Derfor er du vild med reality-tv

Elsker du også at tilbringe aftenen i selskab med The Kardashians og andre reality-typer? Du er langt fra alene, og her er grunden til det

© Forsidefruer

Reality-tv kom for første gang til Danmark i form af Robison Ekspeditionen i 1998, og siden dengang har fænomenet i den grad taget fart. Der findes i dag utallige former for realityprogrammer og også de amerikanske versioner har for længst gjort indtog på danskernes tv-skærme.

Men hvorfor kan vi ikke lade være med at følge med i diverse realityprogrammer, selvom de fleste er fyldt med gentagelser og utallige afsnit?

Psst ... Er du vild med serier? Se vores liste over de 15 bedste serier på Netflix.

Ifølge Psychology Today udspringer vores fascination blandt andet fra en form for voyeurisme. Når vi ser reality, får vi nemlig følelsen af at være fluen på væggen, der observerer bag lukkede døre. Det lyder måske en smule creepy, men det er faktisk en naturlig følge af at føle afstand til sine nærmeste, fastslår den amerikanske psykolog Jana Scrivani:

“Al slags tv, men især reality, giver os en følelse af, at vi kender de personer, vi følger hver uge. Følelsen af et personligt forhold forstærkes af, at det netop er reality, selvom vi godt ved, at virkelighedsaspektet ofte er overdrevet. Det moderne liv hiver os i mange forskellige retninger, og tætte forhold mellem familie og venner har aldrig været dårligere. Med tiden får vi en følelse af en venskabelig relation til personerne på skærmen. Vi identificerer os med deres kampe og sejre. Det tager desuden langt mindre tid at se en halv times realityshow end at ses med en ven. Vi kan let presse reality-tv ind mellem arbejde, opvasken og børnepasning,” forklarer hun.

© Forsidefruer

Realitygenrens tiltrækningskraft skyldes desuden, at den giver os mulighed for at 'udleve' nogle af de ting, vi ikke gør i det virkelige liv. Det mener psykolog Carole Lieberman, som understreger, at de fleste selfølgelig godt ved, at reality i høj grad er iscenesat.

“Reality-tv er den ultimative eskapisme. Vi får lov til at se vilde livsstile, skænderier og konstant drama. Vi slipper for at tænke på vores egne problemer, og vi får mulighed for at se nogle af de valg og fejl, der begås af den del af befolkningen, der var fremmed for os før realityfænomenet opstod,” udtaler hun.

Så er spørgsmålet bare, om for meget reality kan være skadeligt for os? Ifølge ovenstående eksperter er der ingen grund til bekymring, så længe du ikke dropper virkelige relationer for at blive hjemme og stene realityprogrammer.

Så vi vil i hvert fald glædeligt fortsætte med at følge The Kardashians. Hvor er fjernbetjeningen?