Frederikke Legaard i Den Store Bagedyst
© Carsten Mol

7 ord og udtryk, vi har lært af Bagedysten

Hvordan er din sprøjteteknik? Og mestrer du isomalt? Årets sæson af Den Store Bagedyst er godt i gang. Vi ser tilbage på nogle af de bedste ord og udtryk, programmet har lært os gennem de seneste 9 år.

1. Glaze

Vil man vinde dommerne Marcus Grigos og Katrine Foged Thomsens hjerter, er en pæn glaze en sikker vej til sejren. Den populære kagebelægning er en slags sukkermasse blandet med gelatine, som giver kagen et stilrent, dekorativt udtryk – og den skal helst være så spejlblank, at deltagerens tilfredse mine kan spottes i den.

2. Croquembouche

Det er næsten blevet en tradition i Den Store Bagedyst, at deltagerne i løbet af en sæson skal give sig i kast med en croquembouche. En fransk dessert, der er lige dele berømt og frygtet, fordi deltagerne skal stable et halv meter højt tårn af vandbakkelser indsmurt i karamelsauce op, hvilket ofte fører til skældsord, forbrændinger og braste drømme om mesterbagerforklædet. Tør du selv give dig i kast med den imponerende dessert, kan du finde en opskrift på den her.

3. God sprøjteteknik

Stemningen i teltet kan godt blive lummer – og det skyldes ikke kun deltagernes kreationer, der bager i ovnene. Ofte bliver der kommenteret på deltagernes ‘sprøjteteknik’, hvilket mere end én gang har fået både dommerne, værten Timm Vladimir og deltagerne selv til at fnise. I virkeligheden er der tale om deltagernes formåen udi flødeskumssprøjtning.

4. Flot snit

Nogle af de mest nervepirrende øjeblikke i Den Store Bagedyst er indtruffet, når dommerne har sat skærekniven i en kage og afsløret indersiden. En ting, der er helt central i bedømmelsen, er nemlig snittet, der helst skal vise sig i tydeligt adskilte lag. Har den det, bliver man bedømt med et ‘flot snit’, som er blandt de ypperste roser fra programmets dommere.

5. Isomalt

Hvis der er noget, Den Store Bagedyst for alvor har vist os, så er det, at bagning handler om meget mere end blot mel, sukker og æg. En af de nyere ingredienser, vi har fået øjnene op for, er isomalt – et drilsk, sukkerlignende stof, der gennem tiden har løftet kager til et nyt niveau, men også skabt reelle kriser i bageteltet. Hvem husker ikke den store isomalt-katastrofe anno 2017, hvor deltageren Kirsten tabte og smadrede en fire kilo tung isomalt-montre i semifinalen?

6. Afbagning

Afbagningen kan make or break en kage, og dommerne slår hårdt ned på både under- og overbagte kreationer fra deltagernes hånd. Afbagningen er også noget af det, der kan vække de store følelser hos deltagerne – for eksempel da Nana fra den allerførste sæson fældede et par tårer over sin jordbærtærte, der ifølge dommerne var bær i rå dej.

7. Rustikt udtryk

Nogle gange kokser alt for en deltager: Chokoladen bliver ikke tempereret ordentligt, glazen klumper, og moussen vil ikke sætte sig. Når det sker, er der ikke så meget andet tilbage for dommerne end at fortælle, at kagens æstetik er ‘rustik’ – og ikke på den gode måde.

Alle afsnit af Den Store Bagedyst kan ses på DRTV.