© CPH:DOX / The Last Shelter

4 dokumentarer, du ikke må gå glip af under CPH:DOX

I dag starter den årlige danske dokumentarfilmfestival CPH:DOX. Vi har fundet fire af de bedste film, som du kan streame online under festivalen.

Fra 21. april og frem til 12. maj løber den årlige danske dokumentarfilmfestival CPH:DOX af stablen, og denne gang kan du glæde dig til hele 177 nye fængende, rørende og tankevækkende dokumentarfilm.

Festivalen foregår i år som en hybrid mellem et online- og fysisk arrangement, hvor online-delen finder sted fra 21. april til 5. maj, mens den resterende del af festivalen kan opleves i udvalgte københavnske biografer fra 6. maj til 12. maj.

Filmene kan ses ved at købe enkeltbilletter til hver film for 49 kroner, men er der flere film, som frister, kan du med fordel købe et festivalpas til 495 kroner, som giver adgang til alle 177 dokumentarfilm i perioden 21. april til 5. maj. Læs mere om det her.

Hvis du synes, det er svært at navigere i det store udvalg af dokumentarfilm, har vi udvalgt fire spændende dokumentarer, som du kan give dig i kast med.

The Last Shelter

I The Last Shelter giver den maliske dokumentarisk Ousmane Samassekou et ærligt og virkelighedsnært indblik i livet i Migranternes Hus i den maliske by Gao, som huser tusindvis af immigranter og emigranter, der alle befinder sig midt i en søgen efter et bedre liv. Vi møder håbefulde mennesker, som deler deres drømme om fremtiden i en – for udefrakommende at se – fortvivlende situation, mens andre, som ikke havde heldet med sig, er vendt tilbage fra Europa. The Last Shelter er historien om ikke at have et fast tilhørsforhold eller hjem, og ikke mindst om at have drømme – selv i de mest umulige situationer.

Læs mere og se filmen her.

© CPH:DOX / Gabi, Between Ages 8 and 13

Gabi, Between Ages 8 and 13

I denne dokumentar følger vi Gabi, fra hun er 8 til 13 år. Efterhånden som hun modnes, udvikler hun også en større forståelse for, hvem hun er og ikke mindst, hvem hun gerne vil være. Alt imens hun bøvler med skoleskift, flytning og pubertet, må Gabi også forholde sig til at føle sig mindre og mindre tilpas i de to binære køn. Dokumentaren portrætterer på fin vis et barn, som scene for scene vokser op for øjnene af os, og som har et umanerligt stort mod til at være tro mod sig selv.

Læs mere og se filmen her.

© CPH:DOX / Stray

Stray

Med Elizabeth Los' debutfilm Stray får vi et helt unikt indblik i Istanbuls dynamiske gader fra et noget andet perspektiv, end vi er vant til: Vi ser nemlig for første gang byen gennem en gadehunds og dens hundevenners øjne. Gennem Zeytins – som hunden hedder – og de øvrige hundes oplevelser får vi et virkelighedstro bud på, hvordan det er at være gadehund i den tyrkiske millionby, og ikke mindst vender dokumentaren på interessant vis forestillingen om, at mennesket er verdens centrum, på hovedet.

Læs mere og se filmen her.

© CPH:DOX / Skål

Skål

Filmen Skål af Cecilie Debell og Maria Tórgarð er en coming of age-historie om unge mennesker, der forsøger at finde frem til deres 'ægte' selv, mens de jonglerer med forventninger fra samfundet, deres forældre og omgangskredsen. I dokumentaren møder vi Dania, som er vokset op i et lille kristent, konservativt samfund på Færøerne, hvor alle holder øje med hinanden, og som bliver tvunget til at udfordre sine rødder og tage stilling til en række svære spørgsmål i forsøget på at forstå, hvem hun selv er, og for at holde fast i sit forhold til kæresten Trygvi, der kommer fra en sekulær familie. I løbet af dokumentaren må Dania stille sig selv – og ikke mindst revurdere sine svar på – spørgsmål som: "Er det en synd at have sex før ægteskabet?" og "Er det en synd at have en kæreste, der ikke er kristen?"

Læs mere og se filmen her.

Håndplukket til dig