Clueless skabte 90'er-ikonet Cher ©

Film: Gode film, du SKAL se

Der findes mange gode film, men det er få, der fortjener at blive kategoriseret som must-sees. Vi har fundet en række fantastiske film fra filmhistoriens gemmer, som du bare må se – og der er helt sikkert én, der falder i din smag, uanset om du er mest til komedier, actionfilm, gysere, dramaer eller thrillere.

Skal du bruge en rigtig god film i aften? Så er det måske en god lejlighed til at opdatere dit kendskab til nogle af filmhistoriens største klassikere og de nye stjerneskud, der kan blive fremtidens must-sees. For selvom der findes mange gode film, er der alligevel nogle, som alle husker og nok vil være enige om fortjener en plads på listen over de bedste film i verden.

Du kan roligt finde popcorn og bland-selv-slik frem og sætte dig til rette i stuen. Vi har nemlig samlet de bedste must see-film, som alle bør give et kig – og gerne så hurtigt som muligt. Og nej, Titanic er ikke med, men den har du vel set allerede? Hvis ikke, så skal den straks føjes til din liste! De bedste romantiske komedier, actionfilm, gysere, dramafilm og romantiske dramaer – de er her alle, så der er plads til masser af grin, tårer, gys og dyb fascination.

Vi har delt filmene op i disse kategorier:

Se, om du allerede kan krydse nogle af kultfilmene og klassikerne af, og så kan du jo finde inspiration til din næste filmaften. Hvis du leder specifikt efter gode film på Netflix, kan du læse vores liste over streamingtjenestens bedste film netop nu. God fornøjelse!

De bedste komedier

Der findes mange gode komedier af både nyere og ældre dato, som er værd at give et kig. Vi har samlet de sjoveste og mest romantiske komedier, som både vil bringe latterkramperne og tårerne frem. Er du mere til serier, så tjek vores liste over de sjoveste komedieserier på Netflix og HBO. Vil du mærke sommerfuglene blafre i maven, så glem ikke listen over de bedste romantiske komedier.

Breakfast at Tiffany’s (1961)

Den sande mode-kultfilm med Audrey Hepburn i rollen som den charmerende newyorker-kvinde Holly Golightly, der bor i en lejlighed med sin kat, men drømmer om at gifte sig rig. I filmen er der masser af flotte (og misundelsesværdige) kostumer og scener fra New York, som du helt sikkert vil falde for.

Da Harry mødte Sally (1989)

Se denne skønne og sjove komedie med Billy Crystal og Meg Ryan i hovedrollerne som Harry og Sally. De to opbygger en nær relation, der udvikler sig til kærlighed – men hvad gør det ved deres venskab?

Clueless (1995)

Drøm dig tilbage til 90'erne med denne ikoniske komedie, der følger hovedpersonen Cher og hendes glamourøse tilværelse som en forkælet teenager med rige venner og veninder.

Det er et vaskeægte romantisk komedie inspireret af Jane Austens Emma, hvor du vil grine af personernes uvidenhed, men også komme til at holde af Cher og ikke mindst måbe over hendes gennemførte garderobe.

The Best Man (1999)

Malcolm D. Lee, Spike Lees fætter, er forfatteren og instruktøren bag denne fantastiske romantiske komedie, hvor vi følger Harper – en nyslået forfatter, hvis debutroman, en selvbiografi, snart udkommer. Inden udgivelsesdagen skal han dog til et bryllup i New York, som byder på et stort gensyn med alle hans gamle venner. Den nye bog bliver dog hurtigt årsag til kontrovers blandt vennegruppen, da den kaster lys over ting, der indtil videre har været skjult – blandt andet at Harper har haft et forhold til den kommende brud.

Livet er smukt (1997)

En livsbekræftende film, der handler om mod, tragedie, humor og kærlighed. Hovedpersonen Guido er jøde og lever i Italien med sin kone og søn, da nazisterne kommer og henter familien.

Her følger vi, hvordan Guido ved hjælp af humor og fantasi beskytter sin søn mod den livstruende og forfærdelige tilværelse i en koncentrationslejr. Du vil både grine og græde til Livet er smukt.

The Truman Show (1998)

Dette komedie-drama med Jim Carrey i hovedrollen er virkelig god og tankevækkende. Jim Carrey spiller forsikringssælgeren Truman Burbank, der opdager, at hele hans liv har været et tv-show – og hvad gør man, når hele ens verden har vist sig at være en løgn?

Den fabelagtige Amélie fra Montmartre (2001)

Fransk, når det er bedst. En hjertevarm og finurlig film med Audrey Tautou i hovedrollen som den fantasifulde Amélie, der er lidt af en enspænder, men bruger list til at hjælpe dem omkring hende.

Undervejs finder hun ud af, at det ikke er nok at hjælpe andre, og at hun skal blive modig nok til at hjælpe sig selv.

