Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Filmstriben bibliotek gratis © The place beyond the pines

Filmstriben: de 20 bedste film

Kender du bibliotekernes streamningtjeneste Filmstriben? Her kan du finde masser af fantastiske film – ganske gratis.

Filmstriben: dit online bibliotek til filmlån

Der er efterhånden mange streamingtjenester at vælge imellem, og det kan hurtigt blive en dyr fornøjelse, hvis du både vil have adgang til Netflix, HBO, Amazon Prime og alle de andre. Det er derfor værd at tjekke bibliotekernes streamingtjeneste, Filmstriben, ud.

Er Filmstribens indhold virkelig gratis?

Foruden en del unikt indhold, finder du på Filmstriben også masser af de samme film, som du kan streame på de andre tjenester – blot med den forskel, at Filmstriben faktisk er ganske gratis. Alt, du skal gøre, er at oprette et bibliotekslogin og logge ind på Filmstriben.dk.

Hvor mange film om måneden kan jeg se på Filmstriben?

Antallet af lån, du har pr. måned eller uge på Filmstriben, afhænger af dit lokale bibliotek. Du kan se, hvor mange du har til rådighed, når du låner en film på Filmstriben. Når låneperioden på 48 timer er ovre, skal du ikke foretage dig yderligere.

Der er derfor god grund til lige at tjekke Filmstriben ud, inden du køber dig fattig i abonnementer. Vi har udvalgt de 20 bedste film i forskellige genrer – så der med garanti også en film på Filmstriben, der lige er noget for dig.

Filmstriben: Drama

Lion, 2016

Lion opfylder på papiret alle kriterier for et godt sammenstrikket Hollywood-plot - der er bare det store men, at den hjerteskærende fortælling er baseret på en sand historie.

I filmen bliver den femårige indiske dreng Saroo adskilt fra sin familie, da han ved et uheld stiger på et tog, der sender ham flere tusind kilometer væk fra sit hjem. Han ender i et område af Indien, hvor der snakkes Bengali – et sprog, han ikke forstår. Det tvinger ham til et liv som gadedreng i et barskt og livsfarligt miljø. Med tiden bliver Saroo adopteret, og da han som ung mand genbesøger minderne om sin barndom, begiver han sig ud på en nærmest umulig mission om at finde sin biologiske mor. Filmen fremstiller splittelsen i ønsket om at ville kende sit biologiske ophav og sætter ikke mindst et etisk spørgsmålstegn ved adoption.

Still Alice, 2014

Alice Howland (spillet af Julianne Moore) er lingvistikprofesser og lever et lykkeligt liv med med sin mand og deres tre voksne børn.

Da hun kort tid inden sin 50-års fødselsdag begynder at miste sit ordforråd og farer vild på sine daglige gåture, må hun se i øjnene, at hun har begyndende Alzheimers. Det sætter hende selv og ikke mindst hendes familie på prøve, da hun forsvinder mere og mere for hver dag, der går. Det er bestemt en af de film, du ikke må undgå på Filmstriben.

Livet skal leves, 1962

Denne franske nybølge-klassiker har danskfødte Anna Karina i hovedrollen. Den følger kvinden Nanna, der netop har forladt sin mand for at blive skuespillerinde, men hurtigt må indse, at det er svært at leve et liv uden en indkomst. Filmen er opdelt i 12 tableauer eller episoder, som ikke er sammenhængende, men følger alle Nannas liv. Der er desuden en god omgang modeinspiration at hente i filmen.

Force Majeure, 2014

En lykkelig familie er på skiferie i de franske alper. Midt i en idyllisk frokost på en terrasse med udsigt til bjerglandskabet styrter en ellers kontrolleret lavine direkte mod restauranten og omgiver pludseligt alt i kaos. Faderen griber instinktivt sin telefon og flygter, hvilket efterlader hans familie på egen hånd. At dette kunne synes som et oplagt setup til en katastrofefilm, punkteres dog allerede få sekunder senere, da lavinen viser sig at være helt ufarlig.

Men intet er længere det samme mellem parret. For hvordan kommer man videre, når instinktet har talt? At manden efterfølgende benægter hændelsen, sætter kun dybere skår i konflikten og forvandler handlingen til et benhårdt socialt drama i fransk alpeidyl.

Moonlight, 2016

Filmen, der vandt en Oscar for bedste film, og som var den første film nogensinde, der havde et fuldstændigt afroamerikansk cast, findes heldigvis på Filmstriben. Fortalt i tre perioder af karakteren Chiros liv, kommer vi med på hans rejse fra dreng til mand, hvor han oplever vanskeligheder i forhold til sin identitet og seksualitet. En smuk, men barsk filmoplevelse, der sent forlader kroppen.

