Guide-Bornholm-Nordlandet-Allinge-Sandvig-Hotel-Resort-Spa-Beach-Strand-Butikhotel

Den ultimative oplevelsesguide til Bornholm

Drømmer du ligesom os om en weekend på Solskinsøen?

Hvor ligger det skønneste hotel? Hvilken strand er den bedste? Og hvilke butikker og madsteder må du ikke gå glip af?

Bornholm er uden tvivl en af Danmarks helt unikke perler, hvor du både finder den mest enestående natur med klipper og hvide sandstrande, inspirerende kunstudstillinger, vintage-shopping, samt en af Danmarks allermest interessante konceptbutikker, der i sig selv er hele turen til Bornholm værd.

Læs med herunder, hvor vi har samlet et udvalg af vores favoritter på Solskinsøen, hvis du også drømmer om tilbringe en lang weekend eller mere på Bornholm.

Bornholm-hotel-Nordlandet-Allinge

Hotel: Nordlandet i Allinge

Hvis du kan vælge frit, vil du helst bo på Nordlandet. Stedet ligger usædvanligt smukt, er indrettet med stemning, smag og sans for detaljen – og så er personalet uovertruffent hjertelige og hjælpsomme. Her føler du dig lynhurtigt hjemme og slapper bare af i de smukke omgivelser. Værelserne er hyggelige på en moderne og clean måde – og næsten alle har en smuk havudsigt. Det ambitiøse køkken leverer lækker morgenmad, frokost og aftensmad, så du behøver slet ikke tage andre steder hen, hvis du er doven. Samtidig ligger hotellet godt i forhold til skønne gåture op ad kysten til Hammershus eller sydover i bil til Gudhjem og Svaneke.

Hotel Nordlandet, Strandvejen 68, Allinge

dueodde-strand-bornholm
© Destination Bornholm

Strand: Dueodde

Få strande i Danmark kan måle sig med Dueodde, hvor de langstrakte hvide sandstrande med det brusende friske hav er ren balsam for sjælen. Hvis solen skinner, kan du sagtens få en hel dag til at gå her – og har du børn, er det nemt at finde steder, hvor vandet er lavt og der kan både soppes og leges. På sydsiden af Solskinsøen er landskabet lavt og langstrakt med bløde sandstrande – mens kysten hæver sig dramatisk mod nord og kulminerer i Hammerknuden ved Hammershus.

Dueodde Strand, Nexø

svaneke-brød

Morgenmad: Svaneke Brød

Svaneke-bageren er noget helt særligt – og alle som kommer til Bornholm vil hævde, at de aldrig har smagt så lækkert brød. Hemmeligheden er, udover de smukke lokaler og den uovertrufne beliggenhed tæt ved havnen, at al brød er bagt på surdej. Det betyder, at uanset om du er til skiveskåret rugbrød, en bolle med ost eller en sød snegl, føles det sundt og lækkert. Hertil kommer naturligvis en god og kærligt brygget kaffe samt forskellige saftevand og juices. Alt afhængig af vejret kan den simple men lækre morgenmad nydes indendøre eller bænket i solen langs Svaneke Brøds facade med direkte udsigt til havnen og Østersøen. Ren livskvalitet!

Svaneke Brød, Storegade 2, Svaneke

Achtung-Nexø-Shopping-Mode-Fashion-bornholm

Shopping: Achtung i Nexø

Achtung i Nexø er uden tvivl en af Danmarks allermest interessante konceptbutikker. Ejeren Flemming er født og opvokset i Nexø og bor stadig i sin fødeby med kone og børn. Men selvom det hele er super lokalt, har han om nogen et globalt udsyn. Han er således eneforhandler af det hypede Pariser-brand Botter, som leverer absurd smukke pieces. Derudover forhandler Achtung også avancerede styles fra Viktor & Rolf suppleret af mere tilgængelige ting fra Acne Studios, Baum und Pferdgarten, Gudrun & Gudrun, Henrik Vibskov og andre skandinaviske darlings. Endelig kan du altid finde særlige dufte og lækre accessories – såsom solbriller fra Flatlist. Achtung er i sig selv hele turen til Bornholm værd.

Achtung, Nordre Strandvej 4, Nexø

Bornholms-kunstmueseum-art-kunst
© Anders Beier

Kunst: Bornholms Kunstmuseum

Bornholms Kunstmuseum ligger ved Helligdomsklipperne i et af Danmarks mest spektakulære landskaber. Den hvide museumsbygning fra 1993 regnes for noget af det bedste i moderne dansk arkitektur og er absolut et besøg værd i sig selv. Hvert år åbner museet dørene for 6-8 særudstillinger i ovenlyssalene ved siden af den faste samling af bornholmsk relateret kunst. Henover sommeren 2022 (og frem til udgangen af oktober) udstiller blandt andre Ruth Campau & Christina Augustesen helt vidunderlige værker, som er skabt specielt til museets rum, og som indfanger det særlige lys man kan opleve på stedet. En åndfuld pause som kraftigt kan anbefales.