Coming to America (1988)

Man kan ikke skrive om verdens bedste komedier uden at nævne Coming to America. Her møder vi Akeem (Eddie Murphy) – en stenrig prins fra det fiktive land Zamunda, som er blevet båret på hænder og fødder gennem hele sit liv. En dag får han nok og flytter sammen med sin tro følgesvend, Semmi, til Queens i New York, hvor de udgiver sig for at være fattige udvekslingsstuderende.

Lost in Translation (2003)

Instruktør Sofia Coppola står bag dette drama med Bill Murray og Scarlett Johansson i hovedrollerne. Filmen foregår i Tokyo, hvor der opstår et uventet venskab mellem de to karakterer, og sammen går de på oplevelse i den spændende storby.

Moonrise Kingdom (2012)

Wes Andersons Moonrise Kingdom inviterer dig med ind i en ung kærlighedshistorie, der er noget af det mest charmerende, vi har set. De to unge hovedpersoner er begge 12 år gamle, superintelligente og introverte – og så har de planer om at løbe væk sammen.

Filmen er desuden spækket med gode skuespillere som Bruce Willis, Edward Norton, Tilda Swinton og Bill Murray.

De bedste dramaer

Har du trevlet Netflix' dramaserier og -film igennem og trænger til ny inspiration? Vi har fundet en masse gode bud, og er der er lidt at vælge imellem – uanset om du er til romantik, krimi eller bare en fængende historie.

Pulp Fiction (1994)

Denne mørke komedie af instruktør Quentin Tarantino er altså ikke en kultklassiker for ingenting.

Se John Travolta og Samuel L. Jackson spille lejemordere, der arbejder for mafiaen, og føl kemien mellem de to og Tarantinos favoritskuespillerinde, Uma Thurman, med sin ikoniske sorte page.

Good Will Hunting (1997)

Filmen, der gjorde Matt Damon og Ben Affleck til stjerner. En ung Matt Damon spiller et matematisk geni, der til daglig arbejder som pedel på M.I.T., hvor han bliver opdaget af en professor. Han får hjælp af en psykolog, spillet af Robin Williams, til at finde sin vej i livet.

Samspillet mellem Matt Damon og Robin Williams i filmen er helt i top, og du vil ikke fortryde at se Good Will Hunting.

Casablanca (1942)

Den klassiske sort/hvid-film med skuespillerne Humphrey Bogart og Ingrid Bergman ender altid på kritikernes lister over de bedste film, og hvis du ikke har set den endnu, er det bare om at komme i gang. Dramafilmen foregår i Marokko under 2. verdenskrig, hvor to gamle elskende tilfældigt mødes – men skæbnen modarbejder, at de atter kan genforenes.

12 Years a Slave (2013)

Det nervepirrende drama 12 Years a Slave fortæller den sande historie om violinisten Solomon Northup – en mand, der i midten af 1800-tallets Washington i USA blev kidnappet og efterfølgende solgt til slaveri. Først 12 år senere, efter års nedslidende arbejde på plantager i Louisiana, slipper han endelig fri og kan genforenes med sin familie.

Se filmen for Chiwetel Ejiofors fantastiske skuespil i rollen som Solomon, der garanterer ondt i maven og tårer i øjnene.

Silver Linings Playbook (2012)

Bradley Cooper spiller Pat Solitano, der er maniodepressiv og gerne vil genforenes med sin kone, efter han kommer hjem fra en psykiatrisk afdeling.

Her møder han Tiffany (Jennifer Lawrence), der overtaler ham til at være sin dansepartner, så han kan vinde sin kone tilbage. Lawrence vandt en Oscar for sin performance i dette drama for bedste kvindelige hovedrolle.

Slumdog Millionaire (2008)

Jamal er vokset op som gadebarn på Mumbais gader. Da han en dag ender som deltager i den indiske pendant til Hvem vil være millionær? og klarer sig overraskende godt, bliver han mistænkt for at snyde og bliver anholdt – men bid for bid finder vi ud af, hvor Jamal har alle de korrekte svar fra.

Her (2013)

I dramaet Her spiller Joaquin Phoenix den ensomme Theodore, der i en nær fremtid forelsker sig i sit styresystem. Her er der bestemt ikke tale om en feel good-film – men se den, hvis du vil udfordres på dine tanker om fremtidens teknologi, der lurer lige om hjørnet.

The Shawshank Redemption (1994)

Det er en af de højest bedømte film nogensinde – og et drama, der virkelig formår at komme ind under huden på dig. Tim Robbins og Morgan Freeman spiller fremragende i denne fængselsfilm, der både er barsk, men også har en hel fantastisk slutning.

Joker (2019)

Joker følger karakteren af samme navn fra Batman-franchisen og hans vej til at blive den superskurk, vi kender ham som. Igennem filmen får man et mere sympatisk blik på Jokeren: I stedet for at se ham som en ond skurk, bliver vi pludselig klar over, at han er en tabt sjæl, der efter et helt liv i samfundets laveste lag til sidst knækker og overgiver sig til sin egen vanvid. En medrivende film, der også har en underlagt kritik af det amerikanske sociale system.