The Square, 2017

Guldpalmevinderen med Claes Bang i hovedrollen følger museumskuratoren Christian, der skal præsentere museets seneste kunstinstallation The Square, som indbyder forbipasserende til næstekærlighed og tillid til andre, finder du på Filmstriben. Christian får samme dag stjålet sin telefon af en tricktyv. En app viser, at hans telefon er i et socialt boligbyggeri, hvilket sender Christian og assistenten Michael ud på en rejse, hvor han må stå ansigt til ansigt med sine værdier og det menneske, han troede, han var.

Filmstriben: Komedie

De urørlige, 2011

En helt igennem gribende og opløftende komedie om et umage venskab mellem den handicappede rigmand Philippe og den småkriminelle Driss. Da Driss lettere tilfældigt får jobbet som Philippes nye hjælper, ændrer begges liv sig drastisk. Trods store sociale forskelle får de begge udfordret deres blik på verden, og et venskab opstår. En helt igennem skøn feel good komedie, der er baseret på en virkelig fortælling, og som nærmest er et must-see på Filmstriben.

Booksmart, 2019

Klassens to 12-tals piger har knoklet hele deres skoletid. Da de udmattede nu står på den anden side – med al socialt liv ofret til fordel for læsesalen – står de alligevel tilbage med en selvtilfredshed. Modsat deres dovne klassekammerater har de nemlig nået topuniversiteterne. For at belønne sig selv, beslutter de derfor at deltage i den sidste fest inden dimissonsfesten.

En bitter overraskelse venter dog, da det viser sig, at de populære i klassen også har fået samme universitetsstipendier, mens de ovenikøbet har drukket weekenderne væk. For at bevise overfor kammeraterne og dem selv, at de ikke er kedelige bogorme, beslutter de sig for at gennemleve de tabte år på én enkelt aften.

Den sjove og underholdende komedie, der markerer skuespilleren Olivia Wildes instruktørdebut, har også fundet sin vej til Filmstriben.

Filmstriben: Komedie-drama

In Bruges, 2008

Der er noget underligt befriende ved film, der formår at være ligeså underholdende, som de er alvorlige. In Bruges er en af disse. Den udspiller sig i den belgiske by Brugge, som to lejemordere (Ray og Ken) på ubestemt tid sendes til for at holde lav profil indtil deres næste mission. Det giver dem anledning til at drikke fadøl, se seværdigheder og reevaluere deres seneste opgave, der gik grufuldt galt. Deres oplevelser i byen bliver mere bizarre, jo længere tid de opholder sig der – alt imens overvælder en skyldfølelse og en indre krise Ray, der pludselig forløses af en gal arbejdsgiver.

Hvis du kan lide Quentin Tarantinos Pulp fiction med skæv action og randomiserede burger-dialog scener, bør du bestemt ikke snyde dig selv for denne filmoplevelse på Filmstriben.

Volver, 2006

Volver er en film, man skal se, og i virkeligheden ikke beskrive med så mange ord. Og det kan du på Filmstriben. Den kan ved første øjekast synes at falde ned i et sært mix af magisk realisme og telenovelas (spanske sæbeoperaer).

Der er dog en mening med galskaben fra instruktøren Pedro Almodóvars side, for denne kategorisering er langt fra sand. Filmen er først og fremmest en underholdende og opløftende fortælling om kvinder i tre generationer - og ikke mindst om søster- og moderskab.

Captain Fantastic, 2016

Ben, spillet af Viggo Mortensen, lever et liv i naturen med sine seks børn. Men da børnenes mor dør, begiver de sig ud på et roadtrip tilbage til civilisationen for at deltage i begravelsen. Selvom det lyder som en trist omgang, byder filmen alligevel ind med et godt grin og rørende scener.

Filmen udfordrer idéen om 'det gode liv' og sætter forståelsen af, hvordan man er forældre, på spidsen. Og så findes den heldigvis på Filmstriben.

Filmstriben: Romantisk drama

Pigen med paraplyerne, 1964

Hvis du har en forkærlighed for musicals, bør du bestemt tjekke denne film ud på Filmstriben. Damien Chazelle, instruktøren af La La Land med Emma Stone og Ryan Gosling, har udtalt, at denne filmperle fra 1964 er hans absolutte yndlingsfilm og at der er flere referencer til den i hans Oscarvindende film fra 2017. Med et ørehængende soundtrack er dette kærlighedsdrama med garanti ikke ét, du lige glemmer.

Hiroshima Mon Amour, 1959

Hiroshima mon amour er en kærlighedshistorie mellem en japansk arkitekt og en fransk skuespillerinde. Kvinden er i kølvandet på Anden Verdenskrig ved at filme en anti-krigs film i Japan. På sin rejse indleder hun et kort forhold til den gifte arkitekt, mens de udveksler deres perspektiver på krig. Hvis du vil se en af de helt store filmklassikere, er denne med sine smukke scener et kig værd, og så findes den få steder online ud over på Filmstriben.

