellem Harrelson og McConaughey er en af de bærende elementer i serien, og cinematografien og det langsomt opbyggede plottet er så opslugende, at det er svært ikke at se hele serien i ét hug.

True Detective kan streames på HBO Nordic.

10. Film: The Act of Killing, 2012

Selvom denne dokumentar er langt fra det ‘klassiske’ true crime drama eller gyser-plot, er filmen uden tvivl et stykke af det mest gruopvækkende filmhistorie derude. Den København-baserede instruktør Joshua Oppenheimer beviser, hvordan den grusomme virkelighed sjældent kan overgås af fiktionen. Ved at overtale indonesiske bødler til at fortælle om og rekonstruere folkemordet på landets kommunistiske befolkning tilbage i 1965 bliver det soleklart, at landet, der stadig regeres af militæret, langt fra har gjort op med sin blodige fortid, og at bødlerne til stadighed hyldes som helte.

The Act of Killing kan streames på Filmstriben.