Evigt solskin i et pletfrit sind (2004)

Dette er i sandhed en af de mest interessante og spændende kærlighedsfilm, der er skrevet. Vi følger her Jim Carrey og Kate Winslet, der spiller et par, der hver især ser en behandler for at få slettet minderne af hinanden fra deres hukommelse, efter de har slået op. Men er de mon nu helt sikre på, at de er klar til det?

De bedste gysere og thrillere

True crime-serier og true crime-podcasts er meget populære lige nu, men fiktive fortællinger fra filmens verden kan også sagtens give os gys og gåsehud. Her er vores bud på de bedste gysere og thrillere.

Silence of The Lambs (1991)

Noget, der for alvor kan få hårene til at rejse sig på armene, er, når filmskurke bliver baseret på virkelige personer. Det er også tilfældet med Silence of The Lambs’ hovedperson Hannibal Lecter, som er løst baseret på den mexicanske seriemorder Alfredo Ballí Treviño.

I filmen er Lecter en tidligere retsmedicinsk psykiater, der har fået øgenavnet “Hannibal the Cannibal" efter at have myrdet og spist over 60 mennesker. Mens han afsoner sin straf, bliver han opsøgt af den ambitiøse F.B.I.-praktikant Clarice Starling, der skal bruge hans hjælp til at opklare en ny seriemorder-sag. Men tiden er knap, og nye ofre bliver ved med at forsvinde, så Clarice må gøre alt, hvad hun kan, for at afkode Lecters kryptiske ledetråde.

Psycho (1960)

Alfred Hitchcocks film Psycho er en af de første slasher-film nogensinde og bliver opfattet som grundlaget for de mange efterfølgende slasher-gysere. Se den uhyggelige historie om Norman Bates og hans hotel på bakken, hvis du altså tør.

Get Out (2017)

En ung, sort fyr tager med sin kæreste på weekendtur for at møde hendes forældre. Bekymret for, om de konservative forældre vil have et problem med hans hudfarve, er hovedpersonen lidt tilbageholdende for at tage afsted – men kort tid efter hans ankomst bliver det meget tydeligt, at han har meget større ting at tage sig af.

Ondskabens Hotel (1980)

Ondskabens Hotel er en af de mest ikoniske gysere i filmhistorien. Filmen har Jack Nicholson i hovedrollen som den venlige familiefar Jack Torrance, der tager sin kone og søn med op for at passe et gammelt hotel i løbet af dens vinternedlukning. Men der ulmer noget i væggene og i luften, og Jack begynder langsomt at ændre sig til det værre.

De bedste actionfilm

Gode actionfilm er der mange af. Her er vores bud på nogle af verdens bedste actionfilm.

Black Panther (2018)

Marvel forstår at levere actionfilm, der fængsler seeren med sine fantastiske fiktive universer. Black Panther er ingen undtagelse, og vi får her et indblik i det teknologisk fremskredne land Wakanda, hvis konge netop er omkommet i et terrorangreb. Nu må prinsen T’Challa kæmpe mod modstandere, som ikke vil have, at han overtager tronen – og i form af superhelten Black Panther slår han sig sammen med en gruppe allierede for at overkomme en udefrakommende superskurk.

The Revenant (2015)

Filmen, som Leonardo DiCaprio endelig fik sin længe ventede Oscar for, skal du selvfølgelig se!

Alejandro G. IIñárritu har instrueret denne meget visuelt smukke film, der kun er filmet i naturligt lys. Leonardo DiCaprio spiller Hugh Glass, der sammen med sin søn og en gruppe af andre mænd forsøger at komme tilbage til deres lejr. Undervejs bliver han angrebet af en bjørn, efterladt og levende begravet.

Se Hughs vilde rejse, og find ud af, om han får hævn. Det vildeste er, at den er baseret på den rigtige Hugh Glass' historie!

Leon: The Professional (1994)

Pistoler, eksplosioner og mafiaer: denne historiske actionfilm har det hele. Derudover har den også en meget ung Natalie Portman, i det, som mange nok ville mene, var hendes gennembrudsfilm. Hun og hitmanden Leon udvikler et underligt slags venskab, hvor de hjælpes ad med at rydde New Yorks værste kriminelle af banen.

Bad Boys (1995)

Mike Lawrey (Will Smith) og Marcus Burnett (Martin Lawrence) får næsten ødelagt deres karriere som detektiver, da en konfiskeret forsendelse af heroin til en værdi af hundrede millioner dollars bliver stjålet fra deres politi-departement. De har 72 timer til at få den tilbage – og med så lidt postyr som overhovedet muligt.

Kill Bill: Volume 1 (2003)

Efter at have været snigmorder for The Deadly Viper Assassination Squad beslutter "the Bride" (Uma Thurman) sig for at flygte og starte et nyt normalt liv i Texas.

På sin bryllupsdag med sin nye kæreste bliver hun forsøgt myrdet af Bill. Hun vågner først op på et hospital fire år senere – og nu skal regnskabet gøres op.