Bornholms Kunstmuseum, Otto Bruuns Plads 1, Gudhjem

hjorts-fabrik-keramik-rønne-bornholm

Keramik: Hjorths Fabrik i Rønne

Gennem århundreder har Bornholmsk keramik været noget særligt på grund af den ler, der ligger i Solskinsøens undergrund. De lokale keramikfabrikker har således vundet stor anerkendelse og har eksporteret til store dele af Europa. Heldigvis holder Bornholms Museum det hæderkronede håndværk i live på Hjorths Fabrik i den gamle del af Rønne. Her kan du som gæst besøge udstillinger med eksempler på både gammel og ny keramik, porcelæn og fajance – ligesom du kan købe nogle af fabrikkens smukke produkter i den hyggelige butik. Allermest interessant er det dog, at du kan tilmelde dig en rundvisning og opleve, hvordan håndværket stadig lever – museets keramikere producerer keramik helt som i de gamle dage. Rundvisningerne i de levende værksteder er nørdede på den helt rigtige måde, som giver stor respekt for håndværket, råvaren og historien omkring den bornholmske keramik.

Hjorths Fabrik, Krystalgade 5, Rønne

Roger-vintage-shopping-bornholm

Vintage-shopping: Roger i Svaneke

Roger lå i sin tid i Pisserenden i København og har altid været synonym med det bedste vintage fra nøje udvalgte (militær-) lagre i hele Europa. Nu har den gedigne samling af vintage-jeans, skovmandsskjorter, lækre italienske militærstrømper og håndplukkede silketørklæder fra Hermès, Dior og andre store modehuse fundet vej til Nansensgården midt i Svaneke. Her holder Jenni Jet opsyn med sagerne og er med til at skabe den særlige stemning, som stadig gør Roger et besøg værd. Her findes kompetente mennesker, som rent faktisk kan fortælle om både historien og håndværket bag hvert enkelt vintagefund.

Roger, Borgergade 1, Svaneke

opalsøen-bornholm-hiking

Hiking: Opalsøen og Hammerknuden

Hvis du kan lide at vandre i naturen, byder Bornholm på nogle af de smukkeste oplevelser i Danmark. Området omkring Opalsøen og Hammerknuden er klippefyldt og smukt. Har kan du hike, vandre, slentre i timevis og konstant møde nye smukke udkigspunkter. Landskabet er kuperet og varieret – og området er så afgjort et besøg værd uanset årstid og vejr. Hammershus ligger majestætisk i det dramatiske landskab, og er bestemt også et besøg værd.

Bornholm-Restaurant-1B-Gourmet-Svaneke-

Middag: 1B i Svaneke

På havnen i Svaneke ligger en skøn lille perle; Restaurant 1B. Her serveres lækker mad med passion for de gode råvarer og den kærlige tilberedning. Naturligvis byder kortet på forskellige lækre fiskeretter, men rent faktisk er de vegetariske retter nogle af de mest smagfulde af slagsen, man kan forestille sig. Hertil kommer et godt vinkort, som præsenteres med underspillet og uprætentiøs indsigt fra det venlige personale, som går langt for at sikre sig, at gæsterne får en god (kulinarisk) oplevelse. Uanset tiden på dagen og vejret er udsigten fra Restaurant 1B også med til at gøre oplevelsen til noget særligt – Svanekes historiske havn og Østersøen ligger nemlig og glimter lige foran dig.

Restaurant 1B, Storegade 1B, Svaneke

Bornholm-norresan-gudhjem

Drinks: Norresan i Gudhjem

Nord for Gudhjem ligger den mindste af byens to havne, Nørresand. Lige efter den idylliske havn, hvor man i øvrigt kan bade, ligger der et lille, hvidt røgeri, der meget passende hedder Norresan Gudhjem. Hele gavlen ud mod havet er skiftet ud med en stor glasdør, så man nærmest kan føle havet indenfor. Her serveres lette retter af lækre lokale råvarer, hjemmelavede lemonader og kager, special-øl fra øens bryggerier, is fra Kalas, friskbrygget kaffe og ikke mindst husets helt egen gin. Pernille sørger for, at man med det samme føler sig velkommen, og udsigten er sublim og helt perfekt ved solnedgang.

Norresan, Nørresand 10, Gudhjem

Få også influencer Hanna Stefanssons bedste tips til Bornholm, eller mød det unge par, der skiftede Kødbyen ud med Klippeøen.