Filmstriben: Romantisk komedie

Frances Ha, 2012

Frances Ha er en coming-of-age film, der skildrer 20’erne på tærsklen til voksenlivet. Vi følger den 27-årige Frances, der kæmper med at finde sin plads, alt imens hun famler sig gennem en mindre succesfuld dansekarriere, der ikke dækker hendes dyre New York-husleje, og det faktum at hun med egne ord ikke er ‘en rigtig person’ endnu.

Da hun ser sin bedste veninde og roomie glide fra hende til fordel for et voksenliv i et seriøst parforhold, rammes hun af jalousi, der skubber dem endnu længere fra hinanden. Frances må derfor tvinge sig selv ud på sin egen kejtede vej til at skabe det liv, hun ønsker. Du må bestemt ikke lade dig skræmme af billedsidens ‘manglende’ farve. Dialogen er sjov og velskrevet med masser af sjove og genkendelige øjeblikke.

Midnight in Paris, 2011

Har du nogensinde haft tanken, at du måske ville passe bedre ind, hvis du levede i et andet årti? På en ferie til Paris får en manuskriptforfatter pludselig muligheden for at leve denne drøm ud, da han ved et tilfælde rejser tilbage i tiden til 1920'erne, hvor han mingler med sine forfatteridoler og muser.

En sjov romantisk komedie, der med garanti gør dig en smule frankofil og får dig til at længes efter gåture langs parisiske fortovscafeér iført 20’er-kjoler. Hvis du endnu ikke har set den, kan det med fordel være dit næste lån på Filmstriben.

Silver Linings Playbook, 2012

Denne romantiske komedie med skønne Jennifer Lawrence og Bradley Cooper i hovedrollerne er bestemt et stream værd på Filmstriben. Cooper spiller den fraskilte Pat, der efter flere års indlæggelse på en psykiatrisk afdeling flytter hjem til sine forældre. Her støder han på den underlige, men interessante nabo Tiffany, spillet af Lawrence.

Jennifer Lawrence vandt en Oscar for bedste kvindelige skuespiller for sin rolle i filmen.

Filmstriben: Krimidrama

The place beyond the pines, 2012

En motorcykelstuntmand lever et liv på landevejen i et omrejsende tivoli. En dag, da han vender tilbage til én af byerne, han før har besøgt, støder han på sin ekskæreste, som han forlod nogle år tidligere. Dette vender hans liv op og ned, da han opdager, at han har en søn og hurtigt beslutter sig for at tage ansvar for hende og barnet.

Det er svært at afsløre mere om filmen uden at spolere for meget af plottet, men filmen splittes i to handlinger, der krydser hinanden over to årtier, så skynd dig ind på Filmstriben og find ud af resten.

Shoplifters, 2018

Der er i de seneste år kommet mere fokus på asiatiske film – og med god grund. Dette japanske drama fra 2018 skildrer en familie i dybe pengeproblemer, der får enderne til at mødes ved at stjæle mad fra supermarkeder. En dag finder de en efterladt lille pige og beslutter sig for at åbne deres hjem for hende.

Filmstriben: Thrillers

Drive, 2011

Den dansk-instruerede film har Ryan Gosling i hovedrollen som Driver, der lever et tilbagetrukket liv som bilmekaniker og filmstuntchauffør. Om natten agerer han flugtchauffør for millionbyen Los Angeles’ kriminelle. Da han kommer i kontakt med sin nabo Irene og hendes søn, finder han i deres selskab pludselig mening i tilværelsen. Hvis du er til en nervepirrende romantisk thriller med gribende karakterer og et forførende lydbillede af 80'er-synthwave -nostalgi, så er Drive uden tvivl valget.

Parasite, 2019

Denne sydkoreanske filmperle er den første ikke-engelsksprogede film, der har vundet en Oscar for bedste film, og den er netop landet på Filmstriben. Bong Joon-Ho's Parasite skildrer en underklasse families langsomme infiltrering af en overklasse families hjem og liv, der med mantraet 'fake it till you make it' snyder sig til til jobs som den rige families privatunderviser, chauffør og rengøringshjælp. Med en simpel præmis, der lægger op til et klassisk komedie-drama, gemmer der sig dog en dyb og langt mørkere fortælling om landets store klasseskel, hvilket langsomt blotlægges, som filmen skrider frem.

Fik du heller ikke set filmen i biografen? Så har du heldigvis muligheden på Filmstriben.

Filmstribens indhold spændt vidt lige fra ovennævnte film til både dokumentarer og kortfilm.

Foretrækker du dokumentarer? Så kan du ud over på Filmstriben også med fordel kigge efter en god en her, eller leder du måske efter en god serie, som du heller ikke kan finde på Filmstriben? Så kan du gå på jagt efter de bedste af slagsen lige